U današnje vrijeme kad se sve više prepoznaje važnost odnosa s javnošću i PR stručnjaci i agencije postaju sve više javno priznati, može doći i do određene negativne percepcije cijele struke. Glavna je zadaća odnosa s javnošću transparentno i pravovremeno informiranje javnosti. Zbog cilja da percepcija javnosti o poduzeću ili javnoj osobi bude što bolja, na opću žalost cijele struke, mogu se plasirati i neke ne u potpunosti točne informacije. Kako sve kad tad izađe u javnost, ista javnost struku ponekad osuđuje. Poznato je da jedna loša vijest ili informacija vrijedi kao nekoliko dobrih. Ta činjenica svakako ne ide u prilog PR industriji, te zbog moguće loše prakse pojedinaca, javnost cijelu industriju smatra nepouzdanom.

Na PRDaily je nedavno objavljen članak vezano za ovu tematiku gdje se može vidjeti kako američka javnost doživljava PR stručnjake koji dobivaju još više medijskog prostora nego u Hrvatskoj. Istraživači s fakulteta College of Media & Communications na Texas Tech sveučilištu nedavno su objavili istraživanje u kojem je prikazano javno mišljenje o PR stručnjacima.

Tijekom istraživanja su otkrili da je velik broj američkih PR stručnjaka za brandove okarakterizirano kao “pametni, prijateljski nastrojeni lažljivci”. Temeljili su svoje nalaske na rezultatima dviju anketa – jedne iz 2003. i druge iz 2012. godine. U anketama, pozitivne osobine koje su pripisane PR stručnjacima redom su: pametni, informirani i šarmantni. S druge strane, lažljivci, spin doktori i neiskreni su bile negativne osobine koje su im pripisane. Većina javnosti PR stručnjake smatra inteligentnima i s pozitivnim socijalnim vještinama, ali u isto vrijeme neetičnima.

Jedan od istraživača dodaje da je negativan imidž često uzrokovan negativnim konotacijama u medijima, vijestima te na televiziji i filmovima. Nadalje, smatra da oni PR stručnjaci koji su u nečemu pogriješili ili koji nisu etični dobiju više publiciteta i pažnje. Rijetko se čuje priča o PR stručnjacima koji rade dobar posao ili koji rade etično i u ime “dobrih “ organizacija i ciljeva. PR industrija radi toliko toga pozitivnog da kad se PR gaf pojavi to se smatra čudnim i vrijednim toga da se pojavi u vijestima u negativnom kontekstu.

Za komentar vezan za ovu tematiku smo upitali i domaćeg stručnjaka za krizno komuniciranje, Željka Rihu, ravnatelja Londonske Škole za Odnose s Javnošću:

Ovo istraživanje me odmah podsjetilo na onu staru “U postolara najgore cipele”. Nažalost, percepcija stručnjaka za odnose s javnošću nije ništa bolja niti u Hrvatskoj. Obično se susrećemo s negativnim komentarima na struku, te mišljenjem da je samo važno lagati i muljati. Svatko tko poznaje odnose s javnošću zna da se loša stvar vrlo teško može prikazati dobrom. Nije posao stručnjaka za odnose s javnošću da lažu i prikazuju loše stvari dobrima. Njihova glavna zadaća je komunikacija, iskomunicirati ciljanim javnostima neku poruku što često znači prilagoditi je publici. Da, percepcija struke je loša, no smatram da je svima u interesu da javnost shvati što točno PR-ovci rade. Uvjeren sam da je svima pa i ostalim kolegama u struci važno da naša struka bude pozitivno percipirana.

Nakon svih ovih informacija, postavlja se pitanje kako PR stručnjaci mogu preokrenuti negativno javno mišljenje o njima. Kao rješenje se nameće edukacija šire javnosti kako sve funkcionira u PR svijetu. Visokoškolske institucije bi trebale nastaviti trenirati odgovorne, etične studente na kolegijima vezanim za odnose s javnošću. To može pomoći da tijekom vremena ti studenti postanu PR stručnjaci koji su istrenirani ponašati se odgovorno. Cijela PR industrija bi trebala također naglasiti da PR stručnjaci da zaista doprinose socijalnom dobru i zdravom tržištu ideja. U isto vrijeme potrebno je paziti da promoviranje dobre prakse u PR ne bude pretjerano.

Kao zaključak, smatra se da bi bilo dobro kad bi postojao lakši način odvajanja nekoliko loših primjera iz cijele struke nego da se oduzima sva pažnju s većine iskrenih i etičnih PR stručnjaka.