TEMA:

„KAKO DANAS OSTATI NORMALAN?!“

ili

Kako urediti digitalni nered i neželjenu poštu?!

…neki dan dolazi mi mejl i lijepo piše:

…ovo je jako jeftin marketing i reklama Vaše stranice jer time dobivate potencijalnih 1 000 novih klijenata za samo 100 kuna, dok reklama na facebooku košta znatno više za taj broj fanova. S jedne strane mi bi Vama pomogli u povećanju broja fanova, a s druge strane bi Vi nama u povećanju našeg studentskog budžeta i olakšali bi nam troškove studiranja.

…ha,ha,ha, a neki ponosno pokazuju, gledaj profil nam ima 25.000 (dvadesetpettisuća) fanova, a ja jadan ne smijem ni da se nasmiješim!

…danas je glavna, dakako i pomodarska tema, digitalija (u svim svojim pojavnim oblicima), svi nešto lajkaju, tipkaju…skupljaju fanove …ljudi moji ima li netko da nešto radi il ćemo svi živjet od tipkanja i FB-u!?

Svaki dan nas zatrpavaju raznim porukama, materijalima, ponudama, lecima…sandučić mi je svakodnevno zatrpan (neću više pizze!!!), svako jutro me dočekaju ponude na mejlu, što Nigerija o pustim milijunima, što Panturist za posjetu Kopačkom ritu, što hladno valjani limovi!!! Da poludiš čovječe, kako svemu tome stati na kraj!? Može li se taj i takav digitalni stampedo malo i uredit!? Kako uvesti malo reda…posebno je zanimljivo promatrati što rade najrazvijenija i najveća tržišta svijeta da urede ovo, brzorastuće, digitalno čudovište!

Naravno, digitalno područje i ulaganje u isto strelovito raste, od procjenjih 500 milijardi dolara prošle godine, u digitalnom području je više od 15%, odnosno preko 75 milijardi dolara…kako svijet pokušava urediti taj nered, kako se zaštititi od nekih sadržaja, kako ograničiti teror potrošača, kako spriječiti zloupotrebe…kako zaštititi najosjetljivije dijelove populacije…jedno je sigurno: rast digitalnog marketinga sa snagom i brzinom, zatekao je i samog regulatora, pa se i danas traže najprimjereniji modeli kako urediti digitalnu komunikaciju!

Najrazvijenija tržišta, osim zakonodavstva, ulažu ogromne napore u samoregulaciju, pa tako postoje Udruženja interaktivnog i digitalnog marketinga s Kodeksima i samoregulatornim odredbama koje do neke mjere uređuju ovo dinamično područje tržišnog komuniciranja!

Kakvo je stanje u hrvatskoj danas?!

ZAKONODAVSTVO-DOBRO JE ZNATI!

Poznato je da u Hrvatskoj postoji preko 250 odredbi u 50 zakona i desetke Pravilnika koji uređuju, između ostalog i područje digitalnog marketinga, te u određenoj mjeri i štite potrošače i primatelje poruka.

Tako se u Zakonu o telekomunikacijama kaže:

…uporaba elektroničke pošte u svrhu izravne promidžbe dopuštena je samo uz predhodno pribavljenu privolu korisnika usluge

a dalje čak navodi da je:

…nedopušteno prikrivanje identiteta pošiljatelja u čije ime se šalje priopćenje, ili bez ispravne elektroničke adrese, na koju primatelj može, bez naknade, poslati zahtjev za onemogućavanje takvih priopćenja.

DA ZAKLJUČIM, UKOLIKO PRIMATE MEJL, A NISTE DALI SVOJU MEJL ADRESU I PRIPADAJUĆE DOPUŠTENJE, ZNAJTE DA POŠILJATELJ KRŠI ZAKON!

(O uređenju ukupnosti digitalnog marketinga u Hrvatskoj-ne pitajte!)

KODEKSI-DOBRO JE ZNATI!

U Hrvatskoj svako strukovno udruženje, a ima ih skoro desetak, ima i svoj Kodeks-skup samoregulatornih odredbi kojih se članice udruženja dobrovoljno obvezuju pridržavati te na taj način urediti ponašanje pojedinih sudionika u tržišnom komuniciranju ukjljučivo i digitalno područje.

Tako se u Kodeksu HURA (Hrvatsko udruženje agencija za tržišne komunikacije) kaže u odredbi Neželjena pošta:

Neželjena tržišna komunikacija trebala bi se slati putem elektroničkih medija samo onda kada se opravdano može smatrati da potrošače koji primaju takvu komunikaciju zanima tematika ili ponuda.

 …oooo, da, evo za letke, kaže Zakon o zaštiti potrošača:

Zabranjeno je ostavljanje oglasnih poruka i materijala u ili na poštanskim sandučićima, te na ili ispred kućnih vrata potrošača, ako je takva zabrana na njima jasno napisana!!!

 

Ako ih ipak nađete, slikajte, tražite svjedoka i zovite Tržišnu inspekciju!

Podijeli objavu
Prethodni članakRadite kao oni: Stručnjaci u marketingu, PR-u i poslovanju savjetuju kako napisati životopis
Sljedeći članakViralni Gigant za giganta
Kamilo Antolović, teoretičar i praktičar, završio je Ekonomski fakultet te više desetaka specijalističkih tečajeva, kongresa i seminara u Hrvatskoj i inozemstvu. Preko 25 godina radio je na različitim marketinškim i menadžerskim poslovima u Hrvatskoj i regiji. Voditelj je i kreativni direktor agencije K&K PROMOTION te od 2002. predsjednik Direktorija OmnisGroup. Viši je predavač predmeta "Upravljanje agencijama" na Visokoj školi Agora u Zagrebu, zatim gost predavač na Fakultetu političkih znanosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu te predavač na više od 200 seminara za gotovo sve vodeće hrvatske tvrtke. Predavač je na FESTO i na programima HOZ-a (Hrvatski oglasni zbor). Donedavni je predsjednik HURA-e i predsjednik Organizacijskog odbora PRIME-a, a sada član Suda časti HURA. Dobitnik je više priznanja na festivalima Društva hrvatskih propagandista. Odnedavno je imenovan prvim stalnim sudskim vještakom za oglašavanje i tržišne komunikacije u Republici Hrvatskoj te članom žirija Superbrands Hrvatska. Dobitnik je više priznanja na festivalima Društva hrvatskih propagandista, a na konferenciji "Moć uvjeravanja" 2010. proglašen je najboljim govornikom Konferencije.