Povodom Dana slobode medija, 3. svibnja, Europska federacija novinara u suradnji s nevladinim organizacijama koje se bave medijima pokrenula je razne aktivnosti kako bi podsjetila na temeljna načela slobode medija te izazove i probleme s kojima se susreću novinari.

EFJ i Friedrich Naumann Foundation 2. svibnja u Briselu organiziraju konferenciju ‘Autocenzura u europskim medijima’, stručnu raspravu o dimenzijama i posljedicama samocenzure u europskim medijima. Na konferenciji će govoriti János Kárpáti, mađarski novinar, Wolfgang Grebenhof iz Njemačkog novinarskog društva (DJV), Sezin Öney, turski novinar, Dominique Pradalié, glavni urednik France 2 i Tanja Porčnik, autorica ““Human Freedom Indexa”.

U fokusu će biti zemlje srednje Europe, posebno Turska, gdje vlasti zatežu uže oko medijskih kuća. Također, raspravljat će se o problemima njemačkih novinara, koji se suočavaju s osudama za pristrano izvještavanje o izbjegličkoj krizi o napadima u Koelnu, kao i situaciji u Francuskoj, gdje sigurnosne mjere omogućuju velike ovlasti tajnim službama.

Na sam Dan slobode medija, 3. svibnja, EFJ u Belgijskom centru umjetnosti organizira panel diskusiju o novinarkama i raspravu o Turskoj u svjetlu slobode medija i uloge novinara. Günther Oettinger, povjerenik za medije u Europskoj komisiji, održat će uvodni govor. Ostale će se rasprave baviti etikom medija i cenzurom, a održat će se i svečanost u čast novinara koji nastoje obraniti medijske slobode.

UNESCO će u Helsnikiju organizirati seriju rasprava 3. i 4. svibnja, u suradnji s Finskim sindikatom novinara. Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård i glavni tajnik Ricardo Guitierrez prisustvovat će raspravi „Kako uzvratiti na govor mržnje etikom i samoregulacijom“.

Izvor: EFJ

Podijeli objavu
Prethodni članakRadionice na 17. konferenciji HUOJ-a „Vrijeme PRomjena“
Sljedeći članakPoziv studentima za sudjelovanje u najvećem istraživanju o kvaliteti studentskog života u Europi
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//