blank razmak red
Ja sam Mirela Španjol Marković, stručnjakinja za komunikaciju i autorica prvog hrvatskog priručnika za javni nastup „Moć uvjeravanja” Putem bloga već godinama komuniciram s čitateljima i dijelim vrijedne savjete koji mogu pomoći da steknete znanja i vještine za samouvjeren i profesionalan javni nastup. Javni nastup ne znači samo držati govor u javnosti pred masom, nego je javni nastup i poslovna prezentacija u krugu suradnika, poslovnih partnera, klijenata ili prezentacija godišnjeg izvještaja direktorima firme.

blank razmak red

Ja govorim – publika me ne sluša

Evo što mi se klijenti najčešće žale:

“Ja  govorim, a publika me ne sluša.” ili  “Tipkaju po mobitelu, međusobno razgovaraju, gledaju kroz prozor dok ja prezentiram rezultate koje sam  pripremala mjesec dana?”  Je li se i Vama to ikad dogodilo? Kakav je osjećaj kad Vaša publika nije zainteresirana ili ne razumije ono što želite reći?

Ovakva situacija može djelovati jako demotivirajuće za osobu koja prezentira, a posebno ako ta osoba nije vična takvoj vrsti nastupa i ne osjeća se dobro u toj ulozi. Prezentacija je vrlo važan dio privatnog i poslovnog života i ako ne naučite kako pridobiti pozornost svoje publike, ona vas neće slušati, a ono što prezentirate neće imati utjecaj koji želite postići..

blank razmak red
Što učiniti ?

Jeste li razmišljali što ste vi mogli više učiniti da ih zainteresirate i da se to ne dogodi? Prva stvar koju ste mogli učiniti je da im objasnite korist koju oni imaju od vaše prezentacije. Ne pronađu li u prvih par minuta vašeg nastupa svoju korist, nestat će svaki interes za sadržaj koji ste pripremili.

blank razmak red
Savjet

Definirajte tko je Vaša publika, koji su im interesi, potrebe, što će konkretno dobiti od Vaše prezentacije.  Ako radite javnu prezentaciju pokušajte dobiti listu sudionika i odrediti neke osnovne parametre kao što su: dob, spol, razina edukacije ili nešto drugo što Vam je važno za vašu temu… Ako radite sa poznatom publikom, to će Vam biti jednostavnije. Živimo u ubrzanom i potrošačkom svijetu u kojem je teško zadobiti i zadržati pažnju. Ovo je način da ih zainteresirate. Neka vam fokus bude na njima i njihovoj koristi, a ne onome što Vi znate o temi.

blank razmak red

Isplati se potruditi, vjerujte mi ..

Ako vam je ovo bilo korisno, pratite nas na društvenim mrežama, podijelite ovaj savjet svojim prijateljima,  i najvažnije od svega, prijavite se za naše besplatne video savjete klikom na link ispod.

KLIKNI NA LINK ZA PRIJAVU

blank razmak red