Svijest o važnosti dobre komunikacije raste u svim strukama, pa i onima koje su dugo smatrale da im je dovoljno dobro raditi svoj temeljni posao. Zato je drugi Forum Zagrebačkoga knjižničarskog društva bio posvećen unaprjeđenju komunikacije knjižnica i knjižničara.

Otvarajući skup koji je okupio stotinjak knjižničara, dr. sc. Dragan Bagić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u čijoj je nadležnosti novoosnovani Ured za informiranje Fakulteta, istaknuo je kako je javnim ustanovama danas nužna učinkovita komunikacija.

„Knjižničarstvo je dugo bila dosta zatvorena struka, a komunikacija knjižničara funkcionirala je najčešće samo unutar određene knjižničarske zajednice. Nije bilo kvalitetne komunikacije unutar cijele struke. Školski knjižničari, primjerice, teško su mogli znati što rade njihovi kolege u gradskim i drugim knjižnicama. Zato je i osmišljen ZKD forum kao mjesto gdje ćemo se međusobno upoznavati, povezivati i u jednoj ležernijoj formi stjecati nova znanja. Komunikacija nam se tako logično nametnula i kao jedna od prvih tema“, kazala je Alka Stropnik, predsjednica Zagrebačkoga knjižničarskog društva.

Panel

Predavanje Nove PRiče iz knjižnice knjižničarima okupljenima u Knjižnici Filozofskog fakulteta održala je Krešimira Rendulić, direktorica agencije Prorsus komunikacije.

Ta certificirana stručnjakinja za odnose s javnošću knjižničare je upoznala sa strateškom komunikacijom te praktičnim savjetima za uspješno vođenje odnosa s medijima i komunikaciju na društvenim mrežama.Krešimira Rendulić, direktorica agencije Prorsus komunikacije.

Predavanje

„Suvremeno knjižničarstvo ima niz uloga. Knjižnice pružaju tradicionalne bibliotekarske i informacijske usluge, pripremaju razne edukativne i kulturne sadržaje te organiziraju druge događaje od interesa za specifične skupine njihovih korisnika. Njihova komunikacija, dakle, sve to mora pratiti. Na sreću, internet i novi komunikacijski alati tu im komunikaciju mogu olakšati, no treba znati kako što od toga najučinkovitije koristiti. Uspješnost javne komunikacije razlikuje se od knjižnice do knjižnice. Neke nemaju ni stranicu na Facebooku, a neke poput Gradske knjižnice Rijeka rade izvrstan posao. Na svjetskoj razini New York Public Library knjižnica je koja svima može biti nadahnuće. Odlično komunicira svakodnevno, a s vremena na vrijeme javnost iznenadi i s inovativnim komunikacijskim rješenjima. Primjerice za Black Friday knjižnica je pozvala građane da uštede 100 posto, tj. posjete knjižnicu i posude knjigu“, ispričala je Krešimira Rendulić.

Uz konkretne primjere knjižničare je jako zainteresirala i panel rasprava Knjižnica u doba dominacije ekrana. U njoj su sudjelovali Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Kristian Benić, kotač marketinga i inovativnih projekata te knjižnice, Alis Marić, osnivačica bloga Čitaj knjigu, Gordan Nuhanović, novinar Hrvatske radiotelevizije, i Anita Golubiček, urednica portala Dječji događaji.

Alis Marić istaknula je kako zagrebački i beogradski sajam knjiga pokazuju kako su knjige danas itekako tražene, a predstavnici medija pozvali su knjižničare da s njima podijele najvažnije vijesti koje se tiču njihovih publika. Cvjetković i Benić otkrili su kako svaka komunikacijska aktivnost Gradske knjižnice Rijeka prati njezine strateške smjernice. Inovativni projekti, kazali su, važan su dio te strategije.

ZKD forum organizirali su Zagrebačko knjižničarsko društvo i Radna grupa za društvene medije Hrvatskoga knjižničarskog društva, a projekt sufinancira Ministarstvo kulture. U njegovo ime u forumu je sudjelovala načelnica Sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva Jelena Glavić-Perčin.

Podijeli objavu
Prethodni članak[HUOJ] Tvrtko Barun – finalist za Komunikatora godine
Sljedeći članakZašto se digitalno oglašavanje u Hrvatskoj smatra crnom kutijom
PRglas je portal o odnosima s javnošću i ostalim fragmentima integrirane marketinške komunikacije kojeg stvaraju stručnjaci za odnose s javnošću, novinari, kao i studenti koji se žele baviti ovim poslom vođeni idejom da nas sinergija spaja i pokreće. Cilj nam je prikupiti što više informacija potrebnih za kvalitetno komuniciranje s javnošću te promicati dobar glas o raznim kampanjama, događanjima i projektima, upozoravati na greške i loše poteze. Da bismo skratili vrijeme traženja, pružamo vam sve informacije na jednom mjestu i alate komunikacije online i offline vrste medija. Namijenjen je svima koje zanima neki od tih dijelova: stručnjacima za odnose s javnošću, poduzećima, studentima i svima koji žele naučiti nešto više o toj temi.