Kada kriza prođe, povratak na razine prije korona razdoblja  biti će puno teži onim tvrtkama koje su se tijekom pandemije posakrivale u mišje rupe

Razgovarajući proteklih dana s kolegama iz komunikacijske industrije, saznajem da otkad je nastupila pandemija, većina nas ima sličan problem –  kako izvući svoje klijente iz mišjih rupa. Jedni su odustali od angažmana influencera za promociju svog proizvoda jer misle kako je to sad neumjesno, drugi su povukli marketinšku kampanju iz medija jer nisu sigurni da ikome u ovoj situaciji treba njihova usluga, treći ne žele održati virtualni event jer bi se radije vidjeli sa svojim korisnicima uživo itd. Ovakve reakcije ne trebaju čuditi u okolnostima kada se doslovce preko noći stvari toliko promjene da više ne možete obavljati svoje uobičajene privatne i poslovne aktivnosti. Normalno je da se tada ljudi stisnu i čekaju rasplet situacije. No, takva kolektivna ukočenost ne smije potrajati predugo jer svijet se neće ponovno pokrenuti ako svatko od nas ne pobjedi strah, prilagodi se izvanrednom stanju i zavrti ponovno svoj kreativni kotačić. I to što je više moguće izvan svojih dosadašnjih komfornih zona.  U suprotnom, ostajanje u mišjoj rupi moglo bi vas koštati puno većeg gubitka tržišta nego što je to opravdano s obzirom na epidemiološka ograničenja, a samim time i dugotrajnog oporavka nakon što ova kriza prođe.

Posljednje istraživanje Kantar Medie, jedne od najvećih istraživačkih kuća na svijetu, provedeno na 35.000 korisnika diljem svijeta, pokazalo je kako samo 8% ispitanika smatra da brendovi moraju zaustaviti komunikacijske aktivnosti tijekom pandemije. Većina ih se slaže kako tvrtke sada trebaju imati ohrabrujući ton, nuditi pozitivnu perspektivu i komunicirati vrijednosti brenda.

Kantarova baza podataka otkriva da zaustavljanje komunikacija s javnošću,  dugoročno može naštetiti brendu što su i testirali na neimenovanoj, ali postojećoj marki piva. Utvrdili su da ukoliko marka odreže sve svoje budžete tijekom krize, to će utjecati na 13-postotni pad prodaje u duljem razdoblju i samim time značajno otežati oporavak. „Ako brend zaustavi oglašavanje dulje od šest mjeseci, to će uništiti  njegovo zdravlje na kraći i dulji period“, upozorava Kantarova voditeljica komunikacija.

Umjesto totalnog povlačenja, svoje klijente savjetuju kako mogu održati prodaju. Da, sad vam je jasno zbog čega ste trebali ranije uložiti u izgradnju web shopa i zašto je sad krajnje vrijeme da to učinite. Manji biznisi mogu otvoriti grupu na Facebooku, povezati se sa svojim kupcima i dostavljati im  proizvode na kućni prag. Komunikacijski stručnjaci sada pomažu klijentima oko oblikovanja poruka koje žele poslati svojim kupcima, partnerima, institucijama s kojima surađuju.  Hvaliti se kako ćete svojim radnicima podijeliti uskrsnicu dok su mnoge tvrtke prisiljene otpuštati zaposlenike, nikako nije preporučljiva komunikacija, no ako primjerice imate frizerski salon i uspjeli ste se tako organizirati da svojim klijentima možete dostaviti personalizirane boje za kosu, onda to svakako trebate podijeliti. U komunikaciji budite jednostavni, iskreni i ‘to the point’ i svakako izbjegnite korporativni jezik koji u puno teksta malo toga govori. Ponudite pomoć (ili je zatražite), recite ljudima što ste poduzeli da zaštitite svoje zaposlenike i kako se u ovim trenucima motivirate da sačuvate živce i budete proaktivni.

Sada je jako važno da ostanete vidljivi na svom tržištu jer će vas u protivnom zamijeniti oni agilniji, prilagodljiviji i kreativniji. Iako je vaš posao trenutno možda usporen ili zatvoren zbog mjera Stožera civilne zaštite, to ne znači da ste ostali bez glasa i kanala kojima i dalje možete održavati veze sa svojim javnostima.

Piše: Danijela Čavlović