Svaka izborna kampanja sastoji se od tri ključna elementa: cilja, strategije i taktike, bila je jedna od početnih rečenica MBA Croatia predavanja koje je održao Krešimir Macan, a koje je bilo posvećeno ulozi političkih savjetnika u izbornim kampanjama.
 U samom je startu Macan razbio mit o pobjedi i osvajanju mandata kao jedinom cilju u političkoj kampanji. Na primjer, ponekad je cilj izgubiti sa što manjom razlikom, samim kvalitetnim nastupom na izborima ostvariti što je bolji dojam moguće u javnosti te tako unutar same stranke osvojiti političke bodove nužne za opstanak. Kako bi se taj cilj u što većoj mjeri ostvario, s kampanjom se započinje puno ranije nego što to javnosti izgleda, optimalno nešto više od godinu dana prije samih izbora. Tako je i Alexander Braun, PR strateg SDP-a, počeo sa svojim radom još krajem prošle godine, ranije nego što su to hrvatski mediji objavili.

U kratkoj analizi snaga SDP-a i HDZ-a upravo je Brauna, njegovo strateško iskustvo i način rada Krešimir Macan istaknuo kao glavnu prednost SDP-a. Kod HDZ-a cijeni njihovu operativnu organiziranost te motivaciju članova stranke i njihovog izbornog tijela.

Komentirao je Macan i sučeljavanje Milanović-Karamarko. Onaj tko vodi u trci ima pravo izbjegavati sučeljavanja ako misli da će mu štetiti. Izazivač izaziva, a ako do sučeljavanja ne dođe to se svejedno može dobro iskoristiti u kampanji. Milanović želi ostaviti bolji dojam kao potencijalni premijer od Karamarka i to mu zasad uspijeva.Pokazao je na primjeru Grada Zagreba što je to gerrymandering, političko krojenje izbornih jedinica nagomilavanjem i razbijanjem biračkog tijela kako bi anulirale prednosti pojedine neke opcije. Zagreb je tako podijeljen na četiri izborne jedinice u kojoj se npr. Jarun i Delnice nalaze u istoj 7. izbornoj jedinici. Pokazao je i kako izborni sustav s 10 izbornih jedinica utječe na konačan broj mandata jer su lijeve opcije na čelu SDP 2007. g. zapravo dobile više glasova nego 2011.g., ali uz puno manje mandate jer nisu išle u koaliciji kao 2011. Dakle osvojiš najviše glasova ukupno zbrojeno, ali ne nužno i mandata jer ste išli stranka po stranka – izborni sustav u Hrvatskoj.

Gerrymandering nije krađa, to je manipulacija, ali „izbori se kradu, u Hravtskoj, u regiji te u svijetu“, kaže Macan. Glasanje mrtvih birača, zaokruživanje ili poništavanje glasačkih listića nakon 19 sati i otvaranja kutija samo su neki primjeri, ali ima i onih manje poznatih poput „bugarskog voza“ koji je popularan u regiji. U njemu stranački aktivist daje osobi već zaokruženi listić kojeg osoba ubacuje u kutiju, a iznosi van prazan listić koji predaje aktivistu u zamjenu za novac. Ni zapadne demokracije nisu imune na krađe glasova, američki izbori su jedan od primjera.

Ankete u ovom trenutku daju laganu prednost HDZ-u, koja se smanjuje, ali istraživanja su pokazala da birači za njih ne mare u tolikoj mjeri koliko stranački stožeri. Ankete utječu na sudionike izborne utrke te na moral njihovih stožera i zbog toga se sve češće čuju reakcije kako su ankete namještene, plaćene te da pogoduju određenoj političkoj opciji. Onog trenutka kad iz stranke kažu da je „Jedina anketa koja je važna, ona na dan izbora.“ to je znak da izbore gube, kaže Macan.

U kampanji su vam na raspolaganju tri resursa – vrijeme, ljudi i novac. Upravo je vrijeme ono koje se ne može kupiti jednom kad se potroši. Zbog toga lošije rezultat postižu oni koji nisu krenuli na vrijeme u kampanju. Kao i u svakoj ostaloj industriji, birači su korisnici usluga i potrebno je definirati poruku, odnosno odlučiti kakva se reakcija birača želi. Nakon toga se biraju kanali kojima se ista šalje i kreće u realizaciju. I tu najčešće zakažu i veće stranke – na samoj realizaciji.

Nakon opširnog i primjerima potkrepljenog predavanja Krešimir Macan bio je otvoren za pitanja publike, koja su se protegnula i nakon službenog završetka predavanja, na vrijeme rezervirano za zajedničko druženje i networking.

Poziv na sučeljavanje parlamentarni izbori Makedonija 2008. koje je radio Macan


Nikola budi junak i izađi na duel, ne bježi od ženske suknje

Spot Bibi-sitter koji je bio jedan od elemenata pobjeda na zadnjim parlamentarnim izborima u Izraelu

 

Photo by Bruno Zlomislic

Vezani članci:

Rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj od 2000. do 2011.

Niall Carson/Press Association/PIXSELL

Podijeli objavu
Prethodni članakEurocities Economic Development Forum
Sljedeći članakPR/Mediji clipping – pregled tjednih događanja 16.10.2015.
Udruga polaznika i diplomanata MBA studija Croatia (skraćeni naziv: MBA Croatia) je organizacija akademski obrazovanih stručnjaka, koji pohađaju ili su završili neki od MBA studija, osnovana u lipnju 2009. godine. MISIJA Misija udruge MBA Croatia je okupiti i umrežiti polaznike MBA studija u Hrvatskoj i Svijetu, unapređivati kvalitetu MBA studija u Hrvatskoj, poticati cjeloživotno obrazovanje te promovirati vrijednosti MBA. VIZIJA Biti prepoznati kao vodeće MBA udruženje u regiji po izvrsnosti, aktivnosti i brojnosti. Web: www.mba-croatia.com