POVODOM SVJETSKOG DANA IZBORA

Povodom Svjetskog dana izbora koji se ove godine obilježava 4. veljače u GONG-u ističemo da slobodni i pošteni izbori nisu i ne mogu biti jedino obilježje suvremenih demokracija. Rezultati izbora, primjerice, izabrane vlasti koje nemaju sluha niti razumijevanja za liberalne demokratske procese, ma koliko pesimistično zvučalo, mogu voditi u autoritarne tendencije te goloj tzv. izbornoj demokraciji.

GONG je od svog osnutka radio na dosezanju visokih standarda slobodnih i poštenih izbora, političkoj odgovornosti izabranih predstavnika, transparentnosti radu i jačanju institucija, jačanju veza između građana i izabranih predstavnika… Danas, gotovo 20 godina nakon što smo se izborili za demokratsku kontrolu izbora, razotkrili niz nepravilnosti i teških kršenja izbornog procesa, upozorili na netransparentnost financiranja izbornih kampanja i stranaka te svojim prijedlozima pridonijeli unaprjeđenju izbornog procesa, GONG s velikom zabrinutošću gleda na olako urušavanje dosegnutih demokratskih standarda koji ne bi smjeli priličiti zemlji članici Europske unije, ali sve je već viđeno u Europskoj uniji.

Stoga na Svjetski dan izbora mora se poslati poruka da oni koji su izabrani na slobodnim i poštenim izborima na kojima su građani izrazili svoju političku volju i preferencije imaju zadaću čuvati i nadograđivati tekovine suvremene liberalne demokracije i vrijednosti socijalne države o čemu govori prvi stavak prvog članka Ustava.

Ta zadaća izabranih i onih imenovanih, postavljenih, odnosi se na aktivnu obranu, promicanje i  ispunjenje ustavnih načela, načela Republike i stvarne liberalne demokracije, promicanje i izgradnju stabilnih i depersonaliziranih demokratskih institucija, kontrolu izvršne vlasti, odgovornost u sve tri grane vlasti, aktivnu, a ne samo proklamiranu zaštitu ljudskih prava, osobnih sloboda i prava manjina, zaštitu sekularne i antifašističke naravi Republike, zaštitu vrijednosti socijalne države te poticanje razvoja autonomnog civilnog društva, izražavanje različitosti i kritičke misli te na kraju, ne najmanje važno, slobode djelovanja medija i novinara.

Predstoji ozbiljan posao izgradnje demokratske političku kulturu kako bi građani bili aktivni i pokazivali građansku hrabrost, a istovremeno, izborni proces i dalje ostaje temelj koji se mora dalje unaprjeđivati kako taj dosegnuti demokratski standard ne bi „pao u vodu“.

Podijeli objavu
Prethodni članakOBAVIJEST ZA GRAĐANE
Sljedeći članakKorporacijska sekcija – Najava nove edukacije
GONG je organizacija civilnog društva utemeljena 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima. Cilj djelovanja GONG-a je promicanje i unaprjeđenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka. GONG promiče kulturu dijaloga, otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti u javnoj sferi, te poštivanje ljudskih, naročito građanskih prava, putem istraživanja, zagovaranja i edukacije, samostalno ili u suradnji s pojedincima i organizacijama koji dijele vrijednosti GONG-a.Više možete pročitati na: gong.hr.