Projektna koordinatorica Udruge crvenih noseva te menadžerica Mladenka Majerić za PRglas govori o važnosti ovakvog projekta i pozitivnim aspektima djelovanja Udruge.

Tko se krije iza ‘Crvenih nosova’ te kako ste došli na ideju za jedan ovakav projekt?

Iza Crvenih Nosova stoji 12 klaunovadoktora koji svaki tjedan posjećuju bolesne i nemoćne i tako barem na trenutak mijenjaju tugu u radost, nemoć u snagu i strah u nadu.
Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori započela je svoje djelovanje u Hrvatskoj prije točno 5 godina, u proljeće 2010. godine. Nakon održanih prvih audicija započela je edukacija i trening klaunova za posjete bolnicama. S redovnim programom posjeta započeli smo u listopadu 2010. godine i to dječjim odjelima KBC Zagreb – Rebro. Nakon Rebra nastavili smo otvarati redovne programe u ostalim bolnicama u Zagrebu, te nakon toga u Rijeci i Osijeku, tako da trenutno redovno posjećujemo sljedeće bolnice: dječje odjele KBC Zagreb-Rebro, Kliniku za dječje bolesti Zagreb – Klaićeva, Dječju bolnicu Srebrnjak Zagreb, Kliniku za pedijatriju KBC Sestre Milosrdnice Zagreb, Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež Zagreb te dječje odjele KBC Rijeka i KBC Osijek. Osim navedenih sedam bolnica posjećujemo i ostale bolnice u kojima se liječe djeca diljem Hrvatske, pa smo tako u 2014. godini posjetili bolnice u Dubrovniku, Bjelovaru, Kninu, Vinkovcima, Koprivnici, Slavonskom Brodu i Puli.
Osim djeci, klaunovi dolaze starijim i nemoćnim osobama te redovno jednom mjesečno posjećujemo i dom za starije i nemoćne u Zagrebu i Rijeci.
U 2014 godini imali smo i jedan poseban program “Poplavu smijeha” kada smo posjetili poplavljena područja u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.
Također posjećujemo i Sarajevo – Kliniku za pedijatriju Univerziteta u Sarajevu, a bili smo i u SOS dječjem selu Sarajevo.
U 2014. godini donijeli osmijeh na lica više od 11.500 bolesnih i nemoćnih.

Koji je cilj ovog projekta, osim naravno uveseljavanja bolesnih i nemoćnih?

Klaunovidoktori svojim posjetama bolnici doprinose stvaranju okruženja koje pomaže djetetu da se privikne na bolnicu i lakše prihvati medicinske procedure i boravak u bolnici.
Idući od kreveta do kreveta, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori potiču aktivno sudjelovanje djece i podržavaju njihov prirodni nagon za igrom, u okvirima njihovih zdravstvenih mogućnosti. Iz tog razloga, izvedbe klaunovadoktora nude bolesnoj djeci toliko potrebno samopouzdanje i hrabrost koji su nužni kako bi smanjili njihovu ranjivost uzrokovanu bolešću.
Klaunovidoktori osim svoje specifične umjetnosti u bolnicu donose i svoju humanost i želju da svoje darove i talente koriste za dobrobit bolesnih i nemoćnih, te na taj način “mijenjaju” svijet. Svaki klaun u sebi ima prije svega želju da promijeni svijet kako bi bio bolje i ljepše mjesto za život. Iako zvuči pomalo idealistički, upravo svojim radom u bolnici klaunovidoktori vrlo konkretno pridonose tome cilju i zaista su “ljekovita radost” kako je izjavila jedna naša klaunesa.

Projekt ima tri programa, jedan za djecu, drugi za starije i nemoćne osobe te program za krizne situacije. Djelujuju li različiti stručnjaci u ovim programima ili se prilagođavate situaciji?

Kako bi klaunovidoktori mogli izvoditi programe u raznim situacijama u kojima se nalaze bolesni i nemoćni, moraju biti dobro educirani i stalno raditi na svojim umjetničkim i socijalnim znanjima i vještinama. Zato klaunovi redovno sudjeluju na edukacijama u Međunarodnoj školi humora u Beču u okviru međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International čija smo partnerska organizacija, te i u Hrvatskoj u organizaciji naše udruge. Također, postoji proces pripremnih posjeta zdravstvenim i socijalnim ustanovama gdje novi klaunovi posjećuju nekoliko puta te ustanove u civilu, zatim kao treći klaun, nakon toga kao drugi klaun – junior, što sve vodi do toga da postanu samostalni u izvođenju programa odnosno dobiju osnove za provedbu posjeta bolesnima i nemoćnima, koje se zatim nadograđuju daljnjim edukacijama i supervizijama. Upravo je u pripremi i program certifikacije klaunovadoktora kako bi posjeti klaunovadoktora zaista bili na visokoj razini umjetničke izvedbe i prilagođeni potrebama bolesnih i nemoćnih jer klaunovidoktori svojim posjetama mijenjaju bolničko okruženje straha i tuge donoseći osmijeh i nadu što je nužno potrebno bolesnima i nemoćnima. Zato klaunovi nisu volonteri, već predani profesionalci koji moraju znati što rade u bolničkom okruženju i kako to raditi na dobrobit djece, njihovih roditelja, starijih osoba, ali i medicinskog te pedagoškog osoblja. Time se naša misija donošenja humora i životne radosti bolesnima i nemoćnima ostvaruje u svakom kontaktu klauna i djeteta ili nemoćne osobe i zaista utječe na njihovo psihičko, ali i na fizičko stanje. Smijeh kao pozitivna strategija borbe s bolesti i nemoći ima terapeutski učinak i zato su klaunovidoktori tako poželjni “gosti” naših zdravstvenih i socijalnih ustanova.

proširiti-životnu-radost4

Koliku ulogu ima podrška javnosti u jednom ovakvom djelovanju te ispunjava li Vas, osobno, rad na ovakvom projektu te što biste poručili našim čitateljima?

CRVENI NOSOVI su jedna od najljepših priča ikada ispričanih o dobroti, ljubavi, davanju i osmijehu. Donijeti osmijeh tamo gdje je tuga, strah i bol naša je misija, motivacija i nagrada. Osmijeh u očima bolesnog djeteta, starih i nemoćnih, osmijeh na licima ostavljenih, samih i nesretnih. Osmijeh koji preobražava nemoć u nadu. I koji mijenja onoga koji ga prima, onoga koji ga daje i one koji to gledaju.

Vjerojatno iz tog razloga imamo veliku podršku građana Hrvatske koji uplatama donacija omogućavaju da naša misija živi, raste i razvija se. Zahvaljujemo svim našim donatorima što su se uključili u krug dobrote Crvenih Nosova i time pomogli bolesnom djetetu u bolnici, njegovim roditeljima, starim i nemoćnim osobama u domovima.
Jedna majka nam je rekla da smo mi najvažniji doktori poslije pravih doktora.
Kad sam se pridružila Crvenim Nosovima prije četiri godine nisam u potpunosti znala što me očekuje u svijetu klaunova, jer sama nisam umjetnica već se bavim menadžmentom i odnosima s javnošću. Privukla me ta posebna životna energija, radost i dobrota koju klaunovi nose u sebi. Biti okružen takvim ljudima zaista je velika privilegija jer sam shvatila da sam radeći s njima postala bolja osoba. Zavoljela sam to što Crveni Nosovi rade u bolnicama i zahvalna sam za svaki trenutak kad vidim osmijeh na licu bolesnog djeteta, njegovog roditelja ili starijih osoba u domovima. Kad vas dotakne čarolija klaunova i emocija koju oni nose bolesnima i nemoćnima, imate nevjerojatnu motivaciju dati sve od sebe da pomognete donijeti osmijeh tamo gdje je najpotrebniji. Upravo to ja radim i zato je to najljepši posao na svijetu.

Što očekujte od budućnosti, kako će razvijati cijela ova priča?

Ove godine slavimo 5 godina CRVENIH NOSOVA za 50.000 osmijeha na licima bolesnih i nemoćnih. Naši glavni cilj je poboljšati kvalitetu života bolesnima i nemoćnima u Hrvatskoj. Za sada smo prisutni s redovnim programima u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a želimo proširiti naše programe i na Split. Pokazalo se da je jedan posjet klaunovadoktora tjedno najbolji način da postanemo dio kulture bolnice ili doma za starije i nemoćne, tako da želimo povećati broj posjeta i biti što više prisutni tamo gdje nas trebaju bolesni i nemoćni. Također, želimo pokrenuti i posebne programe za djecu s teškoćama.
Puno je toga što želimo napraviti jer imamo stalne pozive iz bolnica i domova: «kad ćete nam ponovno doći?», «hoćete li nam dolaziti svaki tjedan?», «baš je super što u bolnici žive klaunovi!» kako nam je rekla jedna djevojčica u bolnici.
To ne možemo sami bez podrške građana i organizacija pa pozivamo sve da zajedno s nama donesu osmijeh bolesnima i nemoćnima.

Tko čini Vaše medijske sponzore?

Naše medijski sponzor je Večernji list, a već tri godine i HRT medijski prati naše aktivnosti kroz humanitarni projekt «Uz nas niste sami».
Imamo i jako dobru podršku RTL televizije koja nam ustupa pro bono medijski prostor za objavu naših promotivnih spotova.
Također, tvrtka Zagrebplakat nam ustupa pro bono mjesta za city lights plakate.
Ono što nam je jako bitno u našem radu je i praćenje medijskih objava koje nam omogućuje tvrtka Press clipping, također pro bono.
PR agencija Grayling Hrvatska nam pomaže u komunikaciji s medijima od početka djelovanja udruge.