MEDIJI – HRVATSKA

  Od početka travnja na kioscima je novi magazin za mame i djecu – Storykids. Magazin izlazi periodično, a kolumnistice novog magazina su  poznate mame Ljupka Gojić Mikić, Lejla Filipović, Anđa Marić i Željka Stanković.

  Best Buy Award u kategoriji tiskanih tjednih magazina osvojio je Globus. Omjer cijene i kvalitete istraživanje je provedeno u siječnju 2014. na reprezentativnom uzorku od 1200 internet ispitanika, opće populacije u Hrvatskoj.

  Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava već treću godinu zaredom objavio je listu 150 autora čije su tekstove agencije prodavale svojim klijentima.

  Na listi za 2013.-u godinu prvo mjesto zauzela je (po treći put) novinarka Jagoda Marić, a  drugo mjesto također je zauzela novinarka Novog lista – Bojana Mrvoš   Pavić. Treći je novinar Poslovnog dnevnika Tin Bašić.

  Pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića te Ministarstva kulture, svečanim koncertom u Studiju Bajsić obilježna je 50. godišnjica Trećeg programa Hrvatskog radija. Program je počeo emitiranje s dvije emisije od 1,5 sati da bi danas emitirao 114 emisija tjedno i 24 sata na dan.

  Lansirana velika društvena zajednica portala za roditelje Klokanica – namijenjena roditeljima i onima koji će to tek postati. Klokanica svojim čitateljima donosi praktičan i informativan sadržaj: od faze planiranja obitelji pa sve do kraja osnovne škole djeteta, te uvijek aktualne teme o začeću, liječenju neplodnosti, posvajanu djece, trudnoći, razvoju, zdravlju, prehrani i zabavnim aktivnostima za djecu od rođenja do puberteta.

MEDIJI – SVIJET

  Simbol neovisnog novinarstva, Guardian, osvaja svijet. Naime, online izdanje Guardiana trenutno je treća najčitanija stranica nekog dnevnog lista na svijetu –  iza New York Timesa i Daily Maila. Britanci čine samo trećinu čitatelja – čak trećina onih koji čitaju Guardian online je iz SAD-a, a trećina iz ostatka svijeta.

  Twitter je predstavio svoju novu mrežu za mobilno oglašavanje – MoPub Marketplace. Preko MoPuba Twiter nudi doseg od milijardu mobilnih uređaja. Mobilno tržište oglašavanja bilježi kontinuirani rast – Google je najjači, slijedi ga Yahoo ali društvene mreže imaju velike šanse da se izbore za primat na tržištu mobilnog oglašavanja.

  Netflixova serija za web streaming, ‘House of Cards’ potaknula je druge tehnološke kompanije da zakorače u šoubiznis. Amazon je već u igri, a Yahoo i Microsoft lani su najavili da će se upustiti u velike produkcije serija. Netflix je objavio profit od 53 milijuna dolara u prvom kvartalu i najavio povećanje pretplate. Imaju 2,25 milijuna novih pretplatnika, ukupno 48 milijuna u svijetu i drže pola video streaminga. Konkurencija je sve žešća: Microsoft priprema SF serije Halo i Humans za Xbox Live, a Sony producira detektivsku seriju Powers za Playstation Network Yahoo naručuje nekoliko komedija, Amazon Instant Video kupio je The After, dramu autora X-Filesa, Sky promovira NowTV, na kojoj nudi serije za djelić cijene svoje satelitske pretplate…

  Najbogatiji reper svijeta, Sean Diddy Combs (prema Forbesu težak 700 milijuna dolara) lansirao je novu televizijsku platformu – Revolt TV. Revolt TV napravljen je prema pravilima novoga doba – sve udarne vijesti i izvedbe uživo istog se trena adaptiraju na format videa pogodnog za internet i plasiraju u džunglu društvenih mreža. Ciljana publika su internetski vješti mladi ljudi od 16 do 25 godina, koji vole sve glazbene žanrove.

Pripremile: Ana Šlat i Ines Kovačić

 

press clipping