Ako niste u potpunosti sigurni da dobro pišete, možete li ipak biti dobar bloger? Mark Schaefer u svojoj knjizi, koju je napisao sa Stanfordom Smithom, „Born to blog“ (Rođeni za blog), bavi se upravo odgovorom na ovo pitanje. Schaefer tvrdi da, iako je dobro pisanje svakako bitno, ipak svatko može znatno poboljšati svoje pisanje i kvalitetu svojih blogova uz pomoć par savjeta i malih trikova.

1. Pročitajte svoj tekst naglas

Schaefer predlaže da sve svoje postove pročitate naglas prije nego ih objavite. Ako vam neki dijelovi ne klize prirodno s jezika, najbolje je da ih promijenite ili maknete iz svog bloga.

2. Skratite tekst

Ponekad su blogovi jednostavno predugi i ljudima se ne da čitati ih do kraja. Kada pišete, izbacite svaku nepotrebnu riječ ili rečenicu koje ne pomažu priči. Ako je vaš blog duži od tisuću riječi, pregledajte ga ponovo i vidite može li se ista poruka poslati na jednostavniji način.

3. Pišite po principu obrnute piramide

U školi su nas učili da pišemo naše sastave po strukturi – uvod – zaplet – zaključak. Ta struktura obično ne funkcionira u blogovima jer čitatelji većinom nemaju strpljenja čekati zaključak. U blogovima je bolje početi sa zaključkom i onda ga postepeno objasniti. Schaefer smatra da je previše blogova koji dolaze do bitnih informacija tek pred kraj teksta.

4. Početak je važan

Posvetite određeno vrijeme točnom i zanimljivom naslovu. Ako vaš naslov na poziva čitatelje da klikaju na njega, nikada neće pročitati ono zanimljivo i bitno što imate reći u tekstu. Potrudite se u prvoj rečenici uhvatiti pažnju čitatelja kako bi pročitao ono što imate reći.

5. Tražite drugo mišljenje

Zamolite nekog od kolega, obitelji i prijatelja da pogleda vaš blog prije nego ga objavite. Još jedan par očiju uočiti će moguće pogreške i možda istaknuti drugu perspektivu za vaš tekst i pomoći vam da bolje pišete.

6. Pišite, pa pišite ponovo…

Ponekad kada napišete tekst, najbolje je ostaviti ga sa strane par dana pa ga pročitati ponovo. Nakon malog odmaka od teksta ponekad je lakše uočiti potencijalne pogreške ili načine kako ga poboljšati. Ipak nemojte predugo odgađati objavu svog bloga čekajući da bude savršen, ponekad je potrebno i malo hrabrosti da biste pritisnuli gumb za objavu.

7. Potražite pomoć

Nemate smisla ni volje za pisanje blogova, a ipak mislite da bi vam pomogli u poslu kojim se bavite? Vrijeme je da unajmite profesionalca. Nađite profesionalnog pisca koji će se brinuti o vašem blogu i voditi računa da sve funkcionira kako treba.

8. Dajte si vremena

Nitko nije postao odličan bloger u  jednom danu, tjednu ili mjesecu. Dajte si vremena kako biste stekli iskustvo i izvježbali se u pisanju. S vremenom ćete postajati bolji, brži i pronaći svoj glas te najbolji način kako doprijeti do svoje publike. Početak je najteži, stoga si dajte vremena, skupite hrabrosti i s vremenom ćete napisati svoj najbolji blog.

Izvor članka: Manjgura/Foto

Podijeli objavu
Prethodni članakDino, Dine ili Dino, Dina
Sljedeći članak“Prve ptičice” za PR 2020 – 14. HUOJ-eva konferencija
Manjgura d.o.o. je agencija za odnose s javnošću koja pokriva sve vrste komunikacijskih usluga još od davne 1997. kada je pojam PR-a bio još daleka, nepoznata strana riječ. Radimo sve, od strateškog planiranja do stavljanja zareza u vaše tekstove. Posebno područje interesa tvrtke je krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici (neki ga nazivaju i spinom) i novi mediji. Kažu da se tu zaista dobro snalazimo. Inače, manjgura znači curica po dubrovački. Nezgrapnog imena, ali neodoljiva. Mane? Previše radi. Više možete pročitati na web stranici: manjgura.hr.