Iako su u cijelom svijetu mnoge industrije i sektori snažno pogođeni pandemijom koronavirusa, sport je zasigurno osjetio veliki udarac. Pad sponzorskih prihoda, pad prihoda od ulaznica, pretplata, članarina i prodaje službenih klupskih artikala neke klubove doveli su pred rub propadanja.

Šest mjeseci prošlo je od početka pandemije koronavirusa u Europi, a stvari se polako vraćaju u „normalu“, iako su svi svjesni da ovo što gledamo u posljednjih mjesec i pol dana nije ni blizu normalnome. Ne možemo se pomiriti s tim da bi utakmice bez gledatelja, uz umjetne zvukove pljeskanja i navijanja trebale biti novo normalno. Neki klubovi su otišli korak dalje, pa su organizirali gledanje utakmice za navijače preko Zooma, a oni su svojim navijanjem doprinijeli atmosferi na stadionu. Ipak, neki su uspjeli organizirati utakmice uz prisustvo publike, a dobar primjer je rukometni Final 4 koji se pretprošlog vikenda održao u Zadru, pod do sada neviđenim epidemiološkim mjerama.

Međutim, svima je jasno da se sport igra zbog gledatelja i da bez prihoda od ulaznica velika većina klubova može otići u povijest.

Kako bi klubovi prevladali trenutnu situaciju, važno je da budu snalažljivi, uporni i da pod svaku cijenu održe stabilne prihode, pritom imajući na umu svoje navijače, ali i sponzore. Upravo su sponzori ključni, jer iako prihodi od ulaznica i pretplata donose profit, ipak su sponzorski prihodi odmah uz bok prihodima od transfera. Kako onda privući nove sponzore u ovim izazovnim vremenima i kako PR može pomoći u tome?

Ključna riječ i dio odgovora na prethodno pitanje je vidljivost, ali kako postići vidljivost bez gledatelja na tribinama? Dobar primjer je OK Ribola Kaštela, sedmerostruki prvak Hrvatske koji je zbog pandemije koronavirusa izgubio više od 50 % svojih prihoda. To ih je natjeralo da budu kreativni, pa su osmislili projekt „Klub 1000“, čiji je cilj okupiti do 1000 tvrtki koje će svojim donacijama pomoći radu kluba. Donatorima se pruža jedinstvena prilika da njihov logotip i ime bude vidljivo na javnim površinama , kao znak zahvale i pomoći najtrofejnijem sportskom kolektivu u Dalmaciji u posljednjih 10 godina.

Kako bi što više potencijalnih donatora saznalo za projekt, osim društvenih mreža kluba, u suradnji s medijskim partnerima projekt je predstavljen kroz priopćenja za medije i intervjue. U svim medijskim nastupima naglasak je stavljen upravo na Klub 1000, a prema informacijama koje dolaze iz kluba, to je tek početak ovoga projekta.

Zadaća PR-a je između ostaloga da brine o imidžu i reputaciji organizacija, pa tako i sportskih klubova. Posebno se to odnosi na ovo vrijeme u kojem treba biti kreativan i u kojem treba zadržati postojeće i privući nove navijače. Što se tiče odnosa s navijačima, u Hrvatskoj nitko nije napravio ništa toliko kreativno i vrijedno spomena, a ostaje nam nadati se da će gledatelji što prije na tribine i da će se sport vratiti u svom punom sjaju.

 

 

Podijeli objavu
Prethodni članakSvjetski uspjeh: Final 4 SEHA – Gazprom lige pokazao što znači vrhunska organizacija sportskog događaja u koronadoba
Sljedeći članak60. Međunarodni dječji festival: Volontiranjem do iskustva u PR-u
Luka Šipić je stručni prvostupnik odnosa s javnošću i vlasnik agencije Vrh komunikacije, a svoj put u komunikacijskoj industriji započeo je 2015. godine. Prvo kao novinar i dopisnik, a zatim je preko pozicije Community Managera za Booze&Blues i stručne prakse u agenciji Media Val stigao do pozicije Account Managera u PlayAD-u. Vodio je projekt i kampanju "PAN - U roku odmah", a aktivno je radio i na projektu "Coca - Cola Shake&Take". Nakon što je završio preddiplomski studij Odnosa s javnošću i studij medija na veleučilištu VERN', šest mjeseci je radio kao asistent u odnosima s javnostima u Komunikacijskom Boutiqueu Sonje Hodak i u agenciji Kursor komunikacije, a 2019. je otvorio svoju agenciju Vrh komunikacije. Održao je nekoliko gostujućih predavanja na Veleučilištu VERN' i na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a održao je i edukaciju u Plavom Uredu. Luka je zaljubljenik u sport, posebno u nogomet, a rad na području sportskog PR-a ga posebno veseli. Stručnjak je za osobni brending i rebranding klijenata, a sa svojim timom razvija i kreira originalna komunikacijska rješenja, prilagođena svakom klijentu.