Biti korak ispred drugih nikada nije jednostavno, a biti inovativan u odnosima s javnošću, uza milijun projekata koji se ostvaruju svakoga mjeseca, čini se još teže. No pomicati granice i biti prvi i onaj kojeg će slijediti, uspijeva mnogima! Nas su inspirali ovi zanimljivi majstori privlačenja medijske pozornosti:

Milijun dolara vrijedna stranica

Kada je osmišljena, web stranica koja je ponudila milijun mjesta ili pixela za oglašavanje, nije bilo tvrtke koja nije htjela zakupiti barem jedan pixel prostora. Po cijeni od jednog dolara prodao se baš svaki od ponuđenih pixela i donio vlasniku zaradu od milijun dolara. Osnivač se dosjetio ideje koja je, ne samo što mu je donijela milijun, već i osigurala medijski publicitet diljem svijeta. O ovome se projektu danas razgovara na fakultetima.

Vještica iz Blaira

Najsavršeniji primjer inovativnog PR-a na internetu je projekt Vještice iz Blaira. Dva muškarca i jedna djevojka, studenti glume, odlučili su snimiti film strave i plasirati ga javnosti. Uložili su 35.000 dolara i napravili web site na kojem su pisali o vještici i navodno pronađenim izgubljenim snimcima progona studenata. Iznijeli su prividne činjenice o žrtvama i uputili gledatelje da će film uskoro moći vidjeti u kinima. Kada su kihači (ljudi koji su uvijek u toku zbivanja i vole prvi prenositi informacije) naišli na stranicu, nije trebalo mnogo vremena da se trač proširi diljem svijeta. Gotovo da nije bilo osobe koja nije čula za Vješticu iz Blaira i odlučila pogledati film u kinu. Tek je puno kasnije javnost  saznala da je sve bila samo dobro osmišljena gerila. Zarada: 135 milijuna dolara.

The best job in the world

Kada je turistička zajednica Velikog koraljnog grebena u australskom Queenslandu razmišljala kako promovirati svoju zemlju, dosjetila se da će greben najbolje reklamirati tako da oglasi ponudu za posao iz snova. Navela je opis zadataka budućeg posloprimca, poput vođenja fotodnevnika,  hranjena riba i čuvanja grebena i pobjedniku obećala plaću od 70 tisuća dolara. Vijest su prenijeli svi svjetski mediji, a za posao se javilo rekordnih 34.634 kandidata. Besplatni medijski prostor premašio je sva očekivanja, a posao je dobio engleski kandidat, koji uskoro počinje raditi ‘najbolji posao na svijetu’. Islandreefjob primjer je jeftinog internetskog marketinga u koji je uloženo samo 70 tisuća dolara i nešto programerskog umijeća, a rezultat je bio i ostao – zapanjujući.