SLOBODNA DALMACIJA

Dubrovnik je velik i jedinstven svjetski brend čije bi pravo na korištenje trebala imati jedino dubrovačka gradska vlast, kao i odlučivanje o njemu. Tako bi oni bili nadležni za svaku akciju zaštite od zloupotrebe imena Dubrovnika i to svakako trebamo podržati, zaštititi i naplaćivati. Usput će i Grad, ako netko već želi koristiti njegovo ime, nešto zaraditi, ali i utjecati na korisnike brenda.

– “Uz gradsku vlast, za zaštitu brenda najpozvaniji su zaposlenici Turističke zajednice. Primjer slične zaštite imena grada kao brenda je New York, koji je zaštitio vedute i naziv ‘Big apple’, pa bi se tako brend Dubrovnika koristio slobodno samo u prigodnim situacijama.” – rekao je poznati hrvatski stručnjak za marketing Krešimir MacanManjgura za Slobodnu Dalmaciju.

Uz gradsku vlast, najpozvaniji da osiguraju zaštitu brenda jesu zaposlenici Gradske turističke zajednice. Primjer slične zaštite imena grada kao brenda je New York, koji je zaštitio vedute grada i naziv “Big apple”, pa bi se tako brend Dubrovnika koristio slobodno samo u prigodnim situacijama – rekao je poznati hrvatski stručnjak za marketing Krešimir Macan u odgovoru na upit kako zaštititi upotrebu imena našeg grada od neodgovorne upotrebe u različitim kampanjama.

Najnoviji primjer takve, za neke čak zlonamjerne upotrebe, jest podatak da je u Sloveniji snimljena reklama za crnogorsku turističku ponudu koja se reklamira noćnim pejzažom Dubrovnika. Tim se oglasom nudi putni aranžman u Crnoj Gori za 440 eura, iako popratna fotografija nema nikakve veze s Crnom Gorom, koja je tako uveliko iskoristila vedute Dubrovnika za svoju promidžbu.

Nije to jedinstven slučaj “zabune” u suvremenom turističkom marketingu: vedute Grada korištene su za potrebe “Francka” kao tanjurić za šalicu kave toga proizvođača ili kao poziv na degustaciju ćevapa koji su proizvedeni u Njemačkoj. U našem se susjedstvu grade i prodaju apartmani (budućeg) golf-resorta pod imenom “Dubrovački visovi”, koje gradi general Ivan Čermak, a imenom našeg grada kao mamcem za goste nazvani su i brojni ugostiteljski objekti u cijeloj regiji. Brojni su se Dubrovčani zgrozili najnovijim primjerom zloupotrebe imena grada. No, ime nije zaštićeno i vlasnici su formalno po Dubrovniku slobodni nazvati što god žele, te stoga vrijedi razmisliti o što skorijoj zaštiti brenda. Inače, iz Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice odmah su reagirali i kontaktirali marketinšku agenciju, koja je autor sporne reklame, te su istražili polažu li oni pravo na korištenu fotografiju jer u postojećoj situaciji ne mogu drukčije reagirati.

Grgo Jelavic/PIXSELLGrgo Jelavic/PIXSELL
Ahmet Kalajdžić 
Antonio Vojvodić
SLOBODNA DALMACIJA