[blockquote]Konačno ona (EU) nam dolazi, a mi (RH) joj ulazimo… dugo smo je čekali, sanjali… snubili desetljećima. Nije bilo lako do nje doći (sjetimo se naših generala, vala i otvorenog mora, štediša…); ona je nešto starija, ali je dobrodržeća, bogata i zamamna, poželjna i podatna. Eto, dolazi nam da joj uđemo, polako; mi jesmo mali, ali smo veliki znalci. Ući ćemo joj polako, neka zna, otraga, s južne strane, ako treba na pravi balkanski način, neka vidi tko smo mi! Nakon toliko čekanja, tko ne bi poželio da se više i to svrši![/blockquote]

…kao da opet pratim Emmu Bovary?!

Zašto pišem ovaj tekst? Vrlo jednostavno, nedavno (od 1. siječnja 2013.) stupio je na snagu novi Kazneni zakon (http://www.propisi.hr/print.php?id=11365) koji problematizira i kaznena djela protiv časti i ugleda, točnije obuhvaća uvredu, sramoćenje i klevetu i to putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda (sramoćenje i/ili kleveta) postala pristupačna većem broju osoba, i koji uvodi novčanu kaznu do 360 dnevnih iznosa plaće.

SRAMOĆENJE

“Tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu”… Dakle, ako i imate dokaze da je netko lopov (sudsku presudu) ili neuračunljiv (nalaz lječnika), takva tvrdnja na nekoj društvenoj mreži, uključivo i Facebooku, može vas koštati i 180 dnevnih iznosa plaće.

Dakle, više ne smijete lopovu reći da je lopov niti luđaku da je lud jer biste mogli naštetit njegovoj (lopovskoj) časti i ugledu?!

KLEVETA

“Tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita…”, dakle, ako za nekoga na društvenoj mreži napišete da je lopov ili idiot, uključivo i Facebooku, kaznit će vas se novčanom kaznom do 360 dnevnih iznosa plaće.

Dakle, više ne smijete lopovu reći da je lopov niti luđaku da je lud bez valjanog dokaza, jer u protivnom ćete platiti masnu kaznu?

Sad se pitam je li netko od vas, ne daj Bože, moj naslov shvatio kao sramoćenje ili klevetu za EU ili RH?!?!

Neki dan čitam jedan komentar na Facebooku, dakako, s kojim se nikako ne mogu  složiti:

[blockquote]Zoran Milanović je idiot i kretenčina, predsjednik Ivo Josipović je majmun, cijela hrvatska vlada je pleme babuna, a svi hrvatski političari su lopine i svinje. Ako sam nekog zaboravio, nek se javi da mu j… m… kriminalnu.[/blockquote]

Sudim, sukladno odredbama Zakona, da je ovo putem računalnog sustava i mreže preneseno većem broju ljudi. Čak da i pisac tih redaka ima dokaze glede životinjskog carstva (babuni, majmuni, svinje), sukladno zakonu ne bi smio prenositi takve dokazane tvrdnje jer bi štetio časti i ugledu imenovanih pa bi mu se mogla izreći opaka novčana kazna!

Ja ne mogu vjerovati, ali eto tako je kako je, ipak smo mi zemlja čudesa, pa vi napišite za nekoga na Facebooku da je glupača, ili ne dao Bog, da je ružnjikava (čak ako imate i dokaze), može vas dotična privatnom tužbom dobro lupiti po džepu!

Ali ipak mi jedno nije jasno, vrijedi li to i za nekog oglašivača, recimo ako se poručuje za deterdžent da pere bjelje od najbjelijeg (valjda je to onda bezbojno tj. prozirno, čitaj nevidljivo… hm, neloše). Je li to kleveta, zavaravanje…?!

Gospode Bože, oprosti im… ja ne mogu!

Podijeli objavu
Prethodni članakNataša Cesarec Salopek dobila međunarodno priznanje za svoj rad
Sljedeći članakHUOJ objavio finaliste za godišnju nagradu Grand PRix 2013
Kamilo Antolović, teoretičar i praktičar, završio je Ekonomski fakultet te više desetaka specijalističkih tečajeva, kongresa i seminara u Hrvatskoj i inozemstvu. Preko 25 godina radio je na različitim marketinškim i menadžerskim poslovima u Hrvatskoj i regiji. Voditelj je i kreativni direktor agencije K&K PROMOTION te od 2002. predsjednik Direktorija OmnisGroup. Viši je predavač predmeta "Upravljanje agencijama" na Visokoj školi Agora u Zagrebu, zatim gost predavač na Fakultetu političkih znanosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu te predavač na više od 200 seminara za gotovo sve vodeće hrvatske tvrtke. Predavač je na FESTO i na programima HOZ-a (Hrvatski oglasni zbor). Donedavni je predsjednik HURA-e i predsjednik Organizacijskog odbora PRIME-a, a sada član Suda časti HURA. Dobitnik je više priznanja na festivalima Društva hrvatskih propagandista. Odnedavno je imenovan prvim stalnim sudskim vještakom za oglašavanje i tržišne komunikacije u Republici Hrvatskoj te članom žirija Superbrands Hrvatska. Dobitnik je više priznanja na festivalima Društva hrvatskih propagandista, a na konferenciji "Moć uvjeravanja" 2010. proglašen je najboljim govornikom Konferencije.