Jesen je sa sobom već tradicionalno donijela mnogobrojne novitete u medijima. Najveće promjene su se očekivano dogodile u HRT-ovom ”domu”, no i ostali su pokazali svoje adute kako bi se izborili za što veću gledanost. Donosimo vam jesenski pregled naše tri najveće medijske kuće.

Ljeto iza nas…

No, osvrnimo se najprije na završetak ljeta i novosti koje su se dogodile na medijskom tržištu. Objavljeni su rezultati Javnog natječaja za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2014. Grad Zagreb je odlučio da će sufinancirati programske sadržaje određenih nakladnika elektroničkih publikacija te je televizijskim i radijskim postajama iz proračuna dano 10 milijuna i 590 tisuća kuna. Najviše novca, 2,7 milijuna kuna, dobila je Z1 televizija, OTV je dobio 1,8, dok je NTV poduprt sa 1,4 milijuna kuna. Od radijskih postaja najviše je pripalo Obiteljskom radiju, 1,44 milijuna, Radio Kaj sufinanciran je sa 1,29 milijuna, dok je Plavi radio ‘ubrao’ nešto više od milijun, a Enter Zagreb 960 tisuća kuna.

Grupa Nova TV objavila je da je u prvoj polovini ove godine ostvarila prihode od 33 milijuna dolara, Radio Centar početkom mjeseca dobio je novog vlasnika Josipa Majhera i ušao u Soundset radijsku grupu, a novi predsjednik Uprave Novog lista postao je Neven Klarin, dosadašnji direktor Zadarskog lista.

Press clipping

Jesenska shema…

Glavni predvodnici jesenske sheme su zasigurno bili novi ravnatelj programa HRT-a Saša Runjić i vršiteljica dužnosti ravnatelja programa i ravnateljica produkcije HRT-a Marija Nemčić. Najviše bure je podigla vijest o ukidanju, po mišljenju većine, odlično gledanog Dnevnika 3. Glasine govore da je ta odluka bila više politička nego urednička, no kako god bilo, emisija je zamijenjena talk-show-om ”Otvoreno”. Kao razlog te odluke navodi se kako su najvrijedniji sadržaji i glavni aduti HRT-a autorske emisije s aktualnim temama i gostima u studiju, i da upravo ti formati nose najveću vrijednost programa. Isto tako, namjera ravnatelja je bila usmjeriti gledatalje na ”news” kanal HTV 4, koji trenutno ima slabu gledanost.

Središnji dnevnik također očekuje reorganizaciju, ali navodno tek na proljeće 2015. Još uvijek nije potvđeno u kojem omjeru i obliku, no spominje se duža minutaža i pomicanje tradicionalnog termina sa 19.30h na neki raniji termin.

Informativni dio programa pojačan je s gospodarskom emisijom ”Poslovna zona”, a ”Regionalni dnevnik” dobiva značajniju ulogu i prebacuje se s HTV4 na HTV1. Urednici Dnevnika 3 su izrazili želju voditi novi projekt – ”Aktualno u 17” na HTV1, no za sada nema novih informacija hoće li se to zaista i ostvariti.

Veliki povratak ostvarila je i Željka Ogresta sa show-om ”Piramida”, a HRT velike nade polaže i u dva iznimno popularna formata: BBC-jev ”Maestro” i licencirani nizozemski show ”The Voice”.

Emisija ”Pola ure kulture” je ipak ˝’preživjela˝ i unatoč svim najavama nastavlja s emitiranjem, a pridružuje im se i ”Noćna kavana” – emisija o kulturnim temama i fenomenima s gostima u studiju.

Jesen na Drugom donosi još više sadržaja za mlade: ”RECi” -nova emisija namijenjena tinejdžerima koju kreiraju upravo oni sami, ”Juhuhu” – novi dnevni magazin za djecu, ”Šlep Šou” – novi glazbeno-zabavni serijal, dok se za ljubitelje sporta, nakon jednogodišnje stanke, ”Olimp” vratio na ekrane, uz podršku emisije HNL-a.

HTV3 u novoj jesenskoj shemi donosi bogati filmski program i niz sadašnjih emisija iz kulture i znanosti.

Glavno obilježje jeseni na HTV4 ostaju emisije vijesti od 7 do 23 sata, a novost je da se emisije hrvatskog radija poput ”U mreži Prvog”, ”Poslovni tjedan”, ”S predsjednikom uz kavu”, ”Oporbeni zarez”, ”A sada Vlada”, ”Poligraf” emitiraju sinkronizirano na tv-u i radiju.

RTL televizija preuzela je od HTV-a emitiranje Bingo showa. RTL-ov “Uhvati Bingo ritam” je veliki studijski show, traje 90 minuta a vode ga Antonija Blaće i Miroslav Škoro. Nakon deset godina emitiranja ukinut je ”Exkluziv tabloid”, a zamijenio ga je ”Sve u šest”. Ideja novog magazina je prikazati emisiju koja će se baviti širokim spektrom životnih, odnosno korisnih tema. Nova kriminalistička serija ”Mjesto zločina” nije se pokazala osobito uspješna, i ukinuta je samo nakon 2 epizode. Na ekrane se vraća i nova sezona ”Jezikove juhe’‘.

NOVA TV je imala najmanje promjena u svom programu te se kao glavni aduti jesenske sheme izdvajaju plesno-pjevački show “Tvoje lice zvuči poznato” i domaća humoristična serija “Kud puklo da puklo“.

Sve tri TV kuće su se zaista potrudile osigurati za svakog ponešto, no vrijeme će pokazati koliko su zapravo uspjele istaknuti ono kvalitetno, pouzdano, i financijski isplativo. Sigurno će neki formati preživjeti godinu i pokazati se dovoljno važnim za uvrstiti u iduću jesensku shemu, a s nekima se vidimo samo sada. I zato… uživajte u njima dok traju!

Vedrana Otić / Press clipping

 

Vezani članci:

Tihana Kruzic
Internetski prostor, regija
i granice koje (ne) postoje

press clipping Sandra Žamijan
Tehnologija u praćenju medija –
u korak sa svjetskim trendovima

Iz-medija-o-medijima-press-cliping-prglas (1)
IZ MEDIJA O MEDIJIMA

Internetski prostor, regija i granice koje (ne) pos