Pisati na temu odnosa s javnošću u medijima uvijek predstavlja izazov, čak i meni, profesionalki s desetogodišnjim iskustvom u toj oblasti jer je, u našoj profesiji, uvijek najteže šarmirati upravo medije.

Svakodnevno sam  prisutna na obje fronte. Kako podržati ili odbiti sve one koji žele medijska sponzorstva, objave i vijesti za svoje kompanije, određene osobe i proizvode? Kako svojoj kompaniji osigurati pozitivan imidž u ciljanim javnostima? Kako tražiti od kolege ili novinara nešto što znam da ni ja ne bih prihvatila da od mene to isto netko zahtjeva?

Brutalna, i namjerno pišem i ponavljam, brutalna, ali ipak tržišnim zahtjevima izazvana komercijalizacija medija dovela je do toga da je vješto kreirana vijest ili događaj nepostojeća na listi prioriteta za objavu ako ju nije kreirao klijent koji je oglašivač.

Rijetke su situacije kada se urednicima ipak dozvoli da, ovisno o sadržaju, sami odluče hoće li neku PR vijest objaviti ili ne.

Nekada, dok smo u tisku radili špiglove, imali smo sadržaj, dakle tekst, fotografije i oglasne stranice. Sada imamo i obavezne PR stranice koje su najčešće u ponudi za prodaju, a u samom su izdanju obilježene kao „promocija“.

Pitate se kakav je to plaćeni PR i koja je razlika između te i oglasne stranice. Obje kreira kupac, ili ljepše rečeno, klijent. Uredno dostavlja deklaraciju za njih, a tiskani mediji fakturu. Paradoksalno ili ne, ali taj je modus usvojen i funkcionira na tržištu, s tim da se tiskani mediji svim snagama bore da još više izađu u susret klijentima pa prelamaju sadržaj PR poruke sami, a nerijetko i kreiraju više opcija kako bi klijent mogao odabrati njemu najprihvatljiviju.

Uvod svakako ne bi trebao obeshrabriti PR menadžere već im pružiti realan uvid u situaciju, a njihova kreativnost i sposobnost svakako ne bi smjele ostati bez rezultata i utjecaja na vidljivost kampanje koju rade.

Svaka utjecajna medijska kuća na kraju će ipak prepoznati što treba podržati. Važno je napomenuti da su akcije humanitarnog karaktera uvijek dobrodošle u medijima i da ih i mi i većina izdavača svesrdno podržavamo.

Bitno je razlikovati i oblasti odnosa s javnošću u kojima djelujemo. Moramo znati precizne ciljeve kao i to želimo li mjeriti vrijednosti PR kampanje kroz pozitivne i negativne vrijednosti, odnosno cijene medijskog prostora koji smo osvojili ili su nam prioriteti podizanje svijesti o određenim problemima, krizni PR, politički utjecaj, pridobivanje investitora i partnera i osvajanje nagrada i prestiža u određenoj branši. U PR menadžmentu se često okrećemo samo suradnji s medijima, ali ako se želite zadržati na vrhu profesionalne ljestvice, ključna riječ je suradnja sa zaposlenima i s top menadžmentom u samoj kompaniji kao i mogućnost predviđanja tržišnih i društveno-političkih tijekova.

U posljednje vrijeme, sve češće se i mi i klijenti odlučujemo za organizaciju raznih događaja, kako bismo na taj način skrenuli pažnju javnosti na određeni problem u društvu, proizvod ili nečiji lik i djelo.

Za  Color Press Group sam organizirala stotine događaja. Svaki je poseban i zahtjeva individualan pristup. Šablona postoji samo u metodologiji i obveznim stavkama kao što su odrediti cilj, lokaciju, program, promo i tiskani materijal, pozvati odgovarajući goste i medije i popratiti reakcije i medijske objave. Ipak, najpotrebnija je dobra energija, atmosfera i pozitivni ljudi. Svi već dobro znamo da će nam odgovarajući slavni gosti osigurati medijske objave, ali na vama je da, u suradnji s medijima, istaknete u izvještajima ono što želite i što je za vas, odnosno za klijenta, bitno.

Color Press Group  je kao vodeća kompanija u tiskanim medijima u Srbiji, kada je u pitanju celebrity, family i beauty & health segment, svjesna svog utjecaja na javnost i činjenice da su taj utjecaj osigurali upravo vjerni čitatelji kako tiskanih, tako i internetskih izdanja magazina. Svoju strategiju pažljivo prilagođavamo svim našim utjecajnim javnostima. Često preispitujemo prioritete, ali ne odustajemo do kvalitete sadržaja naših časopisa naspram svake pojedinačne ciljne grupe.

Savjetujem svim PR stručnjacima da planiraju i djeluju strateški. U protivnom, neće biti dobrih rezultata u kontinuitetu. Novinari su ljudi koji nisu svemogući  niti imaju mogućnost samostalnog odlučivanja. Ipak, većina novinara zna prepoznati „pravu stvar“ u PR-u. Ako se to dogodi, svakako će vam saveznici biti i savjetnici koji će vam  moći pomoći. Nigdje u medijima ništa ne ide brzo i preko noći. Povjerenje se stječe s vremenom i dokazuje iskrenošću  i dobrim namjerama koje bi svaki PR profesionalac u osnovi morao posjedovati pa ni rezultati neće izostati.