Društvene mreže

Internet je uvelike promijenio naše ponašanje. Mnoga istraživanja to dokazuju (ZMOT, Showroom effect, New living room). Dio je aktivnosti na internetu komunikacija putem društvenih mreža koje su postale standardni kanal u komunikaciji s tržištem i svaki ih CM i PR stručnjak koristi svakodnevno ( ili bi trebao ).

Ryanair je morao popustiti

Vrlo kruti direktor tvrtke Ryanair, Michael O’Leary, svojim je legendarnim izjavama o uvođenju naplate WC-a u avionu, uvođenju stajaćih mjesta na kraćim relacijama ili naplati karte prema težini putnika ili konzumpciji kisika za vrijeme leta znao izazvati burne rasprave u online zajednici.

Onda je, nakon žučne rasprave naTwitteru, objavio da Ryanair mijenja pravila oko putnih torbi. Tko je ikada putovao tom kompanijom, zna koliko su bili kruti i nevjerojatno skupi akosu torbe teže ili su izvan dimenzija ručneprtljage. Ne-daj-bože da ste nešto kupili u duty free shopu, a imate i torbu za laptop u koju to ne stane. Naplatili bi Vam za vrećicu pića u najblažoj varijanti 30 eura.

Kako je plan Ryanaira sa sadašnjih 80 milijuna prevezenih putnika godišnje stići do 110 milijuna putnika u sljedećih 5 godina, morao se prilagoditi tržištu i promijeniti stvari koje su putnike najviše iritirale. Relativno mala, ali izuzetno utjecajna Twitter zajednica (i u Hrvatskoj je tako) uspjela je u kritici.

Kako stvari stoje kod SEM-a?

SEM (search engine marketing) je aktivnost koja se odvija na SERP-u (search engine results page). Sastoji se u pravilu od dvije odvojene cjeline SEA (search engine advertising) i SEO (search engine optimisation) koje ovise o SQ (search query) ili pojmu koji je tražitelj upisao.

Najčešće svatko želi biti što je moguće bolje pozicioniran jer mu to jamči veću vidljivost, a time i veću prodaju. Istraživanja pokazuju da broj posjeta jako opada što Vam je niža pozicija u tražilici. Prema SEO šali, na drugu stranicu rezultata mafija skriva leševe jer ih tamo nitko nikada neće naći. Cilj je većine ponuđača doći među prvih nekoliko rezultata.

Izvor: http://www.optify.net/inbound-marketing-resources/new-study-how-the-new-face-of-serps-has-altered-the-ctr-curve

Da bi SEO/SEA bio uspješan, najbolje je koristiti specijaliziranu agenciju jer taj posao nije jednostavan, a ni jeftin. Ako se krene u krivom smjeru ili se stvari postave krivo, onda je to još skuplje. Moguće je da nehotice ili iz neznanja krenete kršiti pravila tražilice pa upadnete na popis tzv.black hat agencija. Sve današnje tražilice imaju algoritme kojima ustanove (prije ili kasnije) koristi linetko nedozvoljene metode. Ono što utječe na SEO, Google je objavio u svom priručniku SEO starter guide.

Ali algoritmi kojima se određuje redoslijed, stalno se dorađuju. Google, kao najveća tražilica, koristi 250 faktora koji utječu na SEO poziciju. Uz to ih mijenja 500 puta godišnje. Stoga se treba obratiti stručnjaku.

Kako su prva tri rezultata u SEA najgledanija i s prvih 5 u SEO dijelu čine glavninu pogleda i klikova, svi se trude doći na ta mjesta ako žele neki proizvod prodati ili uslugu ponuditi. Ali što ako se netko javi PR stručnjaku i ne želi nikako biti na tim mjestima?

Negativni SEM

Danas je u Hrvatskoj mnogoosoba koje ne bi željele da pretraga za njihovo ime pri vrhu nudi sadržaj kako su upravo uhapšeni ili odvedeni u Remetinec. Tada se koriste tehnike tzv. negativnog SEM-a, odnosno raznim se tehnikama pokušava dobro pozicionirani link gurnuti što niže u tražilici.