Zakazali ste sastanak, pripremili se proučivši sve dostupne informacije o klijentu i sada je vrijeme da pokažete moć PR-a. Prvo što radite je da pričate o sebi, svojim uspjesima, svojim projektima i svojim ciljevima te kratko poslušate i priču o vašem kupcu, a zatim pregovarate za svoje uvjete – milom ili silom.

Ako (još) uvijek tako radite, stručnjaci kažu da sve to lijepo zaboravite. U ovom vijeku kupac je, htio ili ne htio, došao u centar pažnje i postao vladar. Drugim riječima, većinu minutaže za govor i predstavljanje trebali bismo dati kupcima, a nakon pomnog saslušanja predložiti najbolji PR. Bez obzira na to jeste li studirali ekonomiju, pravo ili društvene znanosti, znanje psihologije i sposobnost uživljavanje u nečije probleme i potrebe bit će vrlo često presudni.

Kod nekih klijenata jednostavno treba bit PAS, jer oni ili nemaju vremena, ili nisu svjesni situacije, ili su zaokupljeni drugim stvarima i jednostavno ih treba „gristi“ dok ih ne zarobite i dok ne postanu svjesni blagodati vaših usluga. S druge strane postoje i oni koji na svaki znak agresivnosti prekidaju svaku komunikaciju i shvaćaju vas kao neprijatelja. Najvažnije je imati dobru uslugu i naravno znati procijeniti što od toga svega klijent treba, a što ne, jer same tvrdnje ‘mi smo najbolji, najjeftiniji, samo kod nas možete’, jednostavno danas više ne prolaze.

U današnje vrijeme postalo je nemoguće klijentu prodati nešto za što on misli da mu ne treba i zato se treba itekako potruditi da ON shvati čemu služe odnosi s javnošću. Radite li u PR-u, trebali biste primjenjivati karakteristike i psa i mačke. Pristupati kao mica-maca uz dozu pudl simpatičnosti, pokazati znanje i sposobnosti poput školovanog zlatnog retrivera, a zatim s osjećajem grickati poput malog pitbulla. Ovisno o klijentu i njegovom načinu komunikacije, prilagoditi snagu ugriza, no svejedno ostati dosljedni sebi.

Iskusni PR-ovci kažu: „U OSJ-u najvažnije je davati! Pomoći, sugerirati, prenijeti informaciju od koje kupac može imati koristi i dodati nešto novo, što će ga još više zainteresirati.“. A da ima nešto u poznatoj izreci ‘daj i sigurno će ti se vratiti’, možete provjeriti i sami.

Zapamtite, psi su u davanju – maheri.kreativna vjeverica