Kako varaju lažni bankari, ali i drugi na društvenim mrežama otkriva Hakomova aplikacija koju vole i u EU

Sve je više načina na koji građani mogu biti prevareni elektroničkim putem – posljednja vrsta prevare je sofisticiranija od prethodnih jer prevaranti koriste osobne poruke, upozorio je jučer Hakom na svojim stranicama.

Primjer prijevare_1
„Prevaranti, koji upućuju SMS poruke s inozemnog broja, prvi put koriste i osobne podatke korisnika, kako bi ih privukli da nazovu određeni broj te tako stvore nekontrolirane troškove na svojim računima. Korisnici, koji su meta takvih pokušaja prijevare, dobivaju SMS poruku iz inozemstva, koja glasi na njihovo ime, sa sadržajem „zdravo [Ime] [Prezime] nazovi me molim te [nepoznati inozemni broj]“. Konkretno, za ovaj pokušaj prijevare pozivni broj je bio iz Senegala, ali je moguće da takva prijevara nije ograničena samo na tu afričku zemlju“, ističu iz Hakoma.

Lani u listopadu u suradnji s Fakultetom elektronike i računarstva (FER), Hakom je pokrenuo aplikaciju „Kalkulator privatnosti“ kao dodatnu mjeru zaštite privatnosti korisnika na internetu čija je namjena informirati o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka.

Od službene objave do danas aplikaciju je posjetilo i koristilo nekoliko tisuća korisnika. Mjesečni prosjek je oko 500 jedinstvenih korisnika, pri čemu većina korisnika dolazi iz Hrvatske, dok je 15% korisnika iz ostalih zemalja, pretežno Europske unije.

Kalkulator privatnosti osmišljen je da se prilikom svake procjene rizika, koja se prikazuje na toplinskoj skali, povezuje jedan ili više scenarija u obliku stripova koji su se dogodili u stvarnom životu. U posljednjoj sličici svakog od stripova korisniku se nudi savjet kako postupiti i zaštititi se u navedenoj situaciji. Dostupan je i  kontakt na koji se korisnici mogu obratiti u slučaju dodatnih upita, međutim Hakom ih dosad nije zaprimio.

phishingKorisnici su zahvaljujući aplikaciji dosad prijavili više od 100 slučajeva različitih prijevara od kojih prednjači takozvana˝Nigerijska prijevara˝, a među poznatijima je i “Phishing”. Važno je znati da uvijek treba sumnjati u svaku poruku ili e-mail kojim se traže vaši osobni podaci.

– Nigerijska prijevara najčešće se zasniva na zahtjevu za pomoć pri prebacivanju velike svote novca s bankovnog računa u drugu zemlju, a što napadač zbog različitih razloga (zakonskih ograničenja, korumpirane vlasti, bolesti, itd.) nije u stanju sam učiniti. Žrtve se, uz obećanje o višestrukoj naknadi za uspješno odrađeni posao, nastoji namamiti kako bi unaprijed poslale novac koji će se iskoristiti za plaćanje pravnih troškova prijenosa novca ili podmićivanje korumpiranih političkih dužnosnika. Naravno, riječ je o prijevari i nakon uplate novca, žrtvi mogu doći novi zahtjevi koji je mogu još dublje uvući u opasno kriminalno podzemlje. Phishing prijevare zasnivaju se na slanju elektroničke pošte koja imitira službeni zahtjev financijske institucije (npr. banke ili osiguravajućeg društva) o promjeni korisničkih podataka. Ta elektronička pošta obično sadrži poveznicu na lažnu web-stranicu putem koje žrtva, nesvjesna da se radi o prijevari, popunjava obrazac povjerljivim podacima (korisničko ime i lozinka za pristup računu, brojevi kreditnih kartica, ali i ostali osobni podaci poput adrese stanovanja, JMBG-a/OIB-a itd.). Od ostalih oblika prijevara ističemo lažne stranice za e-kupovinu, lažno predstavljanje, prijevare putem društvenih mreža i druge – pojasnili su iz Hakoma.

U pripremi je nova verzija ˝Kalkulatora˝ sa dodatnih 15 scenarija prijevara, koja će biti dostupna na jesen. U okviru nove verzije ponudit će se i mogućnost pregledavanja kataloga prijevara. Cilj kataloga je omogućiti jednostavan pregled svih potencijalnih obmana koje su dostupne u okviru ˝Kalkulatora˝. Podvale su postavljene u 10 kategorija kako bi se omogućila bolja preglednost. Hakom korisnicima planira ponuditi i pravne savjete u okviru ˝Kalkulatora˝, odnosno usmjeriti ih na odgovarajuće institucije za slučaj da je došlo do određene prijevare. Navedena funkcionalnost očekuje se tijekom 2017.

HAKOM - KALKULATOR PRIVATNOSTI