NBC

Ovaj članak donosi pozadinu najretweetanije “selfie” fotografije na svijetu. I ptice na grani znaju da je riječ o fotografiji s ovogodišnje dodjele Oscara.

Spomenuti “selfie” je već u ponedjeljak popodne imao preko 3 milijuna retweetova i taj broj još uvijek raste, a vijest o tome su prenijele gotovo sve TV kuće, portali i slično. Što se tiče atraktivnosti “selfie” fotografije – ona je postala dio popularne kulture razvojem novih tehnologija te se čini se da su svi utjecajni ljudi napravili selfie od Baracka Obame do pape Franje. Uz to svako je napravio bar jedan “selfie” u životu.

Po informacijama koje, dolaze od izvora koji su dobro upoznati s pozadinom priče, može se doznati kako se Samsung izborio biti u prime time po losangeleškom vremenu i to na velikom događaju kao što je dodjela Oscara. Iako se Samsung nigdje ne spominje, jasno je da je fotografija uslikana upravo sa Samsung Galaxy Note – po nekim istraživanjima Samsung je već tad imao preko 900 spominjanja u minuti putem društvenih mreža.

Sam Samsung Electronics je potrošio oko 20 milijuna dolara na reklame koje su se prikazivale u pauzama dodjele Oscara. Imao je 5 minuta komercijalnog vremena, a procjene je da su oglašivači za 30 sekundi emitiranja plaćali 1,8 milijuna dolara. Samsung je dobio obećanje ABC-a da će uređaji dobiti vrijeme u programu uživo. Ideju za “selfie” je dobila Ellen, a onda su producenti predložili da koristi sponzorski uređaj, a Samsung predstavnici su tijekom probi čak educirali Ellen DeGeneres o korištenju Samsung Galaxy Note. Zanimljivo je da je Ellen u vrijeme  odmora ipak koristila svoj iPhone.

Ellen se poigravala s bijelim Samsungom tijekom cijelog showa i konačno predala svoj Galaxy Note 3 glumcu Bradleyju Cooperu kako bi mogao fotografirati “selfie” s Bradom Pittom, Meryl Streep, Kevinom Spaceyjem, Jennifer Lawrence i drugima.
Iako je sve izgledalo spontano, definitivno nije bilo neplanirano. Integracija Samsung uređaja u show je donijela Samsungu više promocije od skupog reklamiranja. Kao što je rekao direktor poduzeća za brandiranje – Landor Associates, Allen Adamson, ovaj će “selfie” biti utjecajniji od reklama i teško se može kupiti magija koja nastaje viralnošću.

Odluka o tome ni malo nije slučajna kad se zna da proizvodi koji se pojavljuju TV programima, tzv. “product placement”, su dio televizijskog biznisa još od početka razvoja televizije. U današnjim danima kad postoji sve više prijenosa uživo koji imaju politiku “ad-skipping” ili preskakanjee reklama, “product placement” postaje sve bitniji. Marketeri tvrde da “product placement” kombiniran s reklamama pomaže gledateljima bolje zapamtiti proizvode koji se promoviraju. TV mreže takvo reklamiranje rezerviraju samo za oglašivače koji puno troše na reklame. Neki stručnjaci ipak misle da su ovakvi marketinški trikovi koji u nešto što bi trebalo biti spontano ubacuju svoj proizvoda može odbiti potrošače, no u ovoj priči komentari su većinom pozitivni.

Osim Samsunga koji će sigurno profitirati ovim (ne)spontanim skečom na dodjeli Oscara, jedan od profitera je i pizzerija Big Mama’s and Papa’s Pizzeria koja je osim promocije (na kutiji pizze su imali Coca-Cola logo iako je sponzor Oscara bio Pepsi) dobila i veliku napojnicu.

wall_street_journal_logo

 

Vezani članci:
bhxwutnceaateq6