Studentska konferencija o PR-u održana je 12. prosinca pred prepunom dvoranom Fakulteta političkih znanosti. U dvorani koja ima približno 130 sjedećih mjesta tražila se stolica više. Razlog tome bili su renomirani predavači koji su studentima pokušali prenijeti praktične vještine odnosa s javnošću.

Predavanja je otvorio student Stipo Dubravac, koji je govorio o realizaciji projekta Koncept Membrain. Naime, radi se o studentskom natjecanju na kojem su studenti naših fakulteta uspjeli izgraditi kuću koja je potpuno energetski neovisna. Cilj projekta je povezati akademsku zajednicu i gospodarstvo. Međutim, publiku su zanimali odnosi s investitorima, sponzorima i prikupljanje donacija. Dubravac je poručio da je najvažnije prilagoditi se profilu ljudi s kojima pregovarate, ali i imati dobre argumente zašto upravo vaš projekt treba financijski poduprijeti.

Krešimir Macan pokušao je u 45 minuta svoga predavanja studentima prenijeti iskustva iz političkih kampanja koje je vodio, ali naravno najiščekivanije informacije bile su vezane uz predstojeće predsjedničke izbore. Na samom početku, Macan se identificirao kao dio tima Ive Josipovića, što je jedan od standarda uspostavljen među profesionalcima u PR struci – da se kod javnih nastupa moraju identificirati ako rade za nekoga. Napomenuo je da su svaki „izbori bitka za um i srce glasača“ i mora se boriti za oboje, samo činjenicama nikada ne ide. Uz pomoć statističkih podataka i istraživanja, studenti su mogli vidjeti kako je podijeljeno glasačko tijelo u Hrvatskoj. Macan napominje da ratna linija „Virovitica – Karlovac – Karlobag“ i dalje dijele Hrvatsku na crvenu (lijevu) i plavu (desnu) kada su u pitanju izborni rezultati. Također, Macan je istaknuo da je prema zadnjim istraživanjima prednost na Josipovićevoj strani te da je njegovu prednost teško može stići bilo tko u naredna dva tjedna do kraja prvog kruga. Ako dođe do drugog kruga, moguća su iznenađenja. Smatra da kampanja može ići puno bolje i da mjesta za napredak uvijek ima, ali da Josipović ima prednost pred Grabar-Kitarović zbog konkretne vizije kakvu Hrvatsku želi 2020. do koje želi doći promjenama Ustava, dok Grabar Kitarović smatra da Ustav ne treba mijenjati. Nju zanima isključivo dobiti izbore, no ne i koje će poteze vući ako se to dogodi.

U zanimljivom tonu, nastavio je i Ivan Pakozdi, koji je govorio o PR tvrtkama. Danas je veliki problem upravo mala razina poznavanja koncepta odnosa s javnošću te miješanja PR-a s marketingom. Kada govorimo o marketingu, možemo reći da je krajnji cilj prodaja, dok je cilj PR-a informiranje i uvjeravanje. Pakozdi smatra da PR više nije trend, nego potreba. Također, podržava certificiranje struke, međutim nisu mu jasni kriteriji certificiranja HUOJ-a, budući da se neki stručnjaci već godinama bave odnosima s javnošću, ali nisu bili pozvani na certificiranje.

Boris Ljubičić, kao zadnji predavač, zabavio je publiku brojnim primjerima razvijanja identiteta i brendiranja preko SAD-a, Francuske, Japana, Švicarske pa sve do Hrvatske i promicanja identiteta temeljenog na „kockicama“. Ljubičić smatra da bi hrvatska zastava trebala izgledati nešto drukčije nego što smo mi dosada naviknuli, a isto tako i brojne tvrtke trebaju u svoj vizualni identitet dodati element prepoznavanja koji će ih vezati uz Hrvatsku.

Vezani članci:

PR-ODNOSI-S-JAVNOŠĆU-KONFERENCIJA