Stara poslovica glasi: kada ti život da limune, napravi limunadu. U slučaju koji vam donosim, limuni su iznadprosječne snježne padaline u cijeloj Hrvatskoj, koje su (između ostalog) prometno blokirale grad Zagreb, a limunada korist za brend koju su Tele2 i Ožujsko pivo dobili svojom PR akcijom. Što se to zanimljivo događalo na društvenim mrežama ovih dana i zašto bi se ova dva slučaja trebala predavati na fakultetima koji se bave odnosima s javnošću, saznat ćete ako nastavite čitati.

Sve je počelo krajem prošlog tjedna kada je gotovo cijelu Hrvatsku zahvatilo snježno nevrijeme. Državne službe zadužene za čišćenje, iako spremnije, još jednom su nam pokazale kako su nedostojne boriti se tolikom količinom padalina. Međutim, upravo zbog toga ‘kao gljive poslije kiše’, počele su nicati Facebook stranice koje su nudile usluge čišćenje snijega s parkirališta, dvorišta i slično. Jedna od njih, ujedno i najveća u Zagrebu, bila je stranica ‘Čišćenje snijega Zagreb’ koja je nastala još u vrijeme prosinačkog snježnog kaosa. Njihov kvalitetan i brz rad, ali i dobra organiziranost vrlo brzo se pročula pa danas stranica broji oko 1 500 fanova, a komentari ljudi koji su njihove usluge koristili su u 99 posto slučajeva iznimno pozitivni.

Nije prošlo dugo vremena te je glas o momcima stigao je i do mobilnog operatera Tele2 koji im se na službenoj stranici javio sa zanimljivim upitom.

 tele2-novo

Foto: facebook.com

Kontaktirali smo PR službu Tele2 te ih priupitali što ih je kao tvrtku potaknulo na ovaj korak. Odgovor koji smo dobili najzornije pokazuje o kakvom se brendu radi i što su akcijom željeli učiniti.

Odvažni smo, govorimo jasno i znamo kome se obraćamo. Današnja akcija je samo odraz priče koju živimo – pratimo baš sva aktualna zbivanja i kad zamijetimo inicijativu koja u potpunosti odražava Tele2 duh i karakter, uvijek smo i više nego spremni podržati je. Ekipi smo ponudili popust na telefoniranje jer su i sami drugačiji i žele promjene na bolje i tu smo osjetili jasan ‘klik’ – izjavila je Valentina Junaci, voditeljica odnosa s javnošću u Tele2.

Na ovaj način Tele2 javnosti je pokazao dvije stvari koje će itekako koristiti brendu:

– da su spremni pomoći u kriznim situacijama
– da uvođenjem radnog vremena svojim CM-ovima na Twitteru, njihova usluga niti u jednom trenutku nije pala; štoviše, oni izlaze iz okvira svoje Facebook stranice i dolaze do krajnjeg korisnika koji su u ovom slučaju – momci koja čiste snijegom zatrpani Zagreb i kojima je mobitel osnovno sredstvo rada

Kao i Tele2, i brend Ožujsko pivo reagirao je na sličan način, iako se njihova akcija (barem koliko mi znamo) nije odvijala preko društvenih mreža. Naime, Zagrebačka pivovara je odlučila momke i djevojke koji obavljaju mukotrpan posao čišćenja snijega nagraditi s nekoliko gajbi Ožujskog piva. Jednako kao i Tele2, i njih smo odlučili kontaktirati kako bi vidjeli o čemu se točno radi.

Do akcije je došlo prilično spontano, na Facebooku smo primijetili studentski projekt koji je hvale vrijedan i odlučili smo i sami malo pripomoći dečkima. Nismo posebno razmišljali o profitu, bitno je da je Žuja uvijek tamo gdje su njezini potrošači” – rekao je Goran Radiša, junior brend menadžer u Zagrebačkoj pivovari.

Radiša je također dodao kako su ovakve akcije za njih dosta česte budući da na Facebook stranici dobivaju dosta upita da nekog iznenade za rođendane i razna druga slavlja. Također, vrlo često svojim proizvodima počaste i razne studentske udruge koje im predstave zanimljive projekte i manifestacije koje sami organiziraju.

Upravo je u svemu ovom svedena cijela mudrost današnjeg marketinga i odnosa s javnošću. Umjesto da velike tvrtke troše milijune na TV reklame ili plakate po autocestama (iako vjerujem da i to donosi ogromnu korist), zar ne bi bilo bolje za sve da one ‘budu tamo gdje su njezini potrošači’. Osim što je ovakva akcija jeftinija i sama javnost na takvo promoviranje gleda pozitivnije. Jednako tako, o ovakvom kreativnom pristupu potrošaču raspisat će se razni blogovi i stranice poput InPublica pa i to donosi dodatnu vrijednost brendu. No, ono što je najvažnije je činjenica da su zbog ove ‘male’ akcije Ožujsko pivo i Tele2 dobili doživotne korisnike i ambasadore brenda. Svi ti momci i djevojke još dugo će prijateljima i rodbini pričati o danu kada ih je Žuja iznenadila gajbom pive, a Tele2 jeftinijim razgovorima u njihovoj mreži. Upravo zbog toga, snijeg i cijeli kaos oko njega isplatio se svim stranama.

Što mislite o akciji Ožujskog piva i Tele2? Znate li za još koji sličan primjer? Ostavite nam komentar.

Autor:Davor Igrić
Podijeli objavu
Prethodni članakSnježna kraljica – odličan PR za Hrvatsku
Sljedeći članak“Community management mora vrlo usko surađivati s OSJ-om”
Iza priče o InPublicu stoji jedna obična ideja koja je dvojici stasitih momaka i jednoj kreativnoj djevojci došla sasvim spontano na popodnevnoj kavi jednog malo sporijeg dana. Shvatili smo da dijelimo istu strast prema društvenim mrežama, medijima, PR-u i srodnim temama i najvažnije – da obožavamo pisati. Ono u što se ta ideja pretvorila je u ovom trenutku pred vama i to u obliku isključivo autorskih tekstova. Na ovom blogu nećete pročitati objektivne vijesti, ali ni neargumentirane hejtove. Pročitat ćete ono što nas uveseljava, čemu se divimo, što nas frustrira i sve ostale teme za koje smatramo da imamo štogod pametno za reći o njima te da su vrijedne naše i vaše pažnje. Tako ćemo vam pokušati približiti svijet medija, društvenih mreža i odnosa s javnošću. Komentirat ćemo PR kampanje, analizirati medije, donositi savjete vezane uz društvene mreže, kritizirati kada bude potrebno i hvaliti kada god se za to pruži prilika.