LinkedIn je najveća profesionalna mreža lansirana u svibnju 2003., koja od nedavno broji 200 milijuna korisnika. Zanimljivo je da svake sekunde dobije dva nova člana. Osim što služi za umrežavanje profesionalaca, odličan je za tvrtke koje se baziraju na B2B poslovanju. Tome pridonosi činjenica da je na LinkedInu registrirano 2,6 milijuna tvrtki (Company Page). Da biste uopće otvorili Page, morate imati službeni e-mail tvrtke. Ne možete to učiniti s npr. Gmail ili Yahoo računom.

e-mail

Nakon što ste otvorili vašu službenu stranicu, krenite je popunjavati. Potrebno je naravno upisati opće podatke poput opisa, veličine, datuma osnivanja, područja djelovanja i sl. Osim osnovnih podataka, vaš Company Page možete naglasiti coverom (dimenzije 646 x 220 px) i logom (dimenzije 100 x 60 px). Zatim dodajte proizvode ili usluge (Product and Services). Nova stranica omogućava da uz različite proizvode ili usluge vežete određenog zaposlenika koji je zadužen za njih. Tako zainteresirani mogu znati koga točno kontaktirati. Osim što dajete osobni pečat svojim proizvodima i uslugama, stvarate osjećaj sigurnosti i transparentnosti. Također možete zatražiti preporuke (Recommendations), kao i staviti video. Time povećavate vidljivost te dobivate na vrijednosti. Isto tako, ako imate nekakve posebne ponude, popuste ili nagradne natječaje postoji mogućnost Promo boxa. Ovime možete povećati promet prema vašoj web stranici.

proizvodi_i_usluge

 

Od ožujka 2005. se na LinkedInu mogu oglašavati poslovi (LinkedIn Jobs). S obzirom na to da je riječ o profesionalnoj mreži, možete biti sigurni da će vam se na oglas javiti stvarno kvalitetni potencijalni zaposlenici. Tako vam LinkedIn praktički može poslužiti kao prvi selekcijski krug te vam smanjiti dodatni posao pregledavanja tone pristiglih prijava za koje ne znate kako su se uopće našle u vašoj tvrtki.

Želite li postaviti svoju tvrtku kao lidera u određenom području, napravite LinkedIn Group. Na LinkedInu postoji preko milijun grupa, a čak devet od deset korisnika pripada najmanje jednoj. One služe za raspravu, postavljanje i odgovaranje na pitanja, pružanje relevantnih sadržaja te umrežavanje. Iako polovica članova samo čita rasprave, trećina sudjeluje u njima. Grupe su odlične i za podizanje svijesti te pretvaranje članova u zagovornike vašeg brenda. Na taj način povećavate interes i upite, pogotovo ako je vaše poslovanje B2B. Kod otvaranja grupe, bitno je odabrati pravi naziv – neka to bude ključna riječ vezana uz vaše područje. Također posebno obratite pozornost na prvih 140 znakova opisa jer će se taj dio prikazivati u LinkedIn ili Google tražilici. Želite li vašu grupu dići na višu razinu, poslužite se malim trikom: u opis stavite da je potrebna prijava za članstvo. Ljudi se vole osjećati posebno, a to stvara percepciju ekskluzivnosti. Isto tako govori da se u grupi ne nalazi bilo tko, već osobe relevantne za određeno područje. Kada smo već kod članova, svakako pregledajte profil prije nego nekoga primite u grupu. Za dobar razvoj grupe bitno je odrediti osobu koja će je voditi (pogotovo ako ste veća tvrtka), te je potrebno napisati jasna pravila ponašanja (Group Policy).

grupe/kanapejic

Koliko god djelovala profesionalno, nemojte zaboraviti da je LinkedIn društvena mreža te ju svakako redovno održavajte. Također, stavite link vaše stranice u e-mail potpis.

Autor: Ana Rogina