Ovaj vikend u Splitu započinje jubilarni, 20. Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma.

U razdoblju od 12. do 19. rujna publika će moći sudjelovati u bogatom filmskom programu i radionicama podijeljenim na osam segmenata. Ukupno će biti prikazan 91 film iz 42 zemlje svijeta a većina će ih biti premijerno prikazana hrvatskoj publici.

Program ovogodišnjeg STFF podijeljen je na Konkurenciju dugometražnog i Konkurenciju kratkometražnog filma, Forum 4, Libido, Frame Extended, Odraze / Reflections, Hrvatski film te Posebni program.

Svečano otvorenje festivala je zakazano za subotu 12. rujna u 21.30 sati u kinu central uz film NASILJE /VIOLENCIA kolumbijskog redatelja Jorgea Forera, koji je prikazan u konkurenciji ovogodišnjeg Berlinalea.

Na ovogodišnjem festivalu posebno su interesantni filmovi iz domaćoj publici manje poznate strane kinematografije poput Tanzanije, Afganistana, Maroka, Tajlanda, Egipta, Perua, Vijetnama. Dugometražni filmovi okupljaju devet ostvarrenja dok kratkometražni čak 41 film u šest različitih programa.

Najbolje filmove će ocijenjivati međunarodni žiri festivala kojeg čine nizozemska redateljica i producentica BeadeVisser, izvršna urednica i koordinatorica flamanskog filmskog časopisa Filmmagie Sarah Skoric i glavni urednik HTV-a 3 Dean Šoša.

Osim na projekcijama filmova posjetitelji mogu sudjelovati u raznolikim radionicama i predavanjima na temu Godina svjetlosti koja je ujedno i glavna tema festivala.

Radionica vrijedna posjeta je radionica filmske kritike te dvodnevni kolokvij na temu “Brodolom Jedrenjaka Stefano 1875 – 2015” u organizaciji direktora Istraživačkog centra Nacionalne akademije slike i zvuka australskog Sveučilišta Murdoch, dr. Joška Petkovića.

Festival će se održati na različitim lokacijama u centru grada: filmski program u kinu Central, kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata, ciklus Godina svjetlosti u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i na Umjetničkoj akademiji, kolokvij o brodolomu jedrenjaka Stefano u Etnografskom muzeju te dio E(d)U Kino programa u Galeriji umjetnina uz još neke instalacije i projekcije na otvorenom.

20STFF-banner_728x90

Detaljni program festivala, raspored projekcija, radionica i seminara možete pronaći ovdje.

PRESS – SPLIT FILM FESTIVAL