Borislav Radojković iz agencije Mediana Adria predstavio je usporednu analizu medijskog tržišta u regiji. Najveći medijski doseg u svim državama imaju televizija na prvom mjestu te ju na drugom mjestu slijedi Internet.

Najveći doseg u Srbiji ima televizija sa čak 77%, zatim Internet 62% i radio 38%. U Bosni i Hercegovini televiziju prati  84%, Internet 68%, zatim radio i dnevne novine po 35%. Medijski doseg televizije u Hrvatskoj je 83%, Interneta 75% te  radija 53%. U Makedoniji je medijski doseg nešto je drugačiji jer pored televizije i Interneta, treće mjesto zauzimaju magazini s 31%. Medijski doseg Interneta i radija u Sloveniji je  jednak i to po 75%.

Već prema postotnim rezultatima se vidi kako se televizija najviše gleda u Bosni i Hercegovini prema istraživanju čak 142 minute na dan. Televizija se najmanje gleda u Hrvatskoj i to 123 minute na dan. No, zato građani Hrvatske i Slovenije najviše vremena provode na Internetu. U Hrvatskoj je to vrijeme od 184 minute, a u Sloveniji 161 minute na dan prema analizi. Radio se najviše dnevno sluša u Sloveniji u vremenskom razdoblju od čak 147 minuta.

Kad su u pitanju društvene mreže, u Srbiji i Makedoniji su najaktualnije društvene mreže  Facebook, YouTube i Twitter. U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji je isti poredak, samo je na trećem mjestu umjesto Twittera, Google+. U Srbiji je od internetskih stranica najposjećeniji Blic, u Hrvatskoj i Sloveniji 24sata dok je u Makedoniji najposjećenija internetska stranica Motika.

Detaljnije informacije pogledajte u prezentaciji ispod:

Ivana Parčetić Mitić