Boraveći proteklih dana u Europskom parlamentu u Strasbourgu, bio sam ugodno iznenađen kad sam na hodnicima i uredima tog velikog birokratskog sustava sreo nekoliko svojih bivših studenata u svojstvu komunikacijskih stručnjaka. Neki od njih vode odnose s javnošću našim europarlamentarcima, drugi rade u središnjim PR uredima velikih političkih grupacija, a neki su angažirani za strana izaslanstva, odnosno zastupnike drugih europskih država. Moram priznati da sam bio ponosan kad sam vidio kako se uspješno nose sa svim europskim komunikacijskim izazovima, a još ponosniji kad sam čuo da su im itekako koristila znanja koja su stekli na Fakultetu političkih znanosti.
Znanje, komunikativnost, kreativnost i inovativnost se u srcu Europe itekako cijene, pa mnogi od njih već nakon par godina dokazivanja dobivaju unosne ponude da prijeđu u druge odjele unutar Europskog parlamenta ili druge europske institucije, kao što je Europska komisija i njezina mnogobrojna tijela.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju izbrisale su nam se mnoge granice i otvorile nove mogućnosti, kojih ponekad nismo ni svjesni. Ne moramo više zazirati od većih i moćnijih, već shvatiti da se možemo s njima natjecati na mnogim područjima, pa ako hoćete uzimati i radna mjesta njihovim stručnjacima. Jasno, ključni preduvjet za to je da raspolažemo znanjem, komunikacijskim i socijalnim vještinama, ali i tzv. kulturnom inteligencijom koja nam omogućava snalaženje u globalnom svijetu i multikulturalnom okruženju.

Odnosi s javnošću samo prije dvadesetak godina bili su zanimanje u kojem su dominirali bivši novinari, koji su usput savladali tehnike i alate odnosa s javnošću.

Baviti se odnosima s javnošću danas podrazumijeva vrhunsko obrazovanje na visokoškolskoj razini i kontinuiran praktični rad, a ne usputno upijanje znanja i vještina na kojekakvim seminarima. Obrazovne institucije, sveučilišta i veleučilišta su „ulazna vrata“ u ovu profesiju, utvrdili su još 1999. američki profesori odnosa s javnošću, okupljeni u Komisiju za izobrazbu u odnosima s javnošću u svojim čuvenim preporukama pod nazivom «A Port of Entry – Public Relations Educations for the 21st Century».

Odnosi s javnošću su prilično globalizirana profesija, što nam omogućava da uspješno primjenjujemo stečena znanja i iskustva u bilo kojem dijelu svijeta, uz jasno poznavanje jezika i lokalne kulture te komunikacijskih i medijskih specifičnosti.

Dodatni adut je praktično iskustvo, kako u odnosima s javnošću, tako i u novinarstvu, jer neke stvari se jednostavno ne mogu naučiti. Baš ih morate iskusiti! Stoga sam ponosan što smo od prvih godina Millenium promocije razvijali sustav angažmana pripravnika i asistenata te njihovu dodatnu edukaciju kroz agencijsku praksu. Mnogi od njih su danas noseći stupovi agencije. Oni koji su išli dalje uspješni su komunikacijski stručnjaci po korporacijama, ministarstvima, lokalnoj samoupravi, medijima… Ponosni smo na njih, a sudeći po njihovoj trajnoj povezanosti s agencijom vjerujemo da su i oni svjesni koliko im je značilo to agencijsko iskustvo u razvoju.

Potaknut iskustvom iz Strasbourga svojim studentima, a i budućim agencijskim djelatnicima, mogu poručiti – Uistinu je samo nebo granica, ako ne gubite vrijeme tijekom studija, kontinuirano ulažete u sebe, okušavate se u praksi, uspostavljate dobre odnose s drugima, ne bojite se izazova i iza sebe nikad ne zatvarate vrata…

580x340-461-kako-stvoriti-karijeru-u-pr-svijetu