Na društvenim mrežama ste sigurno primijetili znak # iliti hashtag u objavama korisnika i brendova. I sami ga vjerojatno koristite u komunikaciji, no jeste li se zapitali kako se zapravo on pravilno koristi? Što je dobar hashtag? Koliko je previše? Hashtag nije samo „nice to have“ varijanta već je neizbježan u komunikaciji na društvenim mrežama.

#KorisniciČestoNeRazumijuDaNemaKoristiAkoOvakoKoristeHashtagove. Hashtag je snažan alat, no imajte na umu da je njegova snaga kada se koristi ispravno i logično. Naime, ako želite da vaša objava ima veću vidljivost, nužno je koristiti riječi u nominativu. Mislite li da će ljudi prije pretraživati riječ: #televizorom ili #televizor? Ima li smisla da koristite hashtag #like4like na Instagramu ili Pinterestu ako promovirate televizore? Da, dobit ćete doseg i vidljivost, no pretražuje li vaša ciljana skupina takav sadržaj?

Evo nekoliko savjeta kako učinkovito koristiti hashtag:

blank razmak red

blank razmak red

u blogu

1. Manje je više

Twitter vam ionako ograničava duljinu objave na 140 znakova, štedite prostor. Optimalno je da u tweetu koristite 1-2 hashtaga koji su povezani uz temu. Iako nemaju veliku popularnost, hashtagovi su dobrodošli i na Facebooku, no ne više od 4 komada. Na Instagramu i Pinterestu nemojte „daviti“ ljude s više od 10 hashtagova. Ne želite biti oni koji #HeštegajuSveŽivo.

blank razmak red

blank razmak red

2. Koristite # tamo gdje je podržan i sa znakovima koje podržava

Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Vine, G+, sve ove mreže podržavaju hashtaganje pojmova. No, nemojte se zaigrati i stavljati hashtagove na LinkedIn jer ova društvena mreža ukinula je tu opciju. Imajte na umu da hashtag ne podržava razmake, dakle za duže hashtagove spajajte riječi. Za bolju preglednost preporučamo pisanje početnog slova svake riječi velikim slovom kako bi olakšali čitanje objava, npr. #FridayFun. Hashtag nije „osjetljiv“ na veličinu slova pa ćete isti rezultat dobiti ako pretražujete „fridayfun i #FridayFun. Interpunkcijske znakove zaboravite – hashtagovi ih ne podržavaju.

blank razmak red

3. Kreirajte jedinstven hashtag i pratite ga

Hashtagajte ime brenda i koristite u objavama, no neka ne ostane na tome. Redovito pratite što drugi korisnici pišu o vama upravo uz pomoć hashtaga. Nije loše ni osmisliti jedinstven hashtag koji može biti i skup riječi, a koje ćete koristiti uz svoje objave. Potaknite svoje fanove i followere da koriste taj hashtag u komunikaciji ili kada spominju vaš brend. Ne samo što ćete povećati vidljivost svog brenda, već ćete se povezati s fanovima i pratiti što se „šuška“ o vama po bespućima interneta.

blank razmak red

4. Provjerite hashtagove i koristite relevantne

Svakako je dobro istražiti hashtag prije no što se koristi. Čak i bezazleni hashtag može se vezati uz negativan kontekst ili vulgarnosti koje su u tom trenutku popularne, a to ne želite. Postoji mnogo aplikacija i web stranica koje „izbacuju“ hashtagove za pojedine pojmove, no budite sigurni da su ti relevantni za vaš brend.

5. Zabavite se!

Osim što su koristan alat, ako se lijepo uklope u objavu mogu biti zaista duhoviti. Koristite one koji su aktualni i relevantni za vaš brend i dajte mašti na volju. No, ne zaboravite provjeriti hashtag (vidi točku 4) kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Martina Kolaček

Podijeli objavu
Prethodni članak10 godina uspona i padova – prvi dio
Sljedeći članakPrva godina fakulteta: 10 savjeta koji će vam pomoći da lakše “preživite”
Uz inovativni i fleksibilni pristup, na najbržim komunikacijskim platformama, tim stručnjaka PingPonga svakodnevno brine o reputaciji klijenata i identitetu brendova. Granice teritorija PingPongu nisu poznate pa djeluje u regiji, ali i diljem Europe. Više, brže i jače. PingPong je specijalizirana agencija za dvosmjerne komunikacije koja djeluje u sklopu Abrakadabra grupe. Tvrtka je osnovana 2011. godine, sa sjedištem u Zagrebu. Uz inovativni, fleksibilni i kreativni pristup, tim stručnjaka trenutno brine o reputaciji klijenata u regiji, ali i u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Slovačkoj, Češkoj i Španjolskoj. Cilj PingPonga je u idućem razdoblju udahnuti život identitetu brandova klijenata na društvenim mrežama i u ostalim europskim zemljama. pingpong.com.hr