Nedavno su mi pokazali video isječak koji mi se već danima mota po glavi. Glavna poruka videa je: kreativnost se ne može vremenski ograničavati. Kreativni nalet ne poznaje rokove, a rasporedi su mu mrski. No da ne duljim, pogledajte video:

Oduvijek sam se smatrala kreativcem. Ono, ne hvalim se, ali jesam. Kao mala bila sam najšarenije odjevena (ok, priznajem, i dalje sam najkričavija osoba u prostoriji), imala sam bezbroj prijatelja koje sam samo ja vidjela i istovremeno sam pohađala sate pjevanja i glume, a crtala sam (doduše, jako loše) „za svoju dušu“. U mojoj je glavi sve puno šarenih boja koje često probijaju van. Znala sam da neću moći raditi posao koji je okovan rutinom i tome sam težila. Negdje usputno sam postala tech geek i ovisna o društvenim mrežama upravo zato jer su mogućnosti beskrajne. Posao koji radim stvoren je za mene i na mnogo načina treniram svoju kreativnost na društvenim mrežama. Nadam se da neću za nekoliko godina čitati ovaj tekst i smijati se mladenačkoj zanesenosti. No pustite me da uživam.

Naš posao (a pod naš – mislim na sve one koji rade u komunikacijama, digitalnom marketingu, PR-u, kreativi…) zahtjeva visok stupanj kreativnosti i inspiracije. Naše oružje su ideje koje pretočene u slova (i nešto excelica) stvaraju kako bi zabavile i informirale. Nemojte me sada odmah napasti da mi prodajemo. Da – prodajemo ideje i svijet u kojem živimo i koji želimo podijeliti s vama.

 Ideja. Ta kratka riječ, a teška stotinama tona. Kada ju oblikuješ, njeguješ, razvijaš, s njome se povežeš i odnosiš se prema njoj kao prema djetetu. To je tvoje i ničije. No problem je kada se taj proces treba ukalupiti u kratak vremenski period, nabaciti sivu boju standarda i silom i milom napraviti jakoo puno, jakoo brzo. Potpuno to razumijem, tržište nam diktira tempo, gdje bismo stigli kada bismo svaki put hipijevski ležali na livadi i rađali ideje.

Sljedeći puta, kada vas dizajner, community manager, copywriter, slikar, umjetnik, ukratko – zaposlenik kreativne agencije, mrko pogleda jer ste mu rekli da trebate razrađen koncept do 15 h, nemojte se ljutiti. Kreativnost je proces. Koliko god to bedasto zvučalo, moramo naći ono mjesto u sebi da stvorimo tu jednu ideju. A kada nam omogućite barem malo više vremena, ta ideja će biti vrhunska. Jer i sam video isječak na kraju kaže: „Creativity is not inspired by the pressure of time but by the freedom, the playfulness and the fun“.

A vi kreativci, nemojte baš sve mrko gledati, jer znate i sami kako to ide s rokovima, obvezama, tržišnim utakmicama i excelicama. Svatko ima svoju ulogu i svoj posao. Na nama je da nastavimo njegovati to što nam stavlja kruh na stol i da budemo šareni.

Kako vaša kreativnost reagira pod pritiskom?

Martina Kolaček / Ping Pong

Podijeli objavu
Prethodni članakVlada Republike Hrvatske: O središnjem državnom portalu
Sljedeći članakIz medija o medijima – svibanj 2014
Uz inovativni i fleksibilni pristup, na najbržim komunikacijskim platformama, tim stručnjaka PingPonga svakodnevno brine o reputaciji klijenata i identitetu brendova. Granice teritorija PingPongu nisu poznate pa djeluje u regiji, ali i diljem Europe. Više, brže i jače. PingPong je specijalizirana agencija za dvosmjerne komunikacije koja djeluje u sklopu Abrakadabra grupe. Tvrtka je osnovana 2011. godine, sa sjedištem u Zagrebu. Uz inovativni, fleksibilni i kreativni pristup, tim stručnjaka trenutno brine o reputaciji klijenata u regiji, ali i u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Slovačkoj, Češkoj i Španjolskoj. Cilj PingPonga je u idućem razdoblju udahnuti život identitetu brandova klijenata na društvenim mrežama i u ostalim europskim zemljama. pingpong.com.hr