Donosimo savjete koje je zgodno imati na umu pri planiranju sljedećeg radnog dana i obaveza. Neovisno o tome što je članak orijentiran na PR struku, savjeti se mogu primijeniti na bilo koju drugu profesiju.

Za profesionalce u svijetu komunikacija od kojih se očekuje da idu korak dalje tijekom cijelog dana, nema baš prostora za odmor. Ako se radni dan započne bistrim umom, pozitivnim stavom i planom što treba biti postignuto, problema ne bi trebalo biti, pogotovo ako se sve radi na pun želudac. Svatko ima svoj jutarnji ritual koji pomaže za dobar početak dana. Donosimo nekoliko prijedloga za jutarnje navike koje vode produktivnom danu.

Započnite dan s planom – neki ljudi preferiraju planirati sljedeći dan večer prije. Takvo planiranje dovodi do prevelikog optimizma oko toga što može biti napravljeno sljedećeg dana. Kad se postavi plan istog jutra, postoji veća vjerojatnost da će biti postavljen realistični plan, zato što se postavljeni ciljevi počinju izvršavati odmah nakon postavljanja.

Pojedite doručak bogat proteinima –svi već znaju da je doručak najvažniji obrok u danu. Bez obzira voljeli doručak ili ne, tijekom spavanja tijelo nije primilo hranu i najbolji način za pokrenuti organizam je pojesti doručak bogat proteinima poput posnog sira, grčkog jogurta i badema.

Vježbajte, makar samo malo – znanstveno je dokazano da nas vježbanje čini sretnijima. To je jedna od aktivnosti za koju znamo da ima sposobnost proizvodnje novih neurona u dijelu mozga koji kontrolira memoriju i učenje, i ima mogućnost ukloniti fizičku i emocionalnu bol. Također, vježbanjem uklanja misli od bilo čega što vas može mučiti.

Napravite nešto kreativno – prije nego opteretite mozak sa svim aktivnostima vezanim za posao, uzmite si vremena za napraviti nešto kreativno. Velik broj poznatih pisaca su pisali tijekom jutra. Bilo da volite pisati, crtati, slikati ili raditi nešto drugo samo se uhvatite te aktivnosti na nekoliko minuta i opustite se.

Dođite u ured u isto vrijeme svaki dan – imati zadan raspored ima mnoštvo prednosti za vas i za ljude s kojima radite. Kad znate da morate biti u uredu u točno određeno vrijeme, možete izgraditi jutarnju rutinu. Također time pokazujete dosljednost kolegama koji će poštovati to što znaju kad vas mogu pronaći.

Izbjegavajte čitanje e-maila što duže možete – ako ste involvirani u krizno komuniciranje ovaj savjet će biti nemoguć za slijediti. Za one koji nisu uključeni u pitanja povezana sa hitnim situacijama, izbjegavanje e-maila prije nego dođete do ureda dat će vam malo vremena za sebe kako bi postavili vlastiti plan.

Počistite oko sebe  – bistar um zahtjeva bistar prostor. Bilo da je riječ o vašem uredu ili radnom stolu uzmite si vremena za počistiti prije nego se bacite na izvršavanje obaveza. Vrlo vjerojatno kako dan odmiče nećete imati vremena za takvo nešto.

Prvo napravite najteži zadatak ili obavezu – riječ je o obavezi koja vam stoji nad glavom, a izbjegavate ju odraditi. Obavite tu mrsku obavezu prvo, nemojte da vas koči tijekom dana i baca negativnu sjenu. Sa obavljanjem prvo najgore obaveze oslobodit ćete se za obavljanje drugih obaveza u kojima uživate.

Uz ove savjete lakše ćete započeti radni dan i posvetiti se obavezama koje imate. Time ćete biti opušteniji i zadovoljniji što vodi većem zadovoljstvu na poslu, ali i u svakodnevnom životu.