Treba ozbiljno razmisliti o kritikama načina odijevanja

Možda nas se ni jedna kritika neće toliko jako dojmiti kao ona koja je upućena našem fizičkom izgledu, stoga kritike upućene načinu odijevanja većina uzima kao napad na osobnost. Ako nas kolega s posla upozori kako bismo trebali pripaziti da je košulja izglačana, da je bluza koju kolegica odijeva preprozirna ili predubokog dekoltea, velika većina tako odjevenih djelatnika pokušat će se obraniti od “napada”,  štoviše, posve će zanemariti komentare ignorirajući ih.

Tko ima pravo – oni koji upozoravaju da se krše osnove načina poslovnog odijevanja ili oni koji ga ignoriraju?

Na prvi pogled možemo zaključiti kako je to neriješena utakmica. Današnjim liberalnim pogledima na različite oblike društvene komunikacije mislimo da je sloboda odabira poslovnog odijevanja samo naš osobni stav koji se mora u demokratskom društvu uvažavati.

Upravo su mediji ti koji svakodnevno pokazuju kršenje osnovnih pravila u načinu kako poslovnog tako i onog svakodnevnog odijevanja. Pravilo postaje da fizički izgled treba istaknuti i to prekratkom haljinom s naglaskom na prsima, preuskom košuljom, zamjenom cipela za tenisice, prozirnim, šljokičavim.

To su upute za uspješnu komunikaciju i način kako se izdvojiti iz mase?!

S pravom se pitamo tko upravlja i šalje poruke o načinu odijevanja?

Odlučili smo jasnim primjerima, kroz niz uputa i provjerenih psiholoških parametara, objasniti što je važno pri odabiru i kvaliteti nošenja odjeće. Osnovna pravila odijevanja od rada u uredima, rada sa strankama, sve do važnih poslovnih sastanaka, odlazaka na domjenke i prijeme.

Važno je razumjeti da svojim prvim dojmom možemo poslati krivu poruku i utjecati da početak, upoznavanje i razgovor krenu u dobrom smjeru.

Kao što možemo poslušati dobre poslovne savjete vezane za kredit, investicije ili odnose s javnošću i medijima, tako bismo trebali prihvatiti i dobro razmisliti o uputama kada je poslovno odijevanje u pitanju.