Photo

”Podržavao sam Linića, ali trenutna slika mi ne daje niti naznake da sam bio u pravu.”


Stručni žiri za dodjelu godišnjih nagrada Hrvatske udruge za odnose s javnošću, Grand PRix, titulu komunikatora godine dodijelio je Saši Cvetojeviću, svestranom poduzetniku i najgorljivijem zagovaratelju razvoja startup zajednice u Hrvatskoj. Objavljeni su i finalisti godišnjih nagrada HUOJ-a u sljedećim kategorijama: javni sektor, nevladin sektor, DOP, velike tvrtke, male i srednje tvrtke, interne komunikacije, prilagodba globalne kampanje i politička komunikacija.

Kako objašnjavaju iz HUOJ-a, Saša Cvetojević je nesumnjivo jedan od najzapaženijih oblikovatelja javnog mišljenja na hrvatskoj poslovnoj sceni. Uglavnom se bavi temama malog i srednjeg poduzetništva te inovativnih tvrtki u ranoj fazi razvoja (startupi), a njegov najveći doprinos leži u jasnoći i transparentnosti komunikacije te smionosti u otvaranju pitanja funkcioniranja javne administracije u stvarnim poslovnim situacijama.

– U komuniciranju je promišljen, u stilu britak te izrazito plastičan u prenošenju poruka. Na društvenim mrežama potiče toleranciju te ne cenzurira niti briše komentare, uspijevajući istodobno održati raspravu u granicama tolerancije i pristojnosti. Osim toga, putem svog bloga Poslovno.biz Saša Cvetojević komentarima, savjetima i preporukama, necenzurirano i uvijek potpisano, obraća se izravno poslovnoj zajednici. Iako iznimno oštar u kritici, u svojim istupima ističe potrebu ostanka u Hrvatskoj i rada na promjeni postojećeg stanja, umjesto odlaska u inozemstvo – obrazložio je odluku Mario Aunedi Medek, predsjednik žirija.

Vjerojatno će, kažu u HUOJ-u, još dugo biti citiran i u različitim inačicama upotrebljavan omiljen mu izraz Apsurdistan, koji je kasnije zaživio i kao internetska platforma za prikupljanje bizarnih slučajeva u načinu rada javne administracije u Hrvatskoj, državi slabe poduzetničke klime i pune proturječnih propisa.

U razgovoru za PolitikaPlus, Cvetojević kaže da mu ova nagrada iznimno puno znači.

– Ovo je dokaz da sve noći i svi dani i sati provedeni u borbi za pozitivne promjene u društvu nisu uzaludni, poručuje Cvetojević.

Cvetojević, iako uvijek spreman za razne rasprave i razgovor, ističe da je komunikacija prema javnosti za njegove najveće poslove često dvosjekli mač.

– S jedne strane, istupima u javnosti, kojima kritizirate pojedina rješenja i nudite alternativne ideje rješavanja gorućih problema, neminovno stajete nekima na žulj i stvarate si probleme za poslovanje. Stoga poduzetnici rijetko istupaju u javnosti. S druge strane, otvorena komunikacija ipak pomaže rješavanju nekih problema koji muče ne samo mene ili moje tvrtke, poručuje.

Nagradu za komunikatora godine i ovaj razgovor iskoristili smo i za komentar na više no aktualnu temu zadnjih dana. Odnos države prema poduzetnicima. Cvetojević je i tu vrlo otvoren i jasan.

– Odnos nije dobar. Nije problem odnos države u širem smislu. Načelno, svi političari propagiraju pro-poduzetnički pristup. No, postupanja na nižim razinama i praksa nam govori drugačije. Dodatno, velik dio propisa koje ti isti političari donose značajno otežava poslovanje. Ukupno, odnos jos nije dobar, kaže nam Cvetojević.

Na naše pitanje je li on, poput Hrvoja Prpića, razmišljao o odlasku iz Hrvatske, jasno odgovara.

– Ja o tome razmišljam svaki dan. No, razmišljati je jedno, nagovarati druge na to je drugo, a činiti nešto konkretno po tom pitanju je treće. Nakon što razmislim, još uvijek zaključim da, zbog okolnosti moga posla i zbog moje obitelji, takav korak još nije realan. No, okolnosti se mijenjaju, a tko pod teretom argumenata ne mijenja mišljenje – nije baš mudar. Stoga je jako bitno kako će se stvari razvijati iz dana u dan, ističe naš sugovornik.

O odnosu aktualne Vlade prema poduzetnicima u Hrvatskoj, Cvetojević kaže sljedeće.

– OK je, ako je vlada različito od države – onda mogu reći da se po meni vlada daleko više trudi nego sama država, gledano kao aparat. No, sve skupa je kao neuglazbljena violina, poručuje Cvetojević.

Neizbježna tema razgovora bio je i ministar financija Slavko Linić.

– Moje mišljenje o g. Liniću je bilo izuzetno visoko i mogu reći da sam bez rezerve podržavao njegove prve poteze. Mnogi me zbog toga sada kritiziraju, a neki i otvoreno prozivaju. Na žalost, trenutna slika mi ne daje niti naznake da sam bio u pravu. Mislim da su reforme nužne, da pri tome moramo svi platiti cijenu, da će kod rezova neminovno biti oštećen i dio zdravog tkiva i spreman sam na to u cilju budućeg boljitka. No, zadnje vijesti pokazuju da smo sposobni i od najboljih ideja napraviti osrednja ili loša rjesenja u provedbi, kritički će Cvetojević.

Na kraju razgovora, upitali smo Cvetojevića koji su najveći problemi koji muče domaće poduzetnike. Evo što on kaže.

– Ovo je pitanje za posebnu priču. No, za početak, budite sigurni da to nije visina poreza. Najviše nas muče promjene, propisi koji se mogu tumačiti od bijelog do crnog, nepostupanja uprave i odgađanje odluka te s druge strane postupanja koja graniče sa apsurdima. Današnji primjer kolegice koja me plačući zvala i molila za pomoć, jer se inspektorica doslovno derala na nju. Zato jer od troje inspektora niti jedan ne zna pročitati ispis platne liste jednog od najkorištenijih knjigovodstvenih programa i zato što jedna institucija tumači članak zakona potpuno drugačije od nadležnog ministarstva. Nisam siguran da je urlanje na stranku u postupku sustavni dio postupanja bilo koje inspekcije, niti da Zakon o upravnom postupku ili neki pravilnik propisuje vikanje i maltretiranje poduzetnika, na kraju će Cvetojević.

 

Saša CvetojevićSaša Cvetojević je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Zdravstvene ustanove Farmacia te osnivač i ravnatelj Zdravstvene ustanove za njegu u kući i rehabilitaciju Tibia. Radio je i kao koordinator Povjerenstva za zdravstveni i mirovinski sustav u Uredu za socijalno partnerstvo Vlade RH (2004. – 2007.) te bio član Upravnog Vijeća HZZO-a.

Osim toga, član je Upravnog Odbora CRANE-a i poslovni anđeo s najvećim brojem investicija u Hrvatskoj te osnivač ZIP-a – prvog startup inkubatora i coworking prostora u Zagrebu. Među brojnim njegovim investicijama, kažu u HUOJ-u, posebno valja naglasiti onu u tvrtku Salespod. Član je i Upravnog odbora Akademije za politički razvoj, organizacije čija je misija razvijanje demokratske političke kulture te poticanje dijaloga i suradnje na pitanjima od općeg općeg društvenog interesa.

 

Autorpolitikaplus_logo: Ivan Klarić