Jesenska programska shema slušateljima Hrvatskoga radija (HRT – HR) i međunarodnoga radijskog programa HRT –  Glas Hrvatske donosi brojne novosti u programu.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1)
Prvi program Hrvatskoga radija nastavlja s emitiranjem svojih najslušanijih emisija , istaknuo je glavni urednik Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Vladimir Kumbrija, koji se u oblikovanju programa vodi sloganom Brz, točan i odan. Svakoga jutra u 7.00 na rasporedu su novosti u Jutarnjoj kronici Hrvatskoga radija. Političke teme obrađuju emisije U mreži Prvog, Poligraf, Inventura – tjedan pod povećalom i Viza, a kulturom u širemu smislu svakoga petka ujutro bavit će se emisija Katapultura.

O aktualnim gospodarskim temama iz Hrvatske i svijeta govori se ponedjeljkom ujutro u Poslovnome tjednu, a o zdravstvenim temama utorkom u emisiji Izaberi zdravlje. O aktualnim temama iz poljoprivrede možete slušati svake nedjelje u Emisiji za selo i poljoprivredu, dok se temama pomorstva, brodarstva i mora već 65. sezonu bavi Pomorska večer, koja je na programu ponedjeljkom u večernjemu terminu. Ponedjeljkom u 9.00 Susret u dijalogu obrađuje teme o životu i djelovanju Katoličke crkve i vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, o međureligijskome dijalogu te društvene moralno-etičke teme.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2)
Jesensku shemu Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) pratit će novi slogan Slušaj svoju frekvenciju. I dalje ćemo biti najslušaniji među vozačima koji rado slušaju Drugi program Hrvatskoga radija zbog servisnih informacija, ali i glazbe i sjajnih voditelja koji su najbolji radijski voditelji u hrvatskome eteru , rekla je glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Jadranka Rilović.

Na putu do posla, za dobro raspoloženje, od 6.00 možete slušati mozaično-zabavnu emisiju Dobro jutro, dok ležernu atmosferu na kraju radnoga dana u poslijepodnevnome terminu donosi Drugi dio dana.

Prometom i prometnim temama utorkom u emisiji Konvoj bavi se Dubravka Družinec-Ricijaš. Srijedom i dalje u eteru Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) možete slušati Željku Ogrestu i njezintalk-show Homo sapiens. U emisiji Gladne uši Ljudevita Grgurića Grge četvrtkom se govori o atraktivnim temama potaknutima aktualnim događajima. Aktualnosti i svijet u kojemu živimo kroz satiru petkom obrađuju Mirko Fodor i Andro Tomović u emisiji Globotomija, dok isti voditelji u emisiji Trbuhozborcisubotom spajaju najsvježije namirnice s gradskih tržnica, kuhanje uživo i poznatoga gosta.

Na nostalgično putovanje pedesetim, šezdesetim i sedamdesetim godinama prošloga stoljeća u emisijiHulahop slušatelje vodi Sabina Jaganjac. Domaćom glazbom ponedjeljkom se bavi Music pub Zlatka Turkalja, četvrtkom Svijet diskografije istoga autora i voditelja, a nedjeljom Glazbeni megahertz Roberta Krupe. Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) nastavlja i s prijenosom najvažnijih sportskih događaja.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3)
Novo lice Trećega programa Hrvatskoga radija donosi čak 11 novih emisija koje će hrvatsku kulturnu i društvenu scenu pratiti u punoj pluralnosti i svjetonazorskoj raznolikosti. Vjerujemo da će Treći program, u javnosti percipiran kao oaza intelektualnosti, s novim emisijama, naglašenog stručnog, autorskog i umjetničkog izražaja privući slušatelje da i dalje ostanu u prostoru vrhunske glazbe, odabranih dramskih sadržaja i ozbiljnih kulturno-znanstvenih emisija , rekla je vršiteljica dužnosti glavne urednice Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Nevenka Dujmović.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u jesenskoj shemi od ponedjeljka do petka, od 8.45, donosi pet novih tematskih emisija. Ponedjeljkom o kazalištu govori Teatralia Borisa B. Hrovata, književnošću se utorkom bavi Signatura Lidije Lacko Vidulić, srijedom likovnost tematizira emisija U vizualnom koduRužice Šimunović, o obzorima svijeta, znanosti i društva četvrtkom će se govoriti u emisiji Kozmos i etosurednice Antonije Roth Hrvatin, dok je petak rezerviran za film i Filmomaniju urednice Maje Peterlić.

Nova emisija dr. Josipa Mihaljevića Povijesne kontroverze bavit će se četvrtkom od 14.30 kontroverznim temama iz novije hrvatske povijesti, uz razgovor s relevantnim znanstvenicima i povjesničarima. Uz emisiju Signatura pokreću se još dvije književne emisije. Emisija urednice Gordane Crnković, Do korica, posvećena novijoj svjetskoj proznoj književnosti u hrvatskome prijevodu, na rasporedu je petkom od 22.00. Različitim temama iz europskih književnosti u obliku eseja ponedjeljkom od 23.00 bavit će se emisija Kozmopolis – književnost u kontekstu urednice Lidije Lacko Vidulić.

U seriji emisija o migracijama pod naslovom Zaboravljena Hrvatska govorit će se o sudbinama naših iseljenika i useljenika. Emisiju uređuje Zdravko Fuček, a možete je poslušati nedjeljom od 16.00. S one strane sjećanja dokumentarna je emisija koja će se baviti totalitarizmom, politikom i kulturom pamćenja u srednjoj i jugoistočnoj Europi te iskustvima postkomunističkih zemalja. Emisiju urednički i autorski potpisuju Zdravko Fuček i Jure Vujić.

Nova emisija Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) je i Duhovni profili, koja će se petkom od 10.30 baviti kršćanskom, ali i duhovnom baštinom općenito otkrivajući 20. stoljeće u njegovoj duhovno-kulturnoj cjelini. Emisiju će voditi dr. Vladimir Lončarević.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) i ove godine u izravnim prijenosima prati sezone HRT-ovih ansambala: Majstorski ciklus Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije, ciklus Kanconijer Zbora i Orkestra Hrvatske radiotelevizije, Sfumato Zbora Hrvatske radiotelevizije i Jazz ciklus Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. Izravno prenosi i novu koncertnu sezonu Hrvatskoga baroknog ansambla iz Hrvatskoga glazbenog zavoda te Varaždinskoga komornog orkestra iz varaždinskoga Hrvatskoga narodnog kazališta.

Ove godine na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) izravno će se prenositi prenositi i 22. sezona Kućnih koncerata iz Salona Očić, koje radijska publika iznimno dobro prihvaća. Nastavlja se s uključivanjem u opernu sezonu subotom navečer izravnim prijenosima opera iz cijeloga svijeta, a ponedjeljkom u emisiji Europeum Euroradio izborom sjajnih koncerata svjetskih ansambala i solista.

Ljubitelji dobrih izvedaba klasične glazbe svakoga dana od 7.00 mogu poslušati Jutarnji koncert, a među mnogobrojnim glazbenim emisijama svakako treba naglasiti novu sezonu emisije Sedam dana glazbe i emisiju uživo Putovi hrvatske glazbe te emisije Svijet glazbe, Tražili ste poslušajte, Americana, Život glazbe, Glazba i obratno, Izlog sadašnjice, Fonoarhiv, Glazbeni atlas i mnoge druge.

Dramski program i u jesenskoj shemi ponedjeljkom nastavlja ciklus nove hrvatske drame u emisiji Radio igra predstavljajući djela Dine Pešuta, Nine Mitrović i Tene Štivičić. Najatraktivnija svakako jest premijera dramske trilogije Mate Matišića Ljudi od voska prije praizvedbe u kazalištu, čime radiodramska produkcija nastavlja tradiciju praizvedbi domaćih autorskih djela.

U emisiji Radio drama, koja se emitira utorkom, predstavlja se dramatizacija satiričkoga romana Ante Neimarevića Trilogija o Prvom svjetskom ratu. Riječ je o izrazito duhovitoj prozi, originalnoga humora, bogatoga jezika, a nedovoljno poznatoj (ili nepoznatoj) čitalačkoj publici. Ostale emisije, Radio roman,Dokumentarna radio drama, Radio Atelje i Portret umjetnika u drami, nastavljaju se donoseći slušateljima svoj redoviti repertoar.

Međunarodni radijski program HRT – Glas Hrvatske
Glas Hrvatske novu sezonu započinje ambicioznije nego ikad u svojoj 13-godišnjoj povijesti cjelodnevnoga emitiranja , rekao je vršitelj dužnosti glavnoga urednika HRT – Glasa Hrvatske Ivan KujundžićDosad je taj međunarodni multimedijski program funkcionirao kao radijski i mrežni program osnovan kako bi se proizvodile emisije na kratkome valu za Hrvate u dijaspori. Danas s ponosom ističemo njegov multimedijski sadržaj, koji nije namijenjen  samo radiju i mreži, nego se ravnopravno proizvode i televizijske emisije i reportaže , kaže Ivan Kujundžić.

Taj međunarodni program, naime, ima odjel koji se zove Tim produkcija međunarodnih kanala, u kojemu radi 46 zaposlenika, od kojih neki uz novinarske imaju i snimateljske te montažerske vještine. Prema opsegu sadržaja i broju zaposlenika HRT – Glas Hrvatske podijeljen je u tri veće cjeline: jedna je zadužena za audiosadržaje i vodi je Majda Ivković, druga za televizijsku proizvodnju i vodi je dr. sc. Iva Čulina, a treća za mrežu i na njezinu je čelu Barbara Vid. Koordinatorica programa je Tanja Rau.

Za jesensku shemu u suradnji s Dokumetarnim programom Hrvatske radiotelevizije proizvode se serije emisija Hrvatska – moj izbor i Otkrivamo Hrvatsku. U prvoj se predstavljaju povratnici, ali i stranci koji su upravo Hrvatsku odabrali kao mjesto za život. U drugoj seriji emisija, koja također ima osam nastavaka, prikazuju se mala mjesta koja izrazito njeguju svoju vezu s iseljeništvom potvrđujući tako nedjeljivost domovinske i iseljene Hrvatske upravo u njihovu zajedničkome korijenu – obitelji i rodnome kraju. Serije emisija bit će emitirane na svim trima medijskim platformama. U pripremi su i drugi televizijski sadržaji koji će se odnositi na povezanost Hrvatske i svijeta putem najreprezentativnijih artefakata ili osoba iz područja znanosti, jezika, povijesti, kulture, a koji povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

Novinari HRT – Glasa Hrvatske svakodnevno proizvode informativne i mozaične radijske emisije na hrvatskome, engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku, zatim vijesti na engleskome jeziku za Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), a započeli su suradnju i s televizijskim mozaičnim emisijama Hrvatska uživo i Dobro jutro, Hrvatska. U pripremi je i potpuno nova, modernija i sadržajnija mrežna stranica, a svakodnevne novosti iz programa HRT – Glasa Hrvatske mogu se pratiti i na društvenim mrežama – Facebooku, Twitteru i Instagramu.