Pliva patka preko Save, nosi pismo na vrh glave, u tom pismu piše: Objava ti je loša i ne volim te više…

Kako do objave za medije koja će svima biti zanimljiva

– Prvo. Najgore je voditi se onom starom ‘run & gun’!  Jasno je kao dan da PR nije najomiljenija osoba i da njegov ili njen broj nije među najdražim kontaktima u telefonu bilo kojeg novinara. Drugo. Teško je uopće i doći do izravnog kontakta novinara kojeg trebamo. Pogotovo kada s novinarom nikad ali baš nikad nismo komunicirali.

Telefon je ‘Out’, a društvene mreže su ‘In’, pa je potrebno uzdati se u sebe i ‘pisanu riječ’. Polaznicima na tečaju u tom slučaju skrećem pozornost da sve prve kontakte mogu učiniti preko e-pošte i(li) društvenih mreža. Mail, Facebook, Twitter… pomoći će prilikom uspostave prvog kontakta i izgradnje povjerenja sve do razmjene brojeva telefona.

U tom smislu bitno je razlučiti strategije i ciljeve koje želite postići. Prva poruka putem društvenih mreža ili e-pošte treba biti snažna i jasna kao dan. Jasno da je pritisak velik ali o tome kako će glasiti naslov i onih nekoliko redaka poruke ovisi da li će poruka biti pročitana, označena kao dosadna ili izbrisana.

Evo nekoliko odgovora na pitanje kako poslati prvi pitch novinaru.

Istraži

Prije no što počnete pisati svoju objavu – istražite. Mislim, bacite oko na medij autora kojem se obraćate. Čitajte. Pronađite autora kojeg želite kontaktirati pa vidite što ona ili on sve rade. Čitajte! Čitajte! Čitajte! Ovo je najbitniji dio cijelog procesa.

Jadna prva poruka koja govori o nečemu što je adresirani autor pratio prije pola godine, a danas prati nešto sasvim drugo dovoljno govori o vama samima. Tako pokazujete manjak shvaćanja novinarskog posla i gotovo da nema šanse da vam se posreći s objavom PR-a. Dapače, čak se može dogoditi da totalno pogodite u krivu žicu.

Kako znam? ‘Been there done that’. Naučio sam na svojim greškama.

Najbolji početak koji prethodi slanju objave za medije određenom autoru je taj da malo umočite prst u njegov svijet i po mogućnosti saznate što je više moguće. Što je pisao, što trenutno piše i kako. Da li i komentira. Kakav je ton tih komentara? Pratite autoricu ili autora na Twitteru, bacite oko na Facebook i(li) komentirajte njihove objave (ako je moguće) i slično. Dajte do znanja da ste prisutni!

Ako kažem da su brojni novinari u raznim medijima: potplaćeni, da previše rade, da su izloženi ogromnom stresu  i desecima poziva (drugih PR-uša) potpuno sam u pravu. Tko zna, možda sam pogodio i vašu sudbinu ali stvar je u tome da vi trebate njih, a ne oni vas.

Kao bivši novinar i urednik stat ću malo i na drugu stranu pa ću slobodno reći: Čak i onda kada izgleda da novinari trebaju vas, trebate zapravo vi njih. Točka.

Dakle kada sve ovo ubacite u jednadžbu slobodno zaključite kako su novinari danas u takvoj stisci s vremenom da im je jednostavnije izbrisati vašu poruku ili mail nego se koprcati s pojašnjenjima zašto vaša (loša) objava za medije – nema smisla.

Nemojte ovo dopustiti – učinite nekoliko sljedećih koraka kako bi izgradili povjerenje i otvorili si mogućnost za suradnju i tako povećali svoje izglede kod klijenata.

Personaliziraj!

Da. I vi ste prezaposleni i ovo je tek prva objava od ukupno pet koliko ih danas morate poslati ali ovo je bitno. U svijetu gdje nam Siri govori gdje ćemo jesti, a ovisni smo o pametnom telefonu i Facebooku, lijepo je znati da nas netko, negdje zna po imenu te nas tako i oslovi, eventualno pita kako smo pa nastavi s pričom.

Ovo je čista muka po PR-u ali u vašem kalendaru sigurno postoji barem 20 izdvojenih imena autora/novinara do kojih vam je stalo. Tu je vaša baza i snaga. Što veći broj takvih uskih veza – to bolje.

Uvuci ih u svoju priču

Pogoditi žicu nije teško ako ste dovoljno dobro istražili pa znate koji je autor s kojom temom postigao najveći broj klikova/komentara i dijeljenja na društvenim mrežama.

Svi vole dobre priče i svoju uredite tako. Zapamtite: Trebate osvojiti njihovu pažnju. Sjetite se: Koliko poruka elektronske pošte izbrišete samo zato jer je naslov nikakav i ne govori ništa. Ako je naslov ili uvod dovoljno dobar možda će otvoriti poruku.

Nemoj

Preuveličavati. Profesionalci koji ovaj posao rade godinama znaju kako nekoga ili nešto vinuti u nebesa. Naime klijenti to vole i traže, a novinari to nazivaju čistim sra…em odnosno – preuveličavanjem.

Nikad ne ističite uspjehe jer je stvar prilično jasna – novinar/autor neće vam povjerovati. Rezultat: Bit ćete izbrisani. Zaboravljeni. Zauzvrat: Dajte činjenice!

Laskaj

Ili komplimentirajte. Šteta što ova riječ u hrvatskom jeziku povlači uglavnom negativne konotacije. Kompliment je izraz učtivosti. Trenutno ne nalazim neku bolju riječ za opisati da je u uvodu dobro pozdraviti i pohvaliti zadnju objavu (na portalu, u novinama ili prilog na televiziji).

Ne pretjerujte jer opet: Novinari su (znam iz osobnog iskustva) čudnovate biljke. Previše komplimenata i učas svijetli: STOP.

Daj te detalje!

Ali ne u smislu ‘Naša kompanija od stoljeća sedmog…’ Ako novinara to zanima pronaći će detalje na linku ‘O nama’ ili ‘Portfolio’ koji sigurno nećete zaboraviti ubaciti u svoju objavu. Cilj je potaknuti razgovor, pitanja, a ne obasjati novinara svojim zvjezdanim umijećem pisanja traktata. Opet, treba dati osnovne podatke, specifikacije i brojke.

Dobro je u ovom trenutku predati svoj rad prvome do vas (ako ga ima) na čitanje. Možda se rodi još koja ideja. Zapamtite: Bolje dva para očiju od jednog ćosavog oka.

Reci što želiš

Poziv na akciju ili tzv. ‘Call to action’. Danas bitnije no ikad prije! Treba jasno reći što zapravo želite i što ste imali na umu. Ovo je ponekad lakše reći nego učiniti, ako treba izvježbajte i to! Dajte do znanja gdje će vas pronaći za još informacija i budite proaktivni: Najavite svoj follow-up u roku 24 sata. To je dovoljno vremena da pogledaju materijal i da ga ne zaborave!

Za kraj

Ovo je samo start. Početak. Prvi koraćić. Kao i kod svake veze koja je u nastajanju morate unijeti sebe i neku dodanu vrijednost. Veza će tada rasti. Da nekažem cvasti (preuveličavam!!!) Prvi kontakt ili poruka bitna je, jer stvarate dojam o sebi i smatrajte to vrlo ozbiljnom stvari. Pročitajte svoju poruku i deset puta i doradite je ako treba. Sretno!