Lažne vijesti – termin koji je kroz proteklu godinu spomenut toliko puta da smo prestali brojati, i to zbog američkih predsjedničkih izbora kada su nelegitimni medijski izvori podivljali.

Lažne vijesti definiramo kao nepotkrepljene priče ili medijske izvore. Dodajmo tome još i riječ godine Oxford Dictionaryja, post-istina – okolnosti u kojima su objektive činjenice manje utjecajne u oblikovanju javnog mišljenja od apela na emocije i osobna uvjerenja.

Sve je ovo imalo utjecaja i na odnose s javnošću. Kao struka koja usko surađuje s novinarima, nije lako prihvatiti činjenicu da lažne vijesti ponekad imaju veću moć od respektabilnih medijskih izvora. Osim toga, lažne vijesti smanjuju povjerenje javnosti u medije, što povratno utječe i na sve koji se bave odnosima s javnošću. Ako javnost ne vjeruje medijima, kakve koristi imamo od osiguravanja mjesta u medijima za svoje klijente? Nepovjerenje dovodi do bezvrijednosti.

Dakle, kako da PR stručnjaci rade svoj posao suočeni s lažnim vijestima? Što možemo učiniti protiv njih?

Prije svega, ne smijemo paničariti. PR stručnjaci dugo su se borili s problemom glasina ili čistih laži koje kruže o klijentima ili bredovima koje predstavljamo. Iako su lažne vijesti došle u središte pozornosti u posljednjih nekoliko mjeseci, one ipak ne bi trebale promijeniti temeljni pristup našem poslu. Priče, bile istinite ili ne, mogu postati viralne, a jednom kada se to dogodi, teško ih je zaustaviti. No, mi u PR-u smo naučeni nositi se s krizama i problemima, a tako se trebamo postaviti i kada lažne vijesti prijete reputaciji naše organizacije.

U nastavku je nekoliko praktičnih načina kako se PR-ovci mogu nositi s lažnim vijestima na dnevnoj bazi:

  1. Izgradite zajednicu vjernih fanova – njegovanje zajednice fanova može pomoći vašem brendu na mnogo načina. Jedna od najvažnijih prednosti jest da, ako radite na njoj konstantno, bit će tu za vas kada je trebate. Ako se i pojave lažne vijesti, već imate nekoga tko će govoriti u vašu korist. Ako se brend sam pokuša braniti, ponekad mu se to može obiti o glavu, no ako ga njegova zajednica brani, puno je vjerodostojnije.
  2. Planirajte prije nego što se najgori scenarij ostvari – planiranje je ključno za borbu protiv lažnih vijesti, kao i za svaku drugu krizu. Napravite scenarij pojave lažnih vijesti o vašem brendu i uklopite ga u krizni plan. Budite spremni iskoristiti društvene mreže za borbu protiv lažnih vijesti i utjecati na javno mišljenje u svoju korist. Koristite platforme za praćenje medija koje vam mogu pomoći u praćenju brenda na društvenim mrežama kako biste odmah mogli reagirati ako se nešto dogodi.
  3. Provjerite činjenice i potvrdite ih – naravno, PR stručnjaci razumiju važnost provjeravanja i potvrđivanja činjenica. Pristup priopćenjima ili bilo kojoj drugoj vrsti sadržaja bi trebao biti isti – ne iznosite tvrdnje iza kojih ne stojite.
  4. Surađujte s kredibilnim medijima i novinarima – dok danas postoji daleko veći broj nekredibilnih medija nego što je to ranije bio slučaj, još uvijek ima i onih kojima se može vjerovati. Osigurajte suradnju s novinarima i medijima koji imaju dobru reputaciju i na koje se možete osloniti.
  5. Potičite publiku da provjeravaju tvrdnje koje iznose – i da dijele sadržaje samo iz onih izvora kojima se može vjerovati. Kada je god moguće, potičite svoju publiku da razmisli prije nego podijeli neku vijest, a i sami se vodite istom logikom.

Ako se potrudimo da ne postanemo dio epidemije lažnih vijesti tako što ćemo se držati visokih standarda i unaprijed se pripremiti na najgore, možemo pomoći u zaustavljanju lažnih priča – i pomoći svojoj profesiji da zadrži kredibilitet.

tea stipanTea Stipan

Izvor:meltwater.com