Rasprave o kriterijima i instrumentima mjerenja vrijednosti i učinkovitosti odnosa s javnošću potiču velike polemike među stranim i domaćim komunikacijskim stručnjacima. Mjerenje PR aktivnosti predstavlja važnu kariku u odnosima s javnošću jer identificira alate i taktike koji dovode ili ne dovode do željenih rezultata. Do sada se kao mjerilo uspješnosti PR-a izdvajala analiza medijskih objava no danas ključnu ulogu u tome imaju i web stranice.

Portal PR Daily nedavno je objavio zanimljiv članak u kojem su navedena četiri prijedloga za uspješno mjerenje učinkovitosti PR-a uz pomoć web stranica.

1. Definirajte svoje poslovne ciljeve

Jednom kad definirate ciljeve, mjerenje ishoda postaje jasno. Svi marketinški i komunikacijski stručnjaci teže privući javnost da posjete njihovu web stranicu i da ondje poduzimaju određene akcije. To podrazumijeva skidanje podataka, kupnju proizvoda ili pronalazak određenih informacija. Dakle, definiranjem ciljeva osiguravate mogućnost procjene kvalitete posjetitelja vaše web stranice koji su važni za vašu kampanju.

2. „Master“ SEO i klijentovi pojmovi pretraživanja

Web promet i angažman su jedne od ključnih stvari u odnosima s javnošću. SEO nam omogućuje kreiranje imidža, povećanje posjećenosti web stranica i informiranje javnosti. Ovdje je ključno da PR stručnjak identificira ključne pojmove vezane uz kampanju, tematski sadržaj ali i uz ono što njihovi klijenti traže kad ih zanima dotična tema. Tada nastupa SEO stručnjak koji optimizira vašu web stranicu za tražilice, odnosno pozicionira web stranicu na tražilicama na ključne riječi koje najviše odgovaraju sadržaju stranice. Dobra optimizacija će donijeti pravu vrstu klijenata na vašu web stranicu što se onda također može mjeriti.

3. Koristite Google Analytics

Google Analytics igra ključnu ulogu u mjerenju učinkovitosti odnosa s javnošću uz pomoć vaše web stranice. To je alat koji nam pruža važne informacije poput; profila posjetitelja, izvor posjeta, ponašanja korisnika stranice, kvalitetu određenih dijelova stranice, prihod od određene stranice ili čak ključne riječi, dobit po kanalu promocije… Ovdje je najveći cilj mjeriti dolazak i ponašanje ciljane publike na web stranici jer ponašanje korisnika koji dolaze na stranicu je prilično dobar pokazatelj dostižete li prave klijente ili ne.

4. Kreirajte kvalitetan sadržaj

Web stranica je digitalni ulaz koji predstavlja određeni subjekt, njegovu osobnost, kulturu, misiju, i viziju. Osim raznovrsnih tekstualnih članaka nužno je osigurati djeljiv sadržaj poput infografika, slika, ili videa koji također izravno utječu na sposobnost web stranice da se pojavi u rezultatima tražilice i time nam omogućuju mjerenje učinkovitosti određenih poteza.

Website_Measure_PR