PR stručnjake u Hrvatskoj već godinama se etiketira „spin doktorima“, „mračnim silama“, „sivim eminencijama“, a da pritom ne postoji razumijevanje što je PR u svojoj srži. Nije naodmet ponoviti da su odnosi s javnostima upravljanje komunikacijom određene organizacije čiji je primarni cilj održavanje i uspostavljanje odnosa s internim i eksternim javnostima.

PR stručnjaci pritom imaju veliku i važnu ulogu, iako su često u hijerarhijskim strukturama postavljeni vrlo nisko.

Međutim, kada dođe do krize zna se koga se zove, a tada PR odjednom postaje najvažniji faktor.

To su već poznate činjenice i o njima nećemo puno, ali treba kazati da svi zajedno trebamo raditi na tome da nas se doživljava puno ozbiljnije nego što je do sada bio slučaj.

Najveću odgovornost za „dobar glas“ struke imaju PR stručnjaci koji svojim ponašanjem moraju biti primjer i uzor. Ne možete očekivati da vas klijent posluša, ako i vi sami ne radite ono što klijentu savjetujete. PR stručnjaci, ne samo da su odgovorni, već i svojim primjerom usmjeravaju buduće mlade PR stručnjake koji u njima vide uzore.

Međutim, kada postanemo sve ono protiv čega se borimo, kako onda možemo očekivati da će struka biti na boljem glasu? Kako je moguće da u Hrvatskoj PR ima loš PR? Činjenica je da se zadnje vrijeme stvari razvijaju na bolje, ali to nije dovoljno. Nije dovoljno, jer samo jedna kriva rečenica ili potez može preko noći pokopati sve ono na čemu se radilo posljednjih godina.

Možda najgora stvar koja se nakon toga događa je zatvaranje očiju, ignoriranje i guranje problema pod tepih, od strane onih koji zastupaju interese i stavove PR stručnjaka.

Iako su određeni PR stručnjaci itekako zaslužni za dosta pozitivnih stvari u PR industriji, to ne znači da se njihovo ponašanje mora tolerirati. Upravo suprotno, ako želimo ići naprijed i ako želimo graditi novu i čistu PR sliku, trebamo biti primjer tako što ćemo ono što zagovaramo u javnosti, na raznim konferencijama i tribinama, početi provoditi i u svojim redovima.

Školovani komunikacijski stručnjaci, koliko god bili mladi i „zeleni“, shvaćaju važnost etičnosti i odgovornosti prema struci. Bilo bi vrijeme da i oni iskusniji krenu usvajati obrasce ponašanja mladih i zelenih, jer jedino tako možemo na zelenu granu i jedino tako možemo postaviti PR struku gdje joj je i mjesto.

Podijeli objavu
Prethodni članakHUOJ: Redoviti izbori u tijela Udruge održat će se u listopadu
Sljedeći članakBrački pupoljci i CTA komunikacije ušli u finale za najprestižniju svjetsku PR nagradu IPRA Golden World Awards
Luka Šipić je stručni prvostupnik odnosa s javnošću i vlasnik agencije Vrh komunikacije, a svoj put u komunikacijskoj industriji započeo je 2015. godine. Prvo kao novinar i dopisnik, a zatim je preko pozicije Community Managera za Booze&Blues i stručne prakse u agenciji Media Val stigao do pozicije Account Managera u PlayAD-u. Vodio je projekt i kampanju "PAN - U roku odmah", a aktivno je radio i na projektu "Coca - Cola Shake&Take". Nakon što je završio preddiplomski studij Odnosa s javnošću i studij medija na veleučilištu VERN', šest mjeseci je radio kao asistent u odnosima s javnostima u Komunikacijskom Boutiqueu Sonje Hodak i u agenciji Kursor komunikacije, a 2019. je otvorio svoju agenciju Vrh komunikacije. Održao je nekoliko gostujućih predavanja na Veleučilištu VERN' i na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a održao je i edukaciju u Plavom Uredu. Luka je zaljubljenik u sport, posebno u nogomet, a rad na području sportskog PR-a ga posebno veseli. Stručnjak je za osobni brending i rebranding klijenata, a sa svojim timom razvija i kreira originalna komunikacijska rješenja, prilagođena svakom klijentu.