Jedna od vodećih svjetskih agencija za odnose s javnošću Ketchum provela je, u suradnji s konzultantskom tvrtkom Maslansky i partneri, studiju ‘Jezik muškaraca’, koja je otkrila da mladi muškarci danas razmišljaju drugačije od generacije prije njih. Više se okreću tradicionalnim vrijednostima i skloniji su iskazivanju vlastitih uvjerenja i emocija.

Studija je provedena na devet stotina muškaraca u dobi od 18 do 49 godina u SAD-u, a obuhvatila je pitanja o vezama, seksu, zdravlju, izgledu, karijeri i komunikaciji s prijateljima. Mlađa skupina muškaraca (18-25) je u odnosu na stariju (26-49) sklonija sljedećim uvjerenjima:

  • – od muškaraca se još uvijek očekuje da budu skrbnici i zaštitnici u obitelji (23%:15%),
  • – važno je da je muškarac taj koji više zarađuje u bračnoj zajednici (40%:33%),
  • – više se poistovjećuju sa stereotipom ‘snažni, šutljivi’ (28%:24%),
  • – manje prihvaćaju da je u redu ako su ranjivi u pogledu vlastitog izgleda pred svojim prijateljima (68%:74%).

Također, velika većina (85%) mlađih muškaraca nema problema pričati sa svojim muškim prijateljima o osobnim stvarima, spremni su podijeliti svoje osjećaje o prekidu intimne veze (72%) i ne osjećaju nelagodu ako njihov muški prijatelj pred njima pokaže svoju ranjivost (68%). Čak polovica je spremna podijeliti savjete o kozmetičkim proizvodima.

Marina Čulić Fischer, direktorica Ketchumovog ekskluzivnog zastupnika za Hrvatsku, agencije za odnose s javnošću DIALOG komunikacije, izjavila je: “Za nas koji se bavimo marketinškim komunikacijama zanimljivo je vidjeti koliko su današnji mladi muškarci kompleksni – s jedne strane vraćaju se tradicionalnim vrijednostima i stereotipima, a s druge su spremni otvoreno pokazati svoje osjećaje i uvjerenja. To je miks kojeg do sada nismo imali i baza za novo promišljanje pristupa ovoj važnoj ciljnoj grupi.”