Upute za PRglas

 

blank razmak red
1. Poslati službenu fotografiju za impresum.

Voditi računa da u pozadini nisu ljudi, da na fotografiji ne nosite sunčane naočale, odnosno službenu fotografiju s kojom se želite prezentirati javnosti. Neka to bude fotografija koju koristite i za LinkedIn. Fotografija Vas mora predstaviti u najboljem izdanju, u suprotnom neće imat učinak koji očekujete. Primjer

Napisati tekst „nešto o sebi“ za impresum i kraći tekst „nešto o sebi“ za info koji ide ispod svakog članka.

Primjer teksta za impresum:

Krešimir Macan ubraja se među najpoznatija imena kad je riječ o političkom marketingu i odnosima s javnosti u Hrvata.Ugledan je hrvatski PR stručnjak specijaliziran za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici i nove društvene medije, koji danas uspješno vodi vlastitu savjetničku tvrtku – Manjgura (curica u dubrovačkom dijalektu), koja je osnovana još 1997. kao jedna od prvih hrvatskih agencija specijaliziranih za odnose s javnošću.Krajem 1998. angažirala ga je Hrvatska radiotelevizija, najutjecajniji medij u Hrvatskoj, kao njihovog prvog direktora korporativnih komunikacija i glasnogovornika. Sredinom 2003. imenovan je savjetnikom Predsjednika Vlade RH za komunikacije, sa zadatkom unapređivanja vladinih komunikacija. Od 2004. do 2008. na mjestu je izvršnog direktora hrvatske agencije za odnose s javnošću Madison Consulting, čije je djelovanje uspješno razvio.Odnosima s javnošću se bavi od 1991. godine kada je tijekom Domovinskog rata obnašao dužnost tajnika Ministarstva informiranja RH i kasnije načelnika Odjela za informiranje MVP-a (1995). Sudjelovao je kao autor i član tima u brojnim promotivnim i PR kampanjama HRT-a i Vlade RH (poput akcija Trajni nalog, Dajmo da čuju, Otvaranje autocesta).Ugledan je međunarodni izborni savjetnik i CIPR certificirani predavač specijaliziran za područje političkih komunikacija, odnosa s medijima i krizno komuniciranje. Diplomirani je inženjer elektrotehnike te govori četiri strana jezika. Član je Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), Chartered Institute of Public Relations (CIPR) i Europskog udruženja političkih komunikatora

Primjer teksta za ispod članka:

Krešimir Macan ubraja se među najpoznatija imena kad je riječ o političkom marketingu i odnosima s javnosti u Hrvata. Ugledan je hrvatski PR stručnjak specijaliziran za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici i nove društvene medije, koji danas uspješno vodi vlastitu savjetničku tvrtku – Manjgura (curica u dubrovačkom dijalektu), koja je osnovana još 1997. kao jedna od prvih hrvatskih agencija specijaliziranih za odnose s javnošću.

2. Primjer teksta kako pisati za PRglas kada ste dopisnik:

Marina Kladarić: Simbioza psihologije i odnosa s javnošću
Iva Kovačić: Kako je to učinila Aleksandra Dojčinović (Alex)
Marijana Kraljević: Nenad Hervatin bijegom iz komfort zone do PR-a i prestižne nagrade
Maro Alavanja: Monika Mikac, voditeljica odnosa s javnošću i marketinga tvrtke Rimac automobili
Marina Kladarić: HUOJ uveo “Šipak godine” – PR-ovsku “Zlatnu malinu”

 

Napomena za dopisnike:

Treba izbjegavati pisanje u prvom licu jednine (vjerujem da, skidam kapu, mislim da, ipak bih nadodala/o…), to si može dopustiti šačica uglednih kolumnista. Postoje izuzetci.

Savjet za sve: pokušajte što manje pisati svoje impresije i razmišljanja, a što više se služite kvalitetnim tekstovima o temama koje obrađujete (istražite na internetu). Izostavite vlastite ocjene (zaista odlična stranica, kampanja je stvarno fenomenalno odrađena…), ako nemate čime potkrijepiti takve tvrdnje. I bez previše oduševljenja, pišite što objektivnije možete. Dopušteno je nekoga pohvaliti, ali pohvala mora biti utemeljena i obrazložena. Kritika također.

Izbjegavajte izraze na stranim jezicima koliko je god to moguće. Brojeve do deset pišite slovima, umjesto znaka za postotak (%) jednostavno napišite posto. Isto vrijedi i za ostale znakove (umjesto + pišite plus…).

I naravno, pokušajte za svaki tekst pronaći nekog pametnog i zanimljivog sugovornika (ili više njih), koji o temi koju obrađujete zna više.

3.Primjer teksta kako pisati za PRglas kada imate svoju kolumnu:

Miroslav Varga: Kako SEM utječe na PR
Melita Nađ: Ekstroverti su dobri glasnogovornici, introverti sve ostalo
Elena Cvjetković: Govor tijela – neizgovorene poruke u komunikaciji:
Rukovanje – gesta koja govori puno o Vama i osobi s kojom se rukujete
PRO.PR: Zašto se baviti odnosima s javnošću i kako u tome biti dobar?
Seid Ružić: PR U SVIJETU FILMA

4.  Kako pisati za PRglas?

Pohvaliti, istaknuti (naročito kreativnost), pokuditi, informirati – ljude u PR struci po primjerima iz PR struke – to je cilj PRglasa!

PR je niz komunikacijskih aktivnosti usmjerenih na stvaranje pozitivnog dojma prema nekoj osobi, brendu i sl. Kao i sve ostalo, PR može biti dobar i loš, vruć i hladan, aktualan i akutan, diskriminiran i prepubliciran. Zadatak nas koji želimo pisati za PRglas je da prepoznamo o kakvom se PR-u radi te ga prezentiramo čitateljima (koji su u velikoj mjeri PR-ovci) na jedan drugačiji način.

Ako PR kreira pozitivan stav prema nekom brendu ili osobi – onda mi u PRglasu kreiramo pozitivan/negativan stav prema nekom caseu kod čitatelja!

Kod opisivanja PRglasa uvijek kažemo kako bi on morao biti glasilo struke – odnosno, kako je PRglas stručan magazin od struke za struku i upravo u tome leži cilj pristupanja pisanju teksta. Pišući za PRglas ne obraćate se općoj javnosti – već ciljanoj, onoj koja se bavi PR-om svakodnevno. Naravno da se preferira pisati na način da svaki laik razumije što želite reći (razlog tome je i velik dio novih studenata koji još ne barataju stručnim pojmovima), ali ipak zadržati dozu usmjerenosti prema PR-u kao struci.

Za primjer možemo pogledati na komunikaciju u medicini. Svakodnevno, dnevne novine pišu o nečem “zdravom“ i to je tekst koji je prilagođen općem čitateljstvu – a tekst koji je prilagođen medicinskoj struci u sebi ima puno više laicima nerazumljivih riječi i pojmova – te se oni nalaze u stručnim časopisima – tako je zamišljen i PRglas, samo ne u smislu stručnih riječi već pogleda na case kao takav.

U vašem pisanju ili obraćanju putem PRglasa uvijek i nesebično dijelite iskustva tako da sagledavate način na koji je nastao neki odnos u priči koju donosite. Ne pišite o kampanji na način koji je vidljiv – pokušajte objasniti i pohvaliti ono nevidljivo, ono što taj case čini zanimljivim.

5.U tekstovima voditi računa o:

U naslov unijeti ključnu riječ kojom se vodite. Kao što ste i otprije znali, Google rangira pretraživanje prema ključnoj riječi kojom pretražujete na njemu. Da bi naši članci bili pronađeni na Googleu, bitno je da poštujemo neke odrednice.
Osim tog dijela bitan je i onaj: naslov i fotografija su ključni faktori kada govorimo o „mamljenju“ čitatelja.

  • Koristiti što više ključnih riječi kojima se vodite u tekstu i boldati ih
  • Obavezno linkati riječ na izvor informacije
  • Linkati i na interne linkove (tekstove koji su već objavljeni)
  • Dijeliti članak kada se objavi na što više društvenih mreža, na LinkedInu, Twitteru, Facebooku, Googleu+…
  • Ako imate vlastiti blog, postaviti ga na blog i spojiti ga dodatno linkom
  • Ako uz članak koristite vlastite fotografije ili želite koristiti fotografiju od prijatelja, susjeda ili kupljenu, možete to slobodno, no imajte u vidu da svaka fotografija mora imati potvrdu za dopuštenje korištenja, tj.autorizaciju autora koju morate poslati uz članak (ne naknadno). Također vodite računa da čitatelje često privlače članci s dobrim i interesantnim fotografijama, tj. klikaju na članak ako im je fotografija „primamljiva“.

6.Dostaviti informacije i linkove:

Tel, E-mail, G+, Skype, LinkedIn, Facebook, Twitter..

7. Ako ste postali dio tima portala PRglas, možete u informacijama na Facebooku, Twitteru, LinkedInu ili Googleu+ postaviti da ste dopisnici ili funkciju koju ste prethodno definirali s uredništvom.

 

Sve podatke slati na: info@prglas.com

Dobrodošli u tim!
Redakcija
PRglas

Vezani članci:

Postani student dopisnik!
postani-student-dopisnik

Dobrodošli na novi web magazin PRglas

fb-cover