Strah je neugodan osjećaj koji se pojavljuje kada osjetimo određenu opasnost. Strah je u većini slučajeva opravdan i manje je važno jeste li na mjestu predsjednika Uprave multinacionalke ili ste vlasnik obrta.

Kada strah zavlada, povlače se na prvu racionalni potezi. Jedan od njih je i smanjivanje budžeta, zaustavljanje kampanja, prestanak komunikacije i otkazi radnicima. Međutim, je li racionalno uvijek ispravno?


Moje mišljenje je da nije
, i to ne mislim od danas ili jučer kad sam završio s čitanjem Alkemije, autora Roryja Sutherlanda, dopredsjednika Ogilvya (iako je ta knjiga potvrdila moje dosadašnje stajalište). Kada bi se svi vodili racionalnim i kada bismo radili samo ono što nam je logično, kreativnost bi nestala. Upravo kreativnost većinom dolazi iz na prvu nelogičnih ideja i rješenja.

Zato je uvijek potrebno prije donošenja veće odluke duboko udahnuti, smiriti misli i zapitati se: Je li ovo što želim napraviti dobro za moju tvrtku? Što ću dobiti, a što izgubiti ako to napravim?

.
Reći ću vam ono što je sigurno. Prestanak komunikacije, kidanje budžeta, otkazivanje ugovora i povlačenje ručne sigurno nije rješenje. Nažalost, mnogi su upravo to napravili, a za posljedicu smo u Hrvatskoj imali oko 30 000 otkaza, dok je u Americi bez posla ostalo gotovo 10 milijuna ljudi. Naravno da sve te osobe nisu iz komunikacijske industrije, ali je činjenica da je dio ljudi koji je samo danima prije lockdowna radio na novim kreativnim rješenjima, preko noći završio na ulici. Sve to zbog odluka kojima je glavni uzročnik bio strah. Što će tek biti do kraja ove čudne godine? Ako su ovakve reakcije bile u ožujku, veliko je pitanje kako će kompanije postupati u narednom periodu.

Iskreno se nadam da će slušati svoje potrošače, a provedena istraživanja nikako ne idu u korist gore navedenog. Potrošači su od brendova u krizi očekivali da nastave komunicirati, ali da komunikaciju prilagode situaciji. Još je mnogo zanimljivih zaključaka proizašlo iz istraživanja koje je provela agencija Ipsos, ali ovo je dovoljan pokazatelj što potrošači žele. Nema dalje.

Proizvod se neće prodati sam od sebe (ako nije Coca-Cola). Proizvod se mora komunicirati, potrošači moraju saznati za njega i na kraju krajeva moraju odlučiti zašto će kupiti baš taj proizvod. Kako će odlučiti? Na temelju komunikacije brenda, na temelju sviđanja i simpatija prema brendu, na temelju onoga što pročitaju, ali i probaju.

U krizi se poznaju junaci. U krizi se pokazuje tko je hrabar, tko je spreman uložiti, tko je spreman riskirati i tko vjeruje svojoj kreativnoj i komunikacijskoj agenciji. Sada je pravo vrijeme da svi oni koji su do sada potiho osluškivali i bili zadovoljni s prihodima jer su se proizvod ili usluga prodavali „sami od sebe“ izađu i krenu u borbu. Sada je vrijeme da se njihov glas čuje, jer bilo bi nelogično ne iskoristiti prostor koji se nudi. Neki će odustati, neki će stagnirati, neki će pasti, ali neki će rasti, samo zahvaljujući hrabrosti i iracionalnosti.

Komunikacije je moćna, ne zaboravite, samo jedna pogrešna riječ ili izgovorena rečenica vas preko noći može pokopati. Isto tako, jedan pravi slogan, ključna riječ ili kampanja vas može lansirati toliko daleko da ni sami niste svjesni.

.
Zato izađite iz komfor zone, oslobodite se straha i borite se za vaš brend, vaše zaposlenike i vaše mjesto među zvijezdama.

Komunikacijski stručnjaci su tu za vas.

Podijeli objavu
Prethodni članakSmijenjeni čelnici američkih javnih medija
Sljedeći članakKrešimira Rendulić: Na društvenim mrežama: Tekst je (ipak) važan
Luka Šipić
Luka Šipić je stručni prvostupnik odnosa s javnošću i vlasnik agencije Vrh komunikacije, a svoj put u komunikacijskoj industriji započeo je 2015. godine. Prvo kao novinar i dopisnik, a zatim je preko pozicije Community Managera za Booze&Blues i stručne prakse u agenciji Media Val stigao do pozicije Account Managera u PlayAD-u. Vodio je projekt i kampanju "PAN - U roku odmah", a aktivno je radio i na projektu "Coca - Cola Shake&Take". Nakon što je završio preddiplomski studij Odnosa s javnošću i studij medija na veleučilištu VERN', šest mjeseci je radio kao asistent u odnosima s javnostima u Komunikacijskom Boutiqueu Sonje Hodak i u agenciji Kursor komunikacije, a 2019. je otvorio svoju agenciju Vrh komunikacije. Održao je nekoliko gostujućih predavanja na Veleučilištu VERN' i na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a održao je i edukaciju u Plavom Uredu. Luka je zaljubljenik u sport, posebno u nogomet, a rad na području sportskog PR-a ga posebno veseli. Stručnjak je za osobni brending i rebranding klijenata, a sa svojim timom razvija i kreira originalna komunikacijska rješenja, prilagođena svakom klijentu.