Ana-Marija Petričević-Liović

Na polju društvenih mreža samo mijena stalna jest. Već smo navikli da svakih nekoliko mjeseci Facebook objavi nove promjene dizajna, nekih korisničkih ili oglašivačkih funkcija ili pak ponovno smanji organski doseg postova. Iako Facebook prednjači po pitanju promjena, nije jedini. Instagram i Pinterest uveli su opciju slanja privatnih poruka, Foursquare je pokrenuo Swarm, LinkedIn Showcase pages, a Twitter – on sve više nalikuje Facebooku.

Zadnjih nekoliko godina, Facebook je preuzeo puno elemenata Twittera, što tviteraši dobro znaju. Hashtagovi, tagiranje osobe u objavi stavljajući @ ispred imena i kreiranje listi ljudi koje pratite samo su neke od opcija koje su originalno nastale na Twitteru.

Od svog osnutka 2006. Twitter je nekoliko puta radio redizajn korisničkih profila, no najnovijim promjenama u travnju ove godine, Twitter se vizualno sve više približio aktualnom dizajnu Facebooka. Korisnički profili na Twitteru sada su vrlo slični izgledu profila i stranica na Facebooku, na nezadovoljstvo brojnih tviteraša. No, to nije jedina promjena koja ovaj microblogging servis približava najpoznatijoj društvenoj mreži.

Jedna od glavnih karakteristika Timelin na Twitteru jest to što se objave vaših prijatelja i profila koje pratite uvijek pojavljuju obrnutom kronologijom, odnosno od najnovije na samom vrhu, prema starijim objavama. Na taj način, osobito ako pratite veliki broj tviteraša, nerijetko ste propustili neku od objava koja bi vam bila zanimljiva.

TWITTER - FACEBOOK - PING PONG - PRGLAS

U skladu s time, CFO Twittera Anthony Noto, u intervjuu za The New York Times prošlog tjedna izjavio je kako Twitter očekuje još promjena, a jedna od njih je i mogućnost uvođenja algoritma nalik onome na Facebooku. Uvođenjem algoritma, objave na Timelineu više se ne bi pojavljivale od najnovije prema najstarijoj, već bi se, vodeći se vašom prethodnom aktivnosti na Twitteru, na samom vrhu pojavljivale objave osoba koje pratite koje nisu najnovije, ali bi vas mogle zanimati.

Najava ove mogućnosti izazvala je burne reakcije, a mnogi tviteraši složili su se kako bi uvođenjem algoritma Twitter izgubio svoju jedinu posebnost. Na burne reakcije odgovorio je CEO Twittera Dick Costolo, koji je izjavio da je uvođenje algoritma samo jedna od mogućnosti o kojoj razmišljaju te da odluka nije konačna. Ako bi i došlo do uvođenja algoritma, s promjenama bi se išlo polako i korisnici ne bi preko noći dobili potpuno novi izgled Timelinea, već bi se u postojeći način prikaza objava obrnuto kronološkim redom, polako uvodili tvitovi na temelju algoritma.

Ipak, je li uvođenje algoritma na Twitter više od samo još jedne od mogućnosti? Da je to doista tako u prilog govore i najnovije promjene na Timelineu. Naime, kako bi vam skrenuo pozornost na zanimljive objave, odnedavno na Timelineu možete vidjeti i neke od objava koje su tviteraši koji pratite označili kao Favorite. Na taj način na vašem Timelineu počeli su se prikazivati i tvitovi profila koje ne pratite, za koje Twitter na temelju aktivnosti vaših prijatelja smatra da bi vas mogli zanimati.

Već i ove male promjene izazvale su negativne reakcije tviteraša, koji su za razliku od aktivnih korisnika ostalih društvenih mreža, doista specifična skupina. Za razliku od Facebooka, na kojemu između ostalih kao prijatelje imate svoju bližu i daljnju rodbinu i kolege iz srednje škole, većina korisnika na Twitteru prati novinske portale te web stranice i pojedince koji objavljuju sadržaj vezan uz industriju kojom se bave, bilo da je riječ o društvenim mrežama, startupima ili FCMG-u.

Prikazujući sve objave, Twitter promovira transparentnost i neposrednost i upravo to je ono što korisnike privlači na ovu društvenu mrežu i tamo ih zadržava. Promjene u Timelineu Twittera izvjesne su, a hoće li Twitter ovim potezom izgubiti svoje korisnike, zasad možemo samo nagađati.

Jeste li aktivni na Twitteru? Što mislite o najnovijim promjenama na ovoj društvenoj mreži?