Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

 

Prvih sedam sekundi dovoljno je kako bi o određenoj osobi na temelju njenih vanjskih karakteristika donijeli svoj stav. Zbog toga je vrlo važna komponenta  u našoj svakodnevnoj interakciji s drugima detektiranje i definiranje naših kompetitivnih prednosti. Da bi do njih došli, moramo si postaviti sljedeća pitanja: što me čini boljim, posebnijim i originalnijim od ostalih?

Rezultati ove analize otkrivaju nam ishodišnu (nultu) točku brendinga te nam odgovaraju na pitanje u kojoj bi se domeni našeg sadašnjeg djelovanja trebali specijalizirati. Specijalizacija je nužna ako želite postati prva klijentova asocijacija na ono čime se bavite, prva osoba na tržištu kojoj će se obratiti novinar za stručno mišljenje ili koju treba „kupiti“. Do takvog „statusa“ dolazi se kontinuiranim usavršavanjem i radom na sebi. Na temelju ove bazične ali vrlo značajne analize kreće se u proces kreiranja brenda.

Kada smo utvrdili prednosti u odnosu na druge, možemo se upustiti u svojevrsnu marketinšku obradu nas samih.

Etapa 1. – odabir poruke koju želimo poslati, ona mora biti konkretna, decidirana i svima razumljiva. Poruka za koju smo se odlučili predstavlja kompas za sve naše daljnje aktivnosti.

Etapa 2. – odabir distribucijskih kanala putem kojih želimo odaslati svoju poruku (društvene mreže, specijalizirani blogovi, časopisi, internetski forumi, razni sastanci, okrugli stolovi…), a pritom trebamo cijelo vrijeme treba voditi računa o vlastitoj pojavnost (virtualnoj i stvarnoj) koja je jedan od ključnih elemenata naše prepoznatljivosti.

Etapa 3. – Izgled je bitan i trebamo pronaći nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi, nešto što će biti naš tzv. zaštitni znak. S time da vodimo računa o našoj kompletnoj pojavnosti.

Da bismo gradili uspjeh, nije potreban novac, potrebna je upornost, i zato se naučite dobro upakirati kako biste uspješno prodali svoja znanja, vještine, izgled, talent, veze, karizmu… Poanta nije u tome da budete nešto što niste, nego da naglasite svoje jake strane i forsirate ih. Na ono što je vaša strast, vaše pokretačko gorivo.

Podijeli objavu
Prethodni članakFantastičan i urnebesan odgovor! Pepsi Vs. Coca-Cola
Sljedeći članakObrazovanje + zabava + iskustvo = Online Marketing festival
Ivan Mioč diplomirao je marketing, PR i medije na Veleučilištu VERN' u Zagrebu. Iskustvo u svijetu komunikacija stekao je zahvaljujući brojnim poslovnim angažmanima u odjelima marketinga za hrvatske korporacije iz područja medija i izdavaštva (Business.hr, 21.stoljeće, RTL, net.hr...), kao i organizacijama civilnoga društva te kroz rad na specijalnim projektima. Zaljubljenik je u politički i digitalni marketing kao i web 2.0 servise koji su uvelike transformirali i promijenili način na koji danas konzumiramo informacije. Konstantno se usavršava te redovito sudjeluje na edukativnim seminarima, radionicama, okruglim stolovima i konferencijama iz područja marketinga, medija i PR-a. Nadahnjuju ga ljudi, priroda, fotografija i knjige.