1601464_693396837391087_1632342926_nNove mrežne stranice međunarodnoga multimedijskog programa HRT – Glas Hrvatske, namijenjene informiranju Hrvata izvan Republike Hrvatske, zahvaljujući boljoj preglednosti, širemu rasponu tema koje se obrađuju, novim rubrikama te ponajviše multimedijalnosti, u mjesec i pol dana nakon pokretanja već su udvostručile broj posjetitelja kojih je sada više od 60 000 s tendencijom daljnjega rasta. „Prve su reakcije vrlo pozitivne, naša je ciljna skupina, a to su Hrvati izvan Republike Hrvatske, dobro prihvatila novi izgled mrežnih stranica na kojemu se sad može pronaći znatno više sadržaja iznesenih na pregledniji i inventivniji način“, ističe vršitelj dužnosti glavnoga urednika HRT – Glasa Hrvatske Ivan Kujundžić te dodaje kako su stranice mjesto susreta i razmjene iskustava Hrvata koji žive izvan domovine, ali i onih koji su se u nju vratili. Pojašnjava da se ciljna javnost dijeli na tri skupine korisnika: Hrvati u Bosni i Hercegovini, hrvatske manjine u susjednim državama te hrvatska dijaspora u Europi i svijetu.

Riječ je o jedinome mediju u Republici Hrvatskoj koji proizvodi programske sadržaje na čak četirima jezicima – hrvatskome, engleskome, njemačkome i španjolskome – kako bi se pokrile sve države i kontinenti gdje žive Hrvati i njihovi potomci, od Njemačke, preko Australije do južnoameričkih država. „Pratimo sve što je važno za Hrvate izvan Republike Hrvatske, nastojimo biti što aktualniji, naše vijesti na stranim jezicima nisu prijevodi hrvatskih vijesti, nego zasebne vijesti na kojima rade izvorni govornici tih stranih jezika“, pojašnjava urednik mrežnih sadržaja HRT – Glasa Hrvatske Tomislav Šikić.

S novim su mrežnim stranicama uvedene i neke nove rubrike poput  Upoznaj, Doživi, Nekad/sad, Blog/vlog i Multimedija, a sve se više komunicira i putem društvenih mreža kao nezaobilaznoga kanala u komunikaciji s Hrvatima izvan domovine. Multimedijalnost je glavno obilježje novih mrežnih stranica te se vijesti i sadržaji emitiraju na svim trima platformama Hrvatske radiotelevizije – na Hrvatskome radiju (HRT – HR), Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) i na mrežnim stranicama. „Naime, jedna tema može biti obrađena na svim platformama i na svim trima stranim jezicima“, pojašnjava administratorica HRT – Glasa Hrvatske Silvija Bionda.

Vršitelj dužnosti glavnoga urednika međunarodnoga multimedijskog programa HRT – Glas Hrvatske ističe kako je to po mnogočemu jedinstvena mrežna redakcija na razini Hrvatske radiotelevizije, i to zbog svoje multimedijalnosti, višejezične komunikacije i višekulturnosti te kako u okviru nje djeluju četiri podredakcije: hrvatska, engleska, njemačka i španjolska. „Dakle, pratimo trendove, pomičemo granice i postavljamo standarde. Informiramo, obrazujemo i promičemo, no ništa manje nije važna ni činjenica da smo i izvorom podataka za sve strance koji se žele informirati o prilikama u Republici Hrvatskoj, bilo da je riječ o turizmu, gospodarstvu ili čemu drugom“, zaključuje Ivan Kujundžić.

Radijski se program na HRT – Glasu Hrvatske emitira 24 sata dnevno, a jedna je od posebnosti to što se u njegovu eteru može čuti samo domaća glazba. Više podataka o HRT – Glasu Hrvatske dostupno je na glashrvatske.hrt.hr.