2014. godina svima nam je donijela mnogo novih izazova. Naučili smo penjati se po novim stepenicama, bez obzira bile one sagrađene od tradicionalnih ili pak novih materijala – čitaj medija. Osobne vještine prilagodbe i sposobnost usvajanja novih znanja, gledanja unaprijed, no opet gledanja cjelokupne slike ne gubeći potreban vidokrug, emocionalna inteligencija i empatija, informiranost o svima i svemu – ono su što je gradilo budućnost odnosa s postojećim i novim klijentima. Bez mnogo kompromisa, s jasnim ciljevima i smjerom.

Unatoč kriznim vremenima otvarali su se novi prostori i ponovo se potvrdila ona poznata:

Kriza je istovremeno i prilika, pitanje je samo da li ju znate iskoristiti!

Izazova nikad dovoljno, potvrdilo se i u našoj profesiji. Izazova i iznenađenja. Rezanje još uvijek većinom marketinških budgeta, no jednim dijelom i naših PR-ovskih, još uvijek važeća Odluka Vlade RH o zabrani rada agencija za odnose s javnošću s državnim institucijama, promjene u zakonskoj regulativi, sve veći proboj i značaj novih medija te itekako otežan rad tradicionalnih medija, konstantno smanjenje kupovne moći stanovništva i pad BDP kojeg više nema ni smisla komentirati, postavljaju nova pravila kako za nas agencije, tako i za PR-ovce unutar pojedinih tvrtki, same kompanije, no jednako tako i za medijske kuće. Ono o čemu nekad ne bismo ni sanjali danas je postalo realnost, u pozitivnom i negativnom kontekstu u podjednakoj mjeri. Istovremeno rezanje budgeta te nesustavno ulaganje u odnose s javnostima, paušalne aktivnosti kako bi se ostvarili neki od ciljeva kompanija svakodnevno plaćaju svoj danak te postaje sve jasnija ona naša vezana uz reputaciju i mogućnost njenog rušenja u trenu.

Jesu li nam stoga sve potrebnije vještine „brzih i efikasnih, dobro uigranih vatrogasaca“? Trebamo li pritom imati i neke „detektivske“ sposobnosti ne bismo li klijentima na vrijeme otkrili ono što se iza brda valja? Bez obzira da li je riječ o kriznom, issues komuniciranju ili pak drugim dijelovima onog što radimo i toliko volimo, u svemu tome neophodna je suradnja s našim partnerima, clipping agencijama, online agencijama, medijima. Danas, u društvu pomalo „narušenih odnosa i vrijednosti“, jedino zajedno i međusobnim razumijevanjem našim klijentima možemo osigurati više, ono što sukladno aktualnoj situaciji i zahtjevima, od nas s pravom i očekuju.

U 2015. godini stoga su pred nama nove planine koje ćemo samo u zajedničkoj sinergiji s partnerima i klijentima, međusobnom razumijevanju s medijima polako ali sigurno osvajati.

Odlučili smo u 2015. na sebe staviti adekvatnu opremu, najbolje „gojzerice“ i u potpunosti opremljen ruksak, u kojem mora biti dovoljno financijskog ali i onog „razumijevajućeg“ prostora kako za naš rad, tako i za rad naših partnera.. jer konkurencija naših klijenata sve je žešća (čitaj: pravila se i ovdje mijenjaju ili ih nema) pa prava informacija u pravo vrijeme postaje ključ uspjeha ili pada. Upravo zato pozdravljamo i inicijativu Press Clipping agencije u razvoju usluga medijske i poslovne forenzike, koja će našim zajedničkim klijentima osigurati pravu podlogu za razvoj budućih strategija.

A novih proizvoda u 2015. godini sigurno će biti još, dok će o našoj kreativnosti ovisit i naša budućnost.

Stoga ne u strahu, već s posebnim izazovom, veselimo se 2015. godini, u kojoj ćemo uvjereni smo, ponovo potvrditi zašto je struka odnosa s javnošću ono bez čega se ne može.

Sretna nam i uspješna 2015. godina svima!

pro_pr

Autor: Nataša Cesarec Salopek, IM&C, objavljeno u prilogu PRO PR u sklopu izdanja dnevne novine Dnevni list – Vaša dnevna novina.