Na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada, koji se obilježava na blagdan svetoga Franje Asiškoga, u nedjelju je na zagrebačkom jezeru Bundeku uz besplatne porcije vegetarijanskog graha te glazbeni i zabavni program, predstavljena udruga za zaštitu životinja, a u 16 sati bit će blagoslov kućnih ljubimaca.
Organizatori su Grad Zagreb i udruga Prijatelji životinja.

Na Bundek je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojim psom Rudijem.
“Doživio sam posebnu sreću jer će danas ovdje prošetati sigurno desetak tisuća naših sugrađana. Nemojte zaboraviti doći na grah. Danas je ovdje sve u znaku Vege, sve je vegetarijansko, nema ni jednog proizvoda životinjskog porijekla. Danas jedan dan u godini možemo svi preći na vegetarijansku hranu”, izjavio je Bandić.

Zagrepčane je pozvao da sa svojim kućnim ljubimcima budu na Bundeku i u 16 sati, gdje će župnik kod kapelice blagosloviti sve životinje.
Novinarima je najavio da će ovaj Vege piknik preći u tradiciju.

Upitan kako komentira da od svih u Hrvatskoj, Zagrepčani imaju najviše pasa, Bandić je ustvrdio da “Zagrepčani imaju svega najviše, jer su najveći i najbolji”, dodavši kako je njegova želja da svega bude u Hrvatskoj kao u Zagrebu, a da u Zagrebu bude još bolje.
“Naša bi sreća bila potpuna kada bi Vukovarsko-srijemska županija i Ličko-senjska živjele kao grad Zagreb, a Zagreb mora još malo bolje, jer glavni grad uvijek živi malo bolje. Ali je velika razlika, pet, šest puta, između tih udaljenih županija i grada Zagreba. Zašto je to tako, nemojte me pitati, pitajte one koji su dosad odgovarali za Hrvatsku. Ja sam odgovarao za Zagreb pa tu mogu nešto reći, odnosno rekao sam, djela govore više od riječi. Moj ideal je europski Zagreb za europsku Hrvatsku, mislim da bi to bilo dobro”, izjavio je Bandić.

U Zagrebu oko 150.000 kućnih ljubimaca, od čega 46.000 pasa

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk rekao je da je u Zagrebu više od 150.000 kućnih ljubimaca, od čega oko 46.000 pasa.
“Napušteni psi smještaju se u skloništa, koja provode česte akcije udomljavanja, te je tradicija zagrebačkog skloništa da ne eutanizira pse. Psi se udomljavaju. Mjesečno se udomi više od 50 pasa”, istaknuo je Tuk.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman ocijenio je da Zagreb u mnogim slučajevima može služiti kao primjer jer ima sklonište koje ne ubija pse, nego ih udomljuje te educira građane.
“U Hrvatskoj se ubijaju životinje u skloništima. To je jedna tužna činjenica da od više od 20 registriranih skloništa, samo njih šest ne ubijaju životinje”, rekao je Oman.

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode i životinja. Prvi puta obilježen je 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenzi koji su željeli upozoriti na ugrožene životinje. Ubrzo je prerastao u događaj posvećen svim životinjama i kao poticaj ljudima za razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Iz udruge Prijatelji životinja kažu da se mogu učiniti mali, ali za životinje važni pomaci, poput kupovanja odjeće bez životinjskih materijala i kozmetike koja nije testirana na životinjama, pripremanja veganskih jela, volontiranja u udruzi za zaštitu životinja, udomljavanja životinje.

zagreb.hr