Sigurno ste se našli u situaciji kada niste najsretniji s odabirom klijenta. Oni su izabrali upravo vas zbog vaše sposobnosti, ali su s vremenom izgradili lošu reputaciju i vi jednostavno ne želite staviti svoje ime na njihov proizvod. Oni vrlo često probijaju zadane rokove, a vi i dalje pokušavate udovoljiti njihovim zahtjevima. Ukoliko vam ovo zvuči poznato, ali se bojite poduzeti korak, u ovom članku donosimo razloge koji će vam pomoći u odluci:

Nikada vas ne pitaju za mišljenje

Ponekad ćete dobiti klijenta koji je uvjeren da je pametniji i bolji od vas što vam otežava suradnju. Vrlo vjerojatno vas je zaposlio kako bi potvrdio vlastite ideje, ali bez obzira na to, vaš posao je da ga upoznate s vlastitim idejama i ponudite svoje znanje. Ukoliko vas klijent rijetko pita za mišljenje i nema povjerenja u vas, vrlo vjerojatno ni jedno od vas neće biti zadovoljno poslovnim rezultatom.

Naježite se kada čujete njihovo ime

Ovo je vas biznis i vi ste kapetan broda. Ukoliko klijent prouzroči osjećaj da želite napustiti svoj brod, vrijeme je da otpustite klijenta. Postavite jasne granice za klijente. Trebaju vam oni koji će vas podržavati u vašoj poslovnoj viziji. Zasigurno ne biste trošili vrijeme na partnera koji ne podržava vaše snove, jednako tako ne trebate trošiti vrijeme ni na klijenta.

Više niste ponosni na Vaš rad

Visoki standardi su dio vašeg uspjeha, ali često imate klijente koji žele kontrolirati svaki korak te vas time ograničavaju i prisiljavaju na prihvaćanje njihovih standarda. Zapamtite: da nisu trebali vašu pomoć, ne bi vas zaposlili. Ukoliko je potrebno, podsjetite ih da ste vi stručnjak i da to možete dokazati svojim radom. Ako nisu spremni slušati vaše stručne savjete, onda ne možete jamčiti rezultate koje ste najavili.

Klijent vas ne poštuje

Ukoliko vas klijent odgađa ili ignorira dogovorene tjedne sastanke to je jasan znak da vas klijent ne poštuje. Nellie Akalp, stručnjakinja za biznis i CORPNET.com CEO je jednom napisala : ,,Prvi korak je naplaćivanje otkazanih sastanaka ukoliko to već niste počeli raditi.’’ Ukoliko klijent ne poštuje vaše vrijeme vrlo vjerojatno neće poštovati ni vaš rad.

Ne odgovara vam na pozive

Unatoč činjenici da je vaš klijent isprva bio jako osjetljiv na rokove i budžet, sada kad vam je potreban njegov odgovor ne možete doći do njega. Iako nedostatak njihove odgovornosti može značiti da su zauzeti prije nego li da su nezadovoljni s vašim radom njegova nepredvidljivost i dalje utječe na vaš raspored. Potrudite se da dobijete još neki kontakt od kojeg možete dobiti potrebne odgovore i dajte im do znanja da će njihovo neodgovaranje utjecati na rokove.

Uvijek pokušava opravdati troškove

Najbolja poslovna strategija je raditi izvrsno svoj posao. Ukoliko ste sigurni u kvalitetu odrađenog posla, a vaš klijent i dalje govori: ‘’ Ne vidim vrijednost vašeg posla’’, otpustite ga. Ako ste pažljivo dokumentirali svaki obavljeni posao, nećete imati problema s ispostavom računa. Ukoliko se klijent žali na vaše cijene, objasnite mu da su one postavljenje na temelju vašeg iskustva. U svakom slučaju, vaša cijena je od početka neupitna i zaslužujete biti plaćeni.

Ne vjerujete u njihov proizvod

Jako je teško prodati proizvod u koji ne vjerujete. Ponekad, raskid suradnje sa klijentom nema veze s njim. To može biti klasični scenarij ‘’nisi ti kriv, ja sam’’, ali istina uvijek izađe na vidjelo. Ukoliko dođete do točke kada ne vidite dobit od onoga sto vam klijent nudi ili ste jednostavno izgubili svu kreativnu moć, vrijeme je da preispitate suradnju s klijentom. Klijent iz puno razloga može biti nesnošljiv. Jedan od razloga je nesigurnost ili nemogućnost suzbijanja kontrole, a postoje i oni koji vjeruju da se moraju boriti za najbolji dogovor. Razumijevanje prema klijentovim ispadima ne zahtjeva i toleranciju. Budite strpljivi, ali i čvrsti.

Foto

Njega klijenata
Talija_blog1-940x600