Foto: FaH/Fena

 


Nezapamćene poplave u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj dosad su odnijele tridesetak života i iz kuća istjerale tisuće ljudi. Tisuće još čekaju da ih se prebaci na sigurno.

Zbog katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, građani već dva dana prikupljaju pomoć tamošnjim ljudima.

Mlade antifašistkinje Zagreba pozivaju sve da na adresu Pavla Hatza 16 (prostorije MAZa) u Zagrebu danas do 22 sata donesu zatvorene pakete pomoći. Zapakirane stvari šalju u gradove na rubovima kriznih zona. Mole pritom da se stvari precizno označe i naznače sadržaj u kutijama da bi potrebne stvari završile u rukama najpotrebitijih.

Akciju su, među ostalima, pokrenuli i studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

I Hrvatski Crveni križ jučer je uputio apel za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu s korisnim uputama.

Za stanovnike koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj donacije se mogu uputiti:uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08, pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen) ili on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Za stanovnike Bosne i Hercegovine te Srbije prikuplja se isključivo novčana pomoć, a donacije se mogu uputiti: za pomoć stanovnicima u Bosni i Hercegovini na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05 (primjer internet uplate i opće uplatnice), za pomoć stanovnicima u Srbiji na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07 (primjer internet uplate i opće uplatnice), a on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ će prikupljena sredstva rasporediti potrebitima u Hrvatskoj ili dostaviti nacionalnim društvima Crvenog križa Bosne i Hercegovine i Srbije.

Crveni križ zahvaljuje na svim donacijama. Sve on-line uplate provedene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada. Pri uplati iz inozemstva treba koristiti SWIFT: PBZGHR2X.

Hrvatski Caritas pozvao je i sve građane i tvrtke da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć Slavoncima čije su kuće i njive poplavljene. Iz Caritasa navode da je novčanu pomoć moguće uplatiti na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175 ili on-line uplatama na www.caritas.hr. Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina rekao je da će iz interventnih sredstava Hrvatski Caritas uputiti 20.000 kuna za osiguravanje hrane i pitke vode ugroženim obiteljima.

Za one koji su se sami organizirali, evo uputa na Lupigi.

A evo i što je potrebno:

Hrana i voda: flaširana voda, konzervirana hrana (povrće, voće, grah, perad, tjestenine, juhe, sok), mlijeko (u prahu, konzervirano ili u tetrapaku), visoka energetska hrana (sušeno meso i voće…), žitarice i grickalice, začini (šećer, sol, papar, instant-kava, čaj u vrećicama, kakao), slatkiši (čokoladice), stvari za bebe (hrana za bebe, pelene za jednokratnu upotrebu, vlažne maramice), hrana za starije ili osobe s posebnim potrebama (dijabetičari).

Lijekovi, sredstva za higijenu, alat: prva pomoć sa zavojima, gaze, antiseptik, tablete protiv bolova, pincete, škarice, toaletni papir, sapun za ruke, pasta za zube, sredstva za žensku higijenu (ulošci), kućanski pribor i oprema, klor (izbjeljivač), baterije i svjetiljke, svijeće i uljne svjetiljke, šibice, benzin, propan, ugljen, alat, konopci (za spašavanje, vuču, vezivanje), lopate, čekići i čavli, radne rukavice, izolir-trake.

Zatim pribor za čišćenje (metle, sprej za dezinfekciju, maske za prašinu, krpe, gumene rukavice, četke za ribanje, spužve, vreće za smeće) te pribor za jelo i jednokratni pribor za jelo, papirnati ubrusi i ručni otvarači za konzerve.

forum.tm

 

 

10374417_10152059876427204_331643287_n

Vezane vijesti:

Vodič – kako pomoći žrtvama poplavljenih područja: http://bit.ly/1lQ4x2thttp://bit.ly/RMduzqhttp://bit.ly/1nan1dD