Renomirani međunarodni stručnjak za poslovne komunikacije, konzultant velikih međunarodnih kompanija, profesor na UBI/VERN’ MBA programu i član Savjeta VERN’a prof. Jan Melsen iz Bruxellesa, na VERN’u je održao gostujuće predavanje za studente na temu leadershipa.

Studentima je objasnio na koji se način lideri dokazuju i grade svoj kredibilitet, te koliku ulogu u tom procesu imaju ponašanje i način komunikacije lidera s ostalim članovima tima. U suradnji sa studentima, prof. Melsen je analizirao glavne karakteristike uspješnih lidera, te ih na primjerima živih osoba, poznatih svjetskih poslovnih i političkih lidera, detaljno objasnio.

U kontekstu globalne ekonomske krize prof. Melsen je istaknuo da, iako smatramo kako lideri moraju biti otvoreni za komunikaciju i razmjenu ideja sa suparnicima, autoritativni leadership je upravo dobrodošao u kriznim situacijama. Naglasio je kako se dobri lideri okružuju kvalitetnim stručnjacima, koji imaju dobre kvalifikacije i predstavljaju projekt, jer ga znaju argumentirati. Glavna uloga lidera je u tom slučaju podijeliti svoju viziju s timom i nadahnuti ih za bavljenje projektom. Primjer tome su osnivači poznatih svjetskih brandova, koje najčešće predstavljaju neki drugi visokopozicionirani djelatnici, kao što je to u slučaju IKEA-e ili eBay-a, čiji vlasnici nisu toliko zastupljeni u javnosti. Za kraj, studentima je poručio da ukoliko žele biti dobri lideri, moraju ustrajati u svojim idejama.