Pa je li moguće da su odnosi s javnošću postali „narudžbe u komadima“? Banalno rečeno, a još banalnije prezentirano, odnosno čak i ponuđeno, upravo se tako postavila određena PR agencija nudeći u sklopu svojih usluga „komadni PR“. Premda i sam naziv, u ovom slučaju usluge, suviše podsjeća na neko brojčano određivanje koje je u krajnjem slučaju ovisno o količini isporučenoga novca za tu namjenu, teško mi je uopće u isti kontekst staviti dva pojma „komadno“ i „PR“.

No što se zapravo dogodilo?

Obećavajući potencijalnom klijentu da će mu u određenom periodu isporučiti pet komada PR-a u medijima za neki novčani iznos, agencija unaprijed zna da će joj medij, u ovom slučaju novine, to i objaviti. Upravo takav događaj podijelila je sa mnom neki dan kolegica, inače direktorica Korporativnih komunikacija velike kompanije, kazavši da joj svoje usluge nudi PR agencija i to u ponudi koja uključuje količine PR objava. Mislila sam da se šali, ali kada mi je pokazala ponudu koju je dobila, obje smo vidno šokirane i iznenađene ustvrdile kako je problem koji imamo kao struka dakako veći i dublji nego mislimo. Oduvijek znamo kako se odnosi s javnostima grade temeljito, precizno, strukturirano i strateški te su rezultat rada kompanije i odnosa koji ima sa svojim javnostima. Možemo li unaprijed odrediti količinu PR objava? Sigurno je da možemo isplanirati neki intervju ili objavu kao posljedicu naše aktivnosti, no unaprijed definirati da će nam neka agencija u medijima jamčiti, npr. pet PR objava je i više nego neozbiljno, da ne kažem i neprofesionalno.

PR nije i nikada neće biti marketing ili oglašavanje te samim time i kupovina prostora u medijima.  Naprosto, tako ne smije biti. Premda te dvije djelatnosti usko surađuju u svakoj kompaniji, organizaciji itd., one su različite ne samo po načinu rada, već i po krajnjem cilju koji imaju. Marketing prodaje proizvod, stvara lojalnost, a PR gradi odnos, povjerenje, reputaciju. Nažalost, upravo tih razlika ponekada nisu svjesni niti pojedinci u kompanijama ne prepoznajući jasno gdje prestaje PR, a počinje marketing ili koji su zadaci PR-a, a koji marketinga.

Zato IM&C agencija nikada nije i neće svojim klijentima jamčiti unaprijed „komadni PR“ jer tako se ne promiče struka i ne grade čvrsti i profesionalni odnosi s klijentima.

Dijana Jendrašinkin, direktorica strateških komunikacija