Na spomen odnosa s javnošću i nakon gotovo dva desetljeća tijekom kojih naša profesija izgrađuje svoje mjesto pod suncem na hrvatskom tržištu, a slična su iskustva još uvijek prisutna i u mnogim drugim zemljama, pod našom se profesijom podrazumijeva sve i svašta…

Često smo glasnogovornici, oni koji na ovaj ili onaj način upravljaju komunikacijom, u općoj perspektivi najčešće u odnosima s medijima, spin majstori, lobisti, piskarala, nedefinirani subjekti ili objekti, oni koji samo čitaju novine ili pak, sukladno Odluci naše Vlade iz srpnja prošle godine, oni koji troše budžete državnih institucija… No ima u našem poslu još mnogo toga o čemu bi se dalo te se uistinu i može raspravljati.

Jedno od meni osobno najdražih je i područje internog komuniciranja, koje u doba društvenih mreža i online komunikacije dobiva sasvim nove dimenzije. Područje isto toliko važno, ako ne i ponekad važnije, ono o kojem se u našoj stručnoj praksi još uvijek mnogo manje piše, i priča… I na kraju budimo iskreni „koje se još uvijek u većini slučajeva nedovoljno koristi“.

Nije slučajnost što je inspiracija za ovu temu moj osobni mentalni sklop posjetila baš sada, jer u vrijeme aktualnih događanja, upravo je interna komunikacija ono što mnogim tvrtkama stvara ili će stvarati konkurentske prednosti, ono što uvjetuje ili će uvjetovati lojalnost, a često i ostanak ključnih osoba – zaposlenika tvrtke. To je ono što će dalje utjecati na reputaciju, širenje dobrih ili loših vijesti, na kretanje cijena dionica, pad ili rast prodaje, poslovne rezultate i u konačnici opstanak.

U tim relacijama stoga, ne na razini PR teorija već na razini prakse naše svagdašnje, sve više treba razmišljati o stvarnoj dvosmjernoj komunikaciji. O onoj piramidalnoj kako je volimo zvati, no danas ipak više i onoj uzlaznoj od koje, slušamo li pažljivo, možemo itekako mnogo profitirati. Unutar nje je mnogo tema i potencijalnih područja issues menadžmenta, mnogo je prilika za pravovremeno i ciljano provođenje change menadžmenta. A da je isti prisutan i potreban u većini kompanija, danas uopće nije sporno.

Vrijeme krize, rezanja troškova, potencijalnih smanjenja broja zaposlenih i smanjenja plaća, a čemu svakodnevno svjedočimo, bilo u realnom ili pak virtualnom životu, upravo ovdje danas može naći itekako potrebne prilike. Vjerujem da ćemo se svi složiti da iz krize treba učiti, a ne u nju još dublje tonuti i upravo je tu prostor u kojem pravilno i strateški vođene interne komunikacije, s naglaskom na dobar tajming, mogu biti faktor razlike, karta s kojom možemo osigurati buduće dane. I bit će oni sve više karta po kojoj se razlikuju izvrsni od manje izvrsnih menadžera, uspješne od manje uspješnih kompanija.

Uskladiti strateške ciljeve s onima internih komunikacija, biti inovativan u kreiranju i korištenju kanala i alata interne komunikacije – online i/ili offline, no tako da ih se u potpunosti prilagodi strukturi i potrebama svake pojedine kompanije, a istovremeno pristupajući cijelom ovom području na dugoročnoj osnovi, u kratkim je crtama preporuka o kojoj bi ovih dana dodatno trebalo razmisliti!

Nataša Cesarec Salopek